Den här veckan välkomnar vi Årets Rätt 2023 och en klassiker som vi aldrig tycks tröttna på i det svenska folkhemmet. Här i en modern och hållbar kostym framtagen av Jessie Sommarström och Kocklandslaget.
Årets Rätt 2023 – en folkkär klassiker
Mest läst i kategorin
Glöm krångliga recept, mat på höjden och dyra råvaror. När Jessie Sommarström, regerande SM-mästare i professionell matlagning i samråd med Kocklandslaget tagit fram Årets Rätt, har valet fallit på en av de vanligast förekommande rätterna i det svenska köket – köttbullar.
Hållbar mat ingen klassfråga
En viktig distinktion med just de här köttbullarna är de fått sig ett ansiktslyft som gör dem mer hållbara och bidrar till minskad klimatpåverkan och en sundare livsstil.
Hemligheten? En transformation där 50 procent av köttfärsen bytts ut mot färs gjord på svenskodlade baljväxter, vilket med små medel tar rätten in i framtiden och visar att hållbar mat inte behöver kosta skjortan.
”För mig är det viktigt att bra och hållbar mat inte ska vara en klassfråga, speciellt inte bland barn. När jag fick möjligheten att skapa Årets Rätt ville jag därför att det skulle bli en rätt som alla kan laga både vid middagsbordet och till skollunchen. Råvarorna är självklart svenska och finns tillgå året om. Det är en rätt som lyfter svensk matkultur och med ett enkelt byte av råvaror, skapar en hållbar variant av en älskad familjeklassiker, säger Jessie Sommarström.
Missa inte: Himmel! Vin i rymden för 1,3 miljoner
Årets Rätt 2023: 50/50 köttbullar i tomatsås med pasta
Recept för 4 personer
Ingredienser:
Tomatsås:
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 matsked Arla® Svenskt Smör
1 matsked olivolja
0,5 deciliter vitt vin
400 gram konserverade hela tomater
0,5 kruka färsk basilika
1 tesked strösocker
0,5 deciliter rapsolja
Salt och svartpeppar
50/50 köttbullar:
1 deciliter Arla Ko® vispgrädde
0,5 dl ströbröd
0,5 gul lök
250 gram vegofärs, gärna svenskodlad
250 gram blandfärs
1 ägg
0,5 citron, finrivet skal
1-2 matsked finhackad färsk persilja
1 tesked salt
1 kryddmått nymalen svartpeppar
1-2 matsked Arla® Svenskt Smör, till stekning
Till servering:
360 gram pasta efter önskemål
Riven lagrad prästost
0,5 kruka färsk basilika
Så här gör du:
1. Börja med att finhacka löken till köttbullarna och steka den mjuk i smör. Låt svalna.
2. Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt.
3. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar. Gör ett stekprov och justera kryddningen vid behov.
4. Så till tomatsåsen. Skala och finhacka löken. Skala och finriv vitlöken. Stek sedan lök och vitlök i olivolja och smör, så det blir mjukt utan att ta färg.
5. Tillsätt vitt vin och låt sjuda under cirka 3-4 minuter. Häll på tomaterna, skölj ur burken med en skvätt vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 minuter.
6. Tillsätt basilikan. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
7. Stek köttbullarna i smör tills de är genomstekta och har fått en fin yta. Slå över tomatsåsen och låt puttra någon minut.
8. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda samman med tomatsås och servera med köttbullarna. Toppa med riven ost, basilika och nymalen svartpeppar.
Smaklig spis!
Årets Rätt introducerades av Årets Kock 2019 och syftar till att skapa nya och hållbara favoriter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Kock har i sin tur verkat för att leda svensk gastronomi in i framtiden sedan 1983.
Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Relaterade artiklar:
Topplista: Här är världens bästa lyxkrog 2023
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.