Att äta för mycket mat med tillsatt, “fritt socker”, ger minst 45 negativa hälsoeffekter, visar en ny studie.
Bevisat: 45 läskiga skäl till att dra ned på socker
Mest läst i kategorin
Forskning har tidigare visat de stora negativa hälsoeffekterna av att få i sig för mycket socker.
Rekommendationen är att konsumtionen av tillsatt socker ska vara mindre än 10 procent av en persons dagliga kaloriintag.
Stor studie
Nu har forskare i Kina och USA gått igenom 73 metaanalyser, som tillsammans inkluderar 8 601 studier, och kunnat se hur hög konsumtion av tillsatt, ”fritt” socker ger högre risker i 45 olika kategorier.
Där ingår diabetes, gikt, fetma, högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke, cancer, astma, karies, depression och tidig död.
Fritt socker, som man fokuserar på, är sådant som tillsätts under förädlingen av livsmedel eller är naturligt förekommande i exempelvis sirap, honung, fruktjuice och annat.
Kategorin inkluderar inte sockerarter som förekommer naturligt i mejeriprodukter eller i hela frukter och grönsaker.
”Ger problem”
Studien “ger en användbar översikt över det aktuella läget för vetenskapen om sockerkonsumtion och vår hälsa och bekräftar att för mycket socker sannolikt kommer att orsaka problem”, säger Maya Adam, chef för Health Media Innovation och klinisk biträdande professor i pediatrik vid Stanford University School of Medicine.
“Studier som denna är till hjälp för att ge patienterna råd om att till synes små förändringar, som att ta bort överskottssocker som sockersötade drycker, kan ha en markant och positiv förbättring för hälsan”, säger Leana Wen, akutläkare och folkhälsoprofessor vid George Washington University till CNN.
Dubbelt så stort
Linda van Horn, professor emeritus i förebyggande medicin vid Northwestern Universitys Feinberg School of Medicine, intygar vidden av problemet.
“Som en näringsforskare som arbetade i både 2010 och 2020 års rådgivande kommittéer för amerikanska kostråd, kan jag bekräfta att intaget av dietsocker i USA är mer än dubbelt så stort som den rekommenderade mängden (mindre än 10 % av det totala dagliga kaloriintaget), säger Van Horn, som varit knuten till både 2010 och 2020 års rådgivande kommittéer för amerikanska kostråd, som näringsforskare, via e-post till CNN.
Minska rejält
WHO, World Cancer Research Fund och American Institute for Cancer Research föreslår alla att vi bör begränsa intaget av fritt socker till mindre än 25 gram per dag, motsvarande 6 teskedar.
För att ändra sockerkonsumtionsmönster, tycker författarna till den nya studien att “en kombination av utbredd folkhälsoutbildning och politik över hela världen är akut nödvändig.”
Samtidigt påpekar forskarna att det finns en rad ändringar var och en av oss kan göra direkt.
Läs när du handlar
”Var medveten om vad du stoppar i din kropp genom att läsa näringsdeklarationer när du handlar, även när det handlar om mat du kanske inte tycker är söt, som bröd, frukostflingor, yoghurt eller kryddor. Dessa livsmedel har vanligtvis mycket tillsatt socker”, påpekar Maya Adam.
”Välj vatten sötat med fruktskivor istället för söta drycker och ha färsk eller fryst frukt till efterrätt istället för kakor, kakor eller glass. Att laga mat och baka hemma oftare är ett av de bästa sätten att minska sockerintaget”, föreslår Brooke Aggarwal som är biträdande professor i medicinsk vetenskap vid kardiologiavdelningen vid Columbia University Irving Medical Center.
Att regelbundet få tillräckligt med sömn av god kvalitet skulle också hjälpa “eftersom vi tenderar att välja livsmedel med högre sockerhalt när vi är trötta”, tillägger hon.
Att minska gradvis kan hjälpa dig att träna smaklökarna att efterfråga mindre socker.
“Våra liv kommer förmodligen att bli sötare med mindre socker i vår kost,” som Maya Adam sammanfattar det hela.
Vill du ta del av fler nya rön som rör din hälsa? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Relaterade artiklar:
Så kan trädgårdsskötsel ersätta gymmet
Elva minuter träning om dagen – en livräddare
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.