Dagens PS

Bli kompis med magen – lev längre

Tänk på magen – och lev längre.
Tänk på magen – och lev längre. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 16 juni 2024

Bra matvaror leder som bekant till en hälsosam tarmflora – och en bättre hälsa. Nu visar nya studier att det även finns ett samband mellan hur vi håller igång magen och dödliga hjärt- och kärlsjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hjärt- och kärlsjukdomar är redan den vanligaste dödsorsaken i världen och risken att drabbas ökar ju äldre vi blir.

Att leva hälsosamt med god kost och motion minskar risken, men nu visar ny forskning att det även finns ett annan samband som inte har varit lika tydligt tidigare.

Viktigt med god tarmflora

Att vara kompis med magen är något av de viktigaste vi kan göra för att må bra, ett ha en frisk tarmflora som tillförs den näring och fibrer som gör att den får oss att fungera i våra dagliga liv.

Så långt är det inga konstigheter men vore det inte ännu bättre om vi kunde leva längre genom att hålla tarmfloran i trim?

ANNONS

Senaste nytt

Samband med hjärtsjukdomar

Det kanske vi kan göra, enligt ny forskning som rullas ut från Shanghai Jiao Tong University School of Medicine, som visar sambandet mellan tarmflora och hjärt- och kärlsjukdomar.

I studien ingår över 19 000 deltagare mellan 40 och 93 år, enligt Newsweek.

Forskarna genomförde en rad tester och satte upp en “tarmålder”, som inte hade något samband med den verkliga åldern. Den visade dock att ju bättre tarmflora personerna hade – desto bättre hälsa hade de också – och löpte mindre risk att drabbas av dödliga hjärt-kärlsjukdomar – trots att personerna hade flera riskfaktorer för kardiovaskulära sjukdomar.

ANNONS

Tänk på magen – lev längre

Studien visar därmed att det är viktigare än någonsin att tänka på magen i alla lägen – även när vi vill leva längre.

Nu kommer fler studier genomföras för att ta reda på hur en “ung tarmålder” kan flyttas över till personer med ohälsosamma livsstilar.

Tidigare transplantationer mellan djur har fört över frisk tarmflora från unga djur till äldre – och därmed ökat livslängden hos djuren. Hur det ska fungera mellan människor är fortfarande oklart eftersom överföringen av avföringspartiklar kan leda till inflammation i tarmen.

“Framtida mikrobiombaserade behandlingar kommer vara skräddarsydda för individuella hälsotillstånd, som kan främja hälsan genom hela livet”, uppger forskarna i ett uttalande.

Läs även:

Så ska chefens hälsa prioriteras. Dagens PS

Ilska är dåligt för våra blodkärls hälsa. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS