Den här veckan bjuder vi på Galipette, en fransk hantverkscider från Bretagne med naturlig smak av röda äpplen, som även gör sig fint som drink tillsammans med lime och Ginger beer.
Alkoholfria Galipette: Med smak av Bretagne
Mest läst i kategorin
Fransk kullerbytta
Vad passar bättre än en frisk äppelcider när vårsolen tittar fram? Galipette som betyder kullerbytta på franska utgör numera ett välkommet inslag i det alkoholfria sortimentet, inte minst i en tid då allt fler yngre konsumenter väljer alkoholfria alternativ.
Galipette är en opastöriserad hantverkscider från Bretagnes lummiga trädgårdar. Här i nordvästra Frankrike, ciderns epicentrum, tillverkas den gyllene drycken från noggrant utvalda äppelsorter som pressas varsamt.
Det lämnar en naturlig juice och en cider med en frisk och tydlig smak av mogna röda äpplen. Här finns också toner av toner av hasselnötter och citrus. En kombination som med både sötma och syra ger en helhetsupplevelse som förhoppningsvis får dig att slå en kullerbytta eller två.
I likhet med annan cider gör sig Galipette som allra bäst när den serveras kall, antingen som den är direkt ur den bulliga flaskan, eller i ett glas med is som en så kallad Galipette on the Rocks.
Den passar även utmärkt som drink. Gärna tillsammans med lime och Ginger Beer. Prova gärna receptet längre ned på sidan!
Virgin Galipette Mule
Ingredienser:
2 delar Galipette alkoholfri cider
1 del Ginger beer
1 lime
Myntakvistar
Gör så här:
1. Fyll ett till hälften med krossad is.
2. Tillsätt Galipette, Ginger beer tillsammans med juicen från en halv lime.
3. Rör om varsamt. Fyll upp resten av glaset med is.
4. Garnera med ett limehjul och en kvist mynta.
5. Avsluta med en kullerbytta!
Recept: Jenny Asplund
Galipette ingår i Systembolagets alkoholfria sortiment och är även del i dryckesbranschens klimatinitiativ. Sedan tidigare finns även den alkoholhaltiga versionen Galipette Brut och Galipette Extra Brut.
Läs även: Veckans röda: Sangiovese från hjärtat av Toscana
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.