Dagens PS

Baguette tar plats på världskulturarvslistan

baguette
Under onsdagen stod det klart att Unesco lägger baguetten till listan över världskulturarv. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 01 dec. 2022Publicerad: 01 dec. 2022

Vem hade kunnat ana att en till synes anspråkslös blandning vetemjöl, vatten, jäst och salt en dag skulle ta sig in på FN:s lista över kulturarv? Vi talar förstås om baguetten, det franska matbrödet som äntligen erhållit den respekt det förtjänar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

Det var under onsdagen som det stod klart att “hantverkskunnandet och kulturen av baguettebröd” från och med nu läggs till listan över immateriella kulturarv, rapporterar Reuters.

Det krispiga brödet sällar sig därmed till omkring 600 traditioner från mer än 130 andra länder, världen över.

Baguette en daglig ritual

Bakom beslutet står i vanlig ordning det Parisbaserade FN-arvsorganet Unesco, som snabbt fick gehör från Frankrikes bagare, såväl som nationen i stort.

“Detta firar det franska sättet att leva: baguetten är en daglig ritual, ett strukturerande inslag i måltiden, synonymt med delning och gemytlighet”, sade Audrey Azoulay, chef på Unesco.

Hon tillade samtidigt hur viktigt det är att traditioner som dessa lever vidare.

Så vad är det då med denna knapriga och långsträckta brödlimpa som får en hel värld på fall?

Baguette

Varje dag knådas omkring 16 miljoner baguetter fram i Frankrike. (Foto: TT)

ANNONS

Senaste nytt

Extraordinärt crunch

ANNONS

Enligt Christophe Moussu, lärare vid den berömda kulinariska skolan Ferrandi i Paris, står delar av populariteten att finna i baguettens frasiga väsen.

“Det handlar om baguettens crunch, den mjuka sidan av smulan… Det är extraordinärt”, sade hon.

Så har baguetten varit en symbol för Frankrike och ett naturligt inslag i vardagen i mer än hundra år.

“Baguetten är en daglig ritual, ett strukturerande inslag i måltiden, synonymt med delning och gemytlighet”

En tradition som trots en minskning på senare år genererar i omkring 16 miljoner baguetter per dag. Omkring 6 miljarder avlånga bröd på ett år enligt en uppskattning från Fiducial, skriver Reuters. 

Myterna är många när det kommer till baguettens ursprung. Namnet kommer sig dock av franskans “liten käpp” eller “trollstav” och betingar i dagsläget ett pris på omkring 1 euro, motsvarande 10, 93 kronor.

Ett bra pris för ett stycke kulturarv.

Vill du läsa mer om mat, vin och krogar? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Så mycket kostar världens dyraste varmkorv

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS