Oavsett om du säger kex eller “tjex” så är den tunna lilla kakan en invandrad godsak, direkt härrörande från den stora brittiska kolonin i Göteborg. Såhär hänger det ihop.
Marie-kex - en invandrad godsak
Mest läst i kategorin
Hamnen i Göteborg har i alla tider varit livsviktig för staden, liksom för Sverige i helhet.
Genom århundradena har det varit den viktigaste exporthamnen i landet. Här har varor kommit och gått. Här har människor kommit och gått. Och med människorna och varorna har även influenser kommit och gått.
Göteborgs relativa närhet till England och Storbritannien har också lockat folk från ö-riket att flytta hit. I takt med att den industriella revolutionen band ländernas affärer samman, öppnades också stora affärsmöjligheter för den driftige.
Brittisk koloni
Snart växte en sorts brittisk koloni fram i Göteborg. Driftiga och kunniga individer som såg större möjlighet till framgång i den svenska hamnstaden än i hemlandet.
En av de som tog vägen över havet och bosatte sig i Göteborg var Ellen Birch. Hon fann snart körleken i skeppsredaren Leopold Berggren och snart stod giftermålet för de tu.
En stor del av Ellens umgänge bestod av ditflyttade britter och med dem hade seden med afternoon tea självklart följt med.
Till afternoon tea krävs det också kakor. Maken Leopolds fartyg, som ofta for på Storbritannien, såg till att förse efterfrågan med behövlig mängd engelsk-bakade småkex och kakor.
Senaste nytt
Dyra kex och kakor
1887 blev det dock en stor tullstrid mellan England och Sverige, vilket resulterade i nya skyddstullar och med skenade priser på vissa varor som följd. Och bland dessa fanns både kex och kakor.
Importen av de brittiska godsakerna sjönk till noll-nivå. Men suget efter något till teet bestod.
Makarna Berggren fann dock snart på råd. Via Ellens kontakter i hemlandet rekryterades Robert Cruickshank, en skicklig bagare från Glasgow.
Tillsammans med fem bagarlärlingar, anställdes de i den kexfabrik som just byggts upp och startats i Kungälv utanför Göteborg.
Platsen var perfekt vald. Med egen kaj vid Nordre älv var alla transporter till och från fabriken lösta.
Första baket
Den 13 december 1888 var det en stor dag i fabriken, som fått namnet Göteborgs Kexfabriks AB. Det första provbaket var just klart och provsmakningen kunde genomföras.
Det blev succé.
De handstämplade kexen fick högsta betyg och senare samma år lanserade fabriken sitt första riktiga varumärke: Mariekexen – eller Guld-Marie, som de faktiskt heter.
Namnet var hämtat från den ryska storfurstinnan Maria Alexandrovna, som 14 år tidigare gift sig med drottning Victorias son, Alfred.
Stor framgång
Guld-Marie blev en omedelbar framgång och produceras än i dag med i stort sett samma ingredienser och efter ett recept som alltså stått sig i 125 år. En godsak som hållit genom decennierna.
Under åren har det sålts mängder med Guld-Marie-kex. Den lilla platta kakan kom att bli en kassako för Göteborgskex. Men det kom att dröja många år innan Robert Cruickshank delade med sig av det recept som dolde sig bakom kexens smakframgång.
Med Guld-Marie i ryggen har Göteborgskex vuxit till ett världsomspännande företag. Det kom att stanna inom familjen Berggren till 1979.
Då krävde expansionsplanerna ytterligare kapital och Marabou köpte företaget. 1994 tog det stora företagskonglomeratet Orkla över ägarskapet och där har Göteborgskex sedan fått stanna.
Läs också:
Subway säljs ur grundarfamiljerna
Om Göteborgskex vidare historia
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.