Tusentals ostar från 42 länder samlades i aromfylld konferenslokal i Storbritannien på onsdagen. Men bara en kunde utses till “världens bästa ost”.
4 434 ostar tävlade: Världsmästare utsedd
Mest läst i kategorin
Efter en walesisk gosskör fått äran att öppna tillställningen, började tusentals ostar i världens alla färger, former och konsistenser att packas upp i konferensanläggningen i Newport.
Stora och små ostar
Där skulle tävlingen World Cheese Awards gå av stapeln på onsdagen, och stora hårda block av brandgula osthjul samsades på de hundratals borden brevid små nätta getoststavar.
Doften i salen låg minst lika tjock som vinnarandan, rapporterar CNN:s reporter på plats.
Alla färger och former…
Där fanns höga torn av blåmögelost, platta krämiga medaljonger och stora stöddiga cheddarblock. Vissa hade skulpterats till att se ut som hattar eller blommar. Det fanns de som täckts med aska. Det fanns simpla ostar, och det fanns ostar som såg ut som tårtor noggrant garnerad med frukt.
Ostarna var vita, röda, gula, lila – och en ost såg ut som en abstrakt målning av Jacksom Pollock.
… Men blindtester avgör
Färg och form gick dock en aning förlorat för domarna, eftersom de gav betygen efter att de smakade och luktade på ostarna med förbundna ögon.
4 434 bidrag
Runt 250 domare gick mellan borden i den brittiska konferensanläggningen på onsdagen där deltagare från 42 länder hade samlat sina stoltaste mästerverk inom ostproduktionens ädla konst. 4 434 bidrag deltog i tävlingen som domarna behövde lukta på och smaka på.
Först utsåg man vilka 98 ostar som skulle gå vidare till guldligan – en sorts ostfinal.
Domarna är experter
Samtliga domare var naturligtvis experter inom lyxostindustrin och tillsammans med ett betygsystem hyvlades 16 av de 98 av till en slutgiltig VM-final.
På andra plats hamnade en italiensk Gorgonzola Dolce – en söt blåmögelost.
Vinnaren: En Schweizerost, såklart
Guldpokalen gick till en gruyère från Schweiz .
Gruyère är en hårdost med kraftig smak som tillverkas i Schweiz och Frankrike. Namnet kommer från den schweiziska regionen Gruyère, Fribourg. Den görs av opastöriserad mjölk. Den påminner om mycket om Emmentaler – i folkmun kallad Schweizerost.
Läs mer:
Rika shoppar lyxvaror som om ingenting hade hänt
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.