Vissa dagar är mer romantiska än andra. Lagom till alla hjärtans dag bjuder vi tillsammans med kocken och sommelieren Raymond Almert på en tvårättersmeny och vintips därtill som garanterat kommer att få din ögonsten på fall.
Alla hjärtans dag: Menyn som får din älskling på fall
Mest läst i kategorin
Det sägs att vägen till en mans hjärta går via magen. Något som kan tillskrivas de flesta dödliga, oavsett kön. Råkar det dessutom vara alla hjärtans dag finns det ingen anledning att hålla tillbaka.
Här bjuder vi tillsammans med kocken och sommelieren Raymond Almert på en laxcheesecake med örtgelé och en kalventrecote med mandelpotatispuré. Båda med matchande vintips till dig och din älskling.
Länge leve kärleken!
Laxcheesecake med örtgelé
Recept för två personer
Ingredienser:
Botten:
200 gram kavring
75 gram smör
Fyllning:
4 stycken gelatinblad
200 gram kallrökt lax
1 burk kesella gourmet, 250 gram
3 deciliter gräddfil
2–3 matskedar riven pepparrot
Salt och peppar
Örtgelé:
2 blad gelatin
2 deciliter grovhackad persilja
2 deciliter vatten
Salt
Så här gör du:
1. Börja med att mixa kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret, häll det över smulorna och blanda samman.
2. Kläm fast bakplåtspapper i en form med löstagbar kant som mäter cirka 24 cm i diameter och tryck ut smulmassan. Ställ kallt.
3. Lägg gelatinbladen i vatten. Skär laxen i små tärningar. Blanda sedan samman kesella, gräddfil, lax och rom i en skål. Smaksätt med pepparrot, salt och peppar.
4. Krama ur gelatinbladen och smält dem sedan på svag värme i en liten kastrull. Låt svalna något och blanda försiktigt ner delar av kesellablandningen i gelatinet. Rör sedan ned detta i resten av kesellablandningen.
5. Häll över fyllningen i formen och plana till ytan så gott det går. Ställ kallt.
6. Sist men inte minst, geléet som du kan börja göra när fyllningen stelnat efter några timmar. Börja med att blötlägga gelatinbladen. Mixa sedan persiljan i en matberedare tillsammans med vatten och salt.
7. Sila blandningen genom en sil och därefter genom ett melittafilter. Krama ur gelatinbladen och lägg dem med den gröna vätskan i en kastrull. Värm tills gelatinbladen löst sig och låt svalna.
8. Skeda ut ett tunt lager av gelén över fyllningen. Ställ formen plant i kylskåpet och låt vila.
9. Servera med ett glas Joaquin Rebolledo Godello och njut av alla hjärtans dag!
I glaset
Joaquin Rebolledo Godello, 2021
Ursprung: Spanien, Galicien, Valdeorras
Artikelnummer SB: 2553
Pris: 121 kronor
Smak och doft: Friskt och fruktigt vin. Doften är ung med inslag av citrus, päron och örter. Smaken bjuder i sin tur på toner av citron, gröna äpplen och päron. Serveras med fördel vid 12°c.
Kalventrecote med mandelpotatispuré, rödvinssås och svamp
Recept för två personer
Ingredienser:
Potatispuré:
3-4 potatisar av medelstorlek. Gärna mandelpotatis.
0,5 liter mjölk
3 matskedar olivolja
1 matsked smör
Salt
Kalventrecote:
Kalventrecote cirka 150–180 gram
Timjan, färsk
Rivet citronskal från en tvättad citron
Salt
Peppar
Rödvinssås:
1 Rödlök skuren i bitar
1 kvist med färsk timjan alternativt en 1/5 tesked torkad
3 vitlöksklyftor
2 matskedar socker
3 deciliter kalv- eller kycklingbuljong
4 deciliter rödvin
1 matsked sherry- eller rödvinsvinäger
Salt och peppar
Maizena för redning
Svamp:
Valfri svamp
2 matskedar finhackad schalottenlök
Olivolja och smör till stekning
Salt och peppar
Eventuellt lite vitlök
Persilja
Så här gör du:
1. Börja med sätta ugnen på 95 grader. Putsa kalven fri från senor och hinnor. Salta och peppra. Bryn därefter köttet i panna och krydda med citron och timjan. Låt sedan köttet gå klart i ugnen, tills innertemperaturen uppnått omkring 58 grader, lite beroende på hur du vill ha ditt kött stekt.
Tips! Du som gillar kött kan med fördel investera en köttermometer!
2. Koka potatisen i saltat vatten tills den är klar. Låt den ånga av tills den är helt torr. Värm upp mjölken med smöret och /eller olivoljan. Tillsätt lite i taget tills purén börjar få en bra konsistens. Smaka av med salt.
3. Fräs lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt socker och timjan, och låt sockret bli lätt karamelliserat. Slå på rödvin och buljong och låt koka ihop tills hälften återstår. Red av med lite maizena. Smaka av med vinäger, salt och peppar eller några av dina favoritorter.
4. Stek svampen strax innan servering i lite olivolja. Krydda med salt, peppar och eventuellt lite vitlök. Tillsätt smör, lök och persilja.
5. Smaka av och servera med kalven, potatispurén, såsen och ett glas Viña Solorca. Skål!
I glaset
Ursprung: Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
Artikelnummer SB: 2104
Pris: 121 kronor
Smak och doft: Kraftigt och kryddigt rödvin med en doft som bjuder på toner av björnbär och mogna jordgubbar. Smaken är stor och fruktig med en balanserad fatton och toner av björnbär och choklad.
Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även: Viner som väcker vårkänslor och ilska
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.