Dagens PS

Är naturvin mer hälsosamt än vanligt vin?

Naturvin
Ger naturviner en mer skonsam baksmälla? (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 27 sep. 2022Publicerad: 27 sep. 2022

Vad definierar ett naturvin och är det mer hälsosamt än “vanligt” vin? Här är fyra av de vanligaste påståendena om naturvin och vetenskapen som stöder eller avfärdar dem, enligt The New York Times.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nog vore det skönt om vi här och nu kunde fastställa att naturvin inte bara är bättre än vanligt vin, utan faktiskt är riktigt bra ur hälsosynpunkt? Lägg till det aspekter som bättre tarmhälsa, lindrigare huvudvärk och obefintlig baksmälla och lyckan vore fullkomlig – men stämmer det?

För att besvara det behöver vi först gå till botten med vad som definierar ett naturvin. En komplex fråga eftersom naturvin som begrepp saknar en övergripande certifiering, enligt Systembolaget. 

Klart är dock att naturviner omfattas av ekologisk odling med minimal miljöpåverkan och att de innehåller ytterst få tillsatser som till exempel sulfiter och färgämnen. Karaktäristiskt för naturviner är också att de ofta bär spår av fällning, eftersom de inte filtreras.

Med dessa distinktioner på plats går vi vidare till fyra av de vanligaste påståendena kring naturvin.

1. Naturviner innehåller mindre bekämpningsmedel

Enligt Anita Oberholster, druv- och vinindustriexpert vid University of California, innehåller alla viner på marknaden en så försumbar mängd bekämpningsmedel att de inte utgör någon fara för människors hälsa.

“Nivåerna av bekämpningsmedel som tillåts i vin är knappt ens detekterbara. Du skulle inte kunna plocka upp dem utan mycket avancerade instrument”, säger hon till The New York Times. 

Baserat på det vi vet idag spelar det alltså ingen roll om du väjer ett naturvin eller ett vanligt vin.

ANNONS

Senaste nytt

2. Naturvin är mer skonsamt för min kropp att bryta ned

ANNONS

Att naturvin känns mildare och verkar mer skonsamt i kroppen är en vanlig föreställning. Inte minst bland vinexperter och krönikörer.

En av dem är Alice Feiring, hyllad vinskribent i New York som sagt “att naturligt vin verkligen känns bättre i kroppen”. En annan är Simon Woolf, journalist och vinexpert, som i en intervju med Wine Scholar Guild sagt att naturvin verkar “milt mot ens system”.

Påståenden som skulle kunna ha sin förklaring i att naturviner som regel har en lägre alkoholhalt än konventionella viner och därmed är lättare att leva med dagen efter. Eller?

Svaret är nej enligt Andrew Waterhouse, professor emeritus och chef för Robert Mondavi Institute of Wine and Food Science vid University of California.

“Det finns absolut inga bevis för att din naturliga baksmälla kommer att vara mindre allvarlig”, säger han kort och gott till The New York Times.

3. Om jag undviker sulfiter kommer jag må jättebra

Att sulfiter inte är optimala för ditt välmående är delvis sant, om du skulle överexponeras för dem, vilket kan generera i huvudvärk, uttorkning och i sämsta fall andningsbesvär.

I likhet med bekämpningsmedel, innehåller dock både konventionellt vin och naturvin förhållandevis låga nivåer av sulfiter. Det gör att ytterst få personer kommer att drabbas av svåra biverkningar, såvida de inte lider av sulfitintolerans.

Med det sagt är det sannolikt att de med den typen av intolerans skulle må sämre av konventionella viner, eftersom deras sulfithalter är högre, om än marginellt.

ANNONS

4. Naturviner är bra för min tarmflora

Få saker slår en god magkänsla. Det finns de som hävdar att naturvin är rikt på goda bakterier och även främjar din tarmflora, eftersom vinet inte har filtrerats.

Ett antal studier har även indikerat att rött vin främjar matsmältningen, men samtidigt dragit slutsatsen att mer forskning på området behövs. Då med utgångspunkt i både konventionella viner och naturviner.

Det menar David Mills, molekylärbiolog och professor i livsmedelsvetenskap, teknologi, vinodling och enologi vid University of California, som inte vill göra någon skillnad på naturliga viner och vanliga vad gäller mikrobiellt innehåll.

“Alkoholen kommer att döda de flesta nyttiga bakterierna ändå, så det är inte som att vin någonsin kommer att hamna någonstans i närheten av nivån av kimchi eller yoghurt”, säger han till The New York Times.

Läs även: Ny studie: Rött vin kan reducera fett

Läs även: Nya rön stärker tesen – vin bra för hjärtat

Läs även: Välj ett mindre vinglas – drick mindre

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]