Vem hade kunnat ana att en till synes anspråkslös blandning vetemjöl, vatten, jäst och salt en dag skulle ta sig in på FN:s lista över kulturarv? Vi talar förstås om baguetten, det franska matbrödet som äntligen erhållit den respekt det förtjänar.
Baguette tar plats på världskulturarvslistan
Mest läst i kategorin
Det var under onsdagen som det stod klart att “hantverkskunnandet och kulturen av baguettebröd” från och med nu läggs till listan över immateriella kulturarv, rapporterar Reuters.
Det krispiga brödet sällar sig därmed till omkring 600 traditioner från mer än 130 andra länder, världen över.
Baguette en daglig ritual
Bakom beslutet står i vanlig ordning det Parisbaserade FN-arvsorganet Unesco, som snabbt fick gehör från Frankrikes bagare, såväl som nationen i stort.
“Detta firar det franska sättet att leva: baguetten är en daglig ritual, ett strukturerande inslag i måltiden, synonymt med delning och gemytlighet”, sade Audrey Azoulay, chef på Unesco.
Hon tillade samtidigt hur viktigt det är att traditioner som dessa lever vidare.
Så vad är det då med denna knapriga och långsträckta brödlimpa som får en hel värld på fall?
Extraordinärt crunch
Enligt Christophe Moussu, lärare vid den berömda kulinariska skolan Ferrandi i Paris, står delar av populariteten att finna i baguettens frasiga väsen.
“Det handlar om baguettens crunch, den mjuka sidan av smulan… Det är extraordinärt”, sade hon.
Så har baguetten varit en symbol för Frankrike och ett naturligt inslag i vardagen i mer än hundra år.
“Baguetten är en daglig ritual, ett strukturerande inslag i måltiden, synonymt med delning och gemytlighet”
En tradition som trots en minskning på senare år genererar i omkring 16 miljoner baguetter per dag. Omkring 6 miljarder avlånga bröd på ett år enligt en uppskattning från Fiducial, skriver Reuters.
Myterna är många när det kommer till baguettens ursprung. Namnet kommer sig dock av franskans “liten käpp” eller “trollstav” och betingar i dagsläget ett pris på omkring 1 euro, motsvarande 10, 93 kronor.
Ett bra pris för ett stycke kulturarv.
Vill du läsa mer om mat, vin och krogar? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Läs även: Så mycket kostar världens dyraste varmkorv
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.