Dagens PS

Efter hundra år: Försvunna mästerverket återfunnet

Målningen Fraulein Lieser, av Gustav Klimt, har återfunnits efter 99 år och ska säljas på auktion
Målningen Fraulein Lieser, av Gustav Klimt, har återfunnits efter 99 år och ska säljas på auktion. (Foto: im Kinsky)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 jan. 2024Publicerad: 26 jan. 2024

En målning av den österrikiska konstnären Gustav Klimt, som i nästan 100 år har förmodats vara försvunnen, har nu återfunnits i Wien.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Målningen Fraulein Lieser, som en judisk familj i Österrike en gång ägde, sågs senast offentligt år 1925. Sedan dess har tavlans öde varit okänt, det skriver BBC.

Tavlan är målad av Österrikes mest kända och betydelsefulla konstnär, Gustav Klimt. Den familj som nu äger tavlan har haft den sedan 1960-talet.

Auktionshuset im Kinsky kallar återupptäckten för en sensation och uppskattar målningens värde till mer än 54 miljoner dollar, över 565 miljoner kronor.

“En målning av sådan sällsynthet, konstnärlig betydelse och värde har inte varit tillgänglig på konstmarknaden i Centraleuropa på decennier”, skriver auktionshuset.

Washington-principerna

Porträttet av Fraulein (fröken) Lieser, tillhörde en gång familjen Lieser, som var en rik judisk industrifamilj i Wien.

På uppdrag av målningens nuvarande ägare och familjen Liesers juridiska arvtagare kommer den läggas ut på auktion den 24 april, det baseras på Washington-principerna.

Washington-principerna är det internationella avtalet om att konst som nazisterna plundrade ska återlämnas till ättlingarna till de människor konsten stals från.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Inga bevis för stöld

ANNONS

Enligt Ernst Ploil, co-Managing Director för Kinsky Auction House, har de hittills inte hittat några bevis för att porträttet ska ha plundrats eller stulits, innan eller under, andra världskriget.

“Vi tog ett aktivt tillvägagångssätt och undersökte inte bara familjen Lieser som potentiella restitutionssökande, utan vi kontaktade även potentiella representanter baserat på vår erfarenhet från tidigare restitutionsförfaranden”, säger han till BBC.

Trodde den förstörts

Han förklarar att tavlan beskrivs som förlorad i alla catalogues raisonnés, omfattande listor över Klimts verk.

“I våra kretsar betyder ‘förlorad’ förmodligen förstörd, troligen bränd under kriget, men i alla fall inte längre existerande; det förväntades inte att den någonsin skulle dyka upp igen”, säger han till BBC.

Auktionshuset skriver att innan tavlan auktioneras ut ska den i samarbete med LGT Bank visas på flera platser världen över, bland dem Schweiz, Tyskland, Storbritannien och Hong Kong.

Läs mer: Picasso och Chagall för över 9 miljoner hittade Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]