Dagens PS

Marie-kex - en invandrad godsak

Vem har inte haft en rulle kex med sig på skolutflykten? Vem har inte blivit bjuden på Marie-kex hos mormor? Här har du storyn bakom dessa platta små godsaker. (Foto: Göteborgskex)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 25 aug. 2023Publicerad: 25 aug. 2023

Oavsett om du säger kex eller “tjex” så är den tunna lilla kakan en invandrad godsak, direkt härrörande från den stora brittiska kolonin i Göteborg. Såhär hänger det ihop.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hamnen i Göteborg har i alla tider varit livsviktig för staden, liksom för Sverige i helhet.

Genom århundradena har det varit den viktigaste exporthamnen i landet. Här har varor kommit och gått. Här har människor kommit och gått. Och med människorna och varorna har även influenser kommit och gått.

Göteborgs hamn har under århundradena alltid varit Sveriges viktigaste länk ut till världshandeln. Och såhär såg hamnen och staden ut då Göteborgs Kexfabriksaktiebolag startade sin tillverkning 1888. (Foto: crimewalks.se)

Göteborgs relativa närhet till England och Storbritannien har också lockat folk från ö-riket att flytta hit. I takt med att den industriella revolutionen band ländernas affärer samman, öppnades också stora affärsmöjligheter för den driftige.

Brittisk koloni

Snart växte en sorts brittisk koloni fram i Göteborg. Driftiga och kunniga individer som såg större möjlighet till framgång i den svenska hamnstaden än i hemlandet.

En av de som tog vägen över havet och bosatte sig i Göteborg var Ellen Birch. Hon fann snart körleken i skeppsredaren Leopold Berggren och snart stod giftermålet för de tu.

Leopold Berggren, prästsonen som blev skeppsredare, glasbruksfabrikör, kex-bagare och stor Göteborgsentreprenör. Men det var hans fru, Ellen Birch, som egentligen var upphovet till de kex som skulle erövra Sverige. Men på henne finns tyvärr ingen bild bevarad. (Foto: WikiCommons)

En stor del av Ellens umgänge bestod av ditflyttade britter och med dem hade seden med afternoon tea självklart följt med.

ANNONS

Till afternoon tea krävs det också kakor. Maken Leopolds fartyg, som ofta for på Storbritannien, såg till att förse efterfrågan med behövlig mängd engelsk-bakade småkex och kakor.

ANNONS

Senaste nytt

Dyra kex och kakor

1887 blev det dock en stor tullstrid mellan England och Sverige, vilket resulterade i nya skyddstullar och med skenade priser på vissa varor som följd. Och bland dessa fanns både kex och kakor.

Importen av de brittiska godsakerna sjönk till noll-nivå. Men suget efter något till teet bestod.

Makarna Berggren fann dock snart på råd. Via Ellens kontakter i hemlandet rekryterades Robert Cruickshank, en skicklig bagare från Glasgow.

Vid Norde älvs strand byggdes den första fabriken för Göteborgs Kexfabriks AB. Perfekt för transporter av varor till och från bageriet. (Foto: Göteborgskex)

Tillsammans med fem bagarlärlingar, anställdes de i den kexfabrik som just byggts upp och startats i Kungälv utanför Göteborg.

Platsen var perfekt vald. Med egen kaj vid Nordre älv var alla transporter till och från fabriken lösta.

Första baket

ANNONS

Den 13 december 1888 var det en stor dag i fabriken, som fått namnet Göteborgs Kexfabriks AB. Det första provbaket var just klart och provsmakningen kunde genomföras.

Det blev succé.

De handstämplade kexen fick högsta betyg och senare samma år lanserade fabriken sitt första riktiga varumärke: Mariekexen – eller Guld-Marie, som de faktiskt heter.

Guld-Marie har med tiden blivit en produkt förknippad med fika, utflykter, kaffestunder och barnkalas, liksom många andra av Göteborgskex smarriga produkter. En del av den svenska folksjälen kan den lite dramatiskt lagda påstå. (Foto: Göteborgskex)

Namnet var hämtat från den ryska storfurstinnan Maria Alexandrovna, som 14 år tidigare gift sig med drottning Victorias son, Alfred.

Stor framgång

Guld-Marie blev en omedelbar framgång och produceras än i dag med i stort sett samma ingredienser och efter ett recept som alltså stått sig i 125 år. En godsak som hållit genom decennierna.

Under åren har det sålts mängder med Guld-Marie-kex. Den lilla platta kakan kom att bli en kassako för Göteborgskex. Men det kom att dröja många år innan Robert Cruickshank delade med sig av det recept som dolde sig bakom kexens smakframgång.

Med Guld-Marie i ryggen har Göteborgskex vuxit till ett världsomspännande företag. Det kom att stanna inom familjen Berggren till 1979.

ANNONS
godsak
Hur många olika kakor och kex som kommit ut från fabriken i Kungälv, är det nog svårt att räkna fram. Ballerina och Singoalla är bara två ur mängden som gjort barn lyckliga i decennier. Och vuxna med för all del… (Foto: Göteborgskex)

Då krävde expansionsplanerna ytterligare kapital och Marabou köpte företaget. 1994 tog det stora företagskonglomeratet Orkla över ägarskapet och där har Göteborgskex sedan fått stanna.

Läs också:

Subway säljs ur grundarfamiljerna

Om Göteborgskex vidare historia

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS