Fem forntida civilisationer vi aldrig upptäckt. Nu avslöjade av laser från himlen. Nu förvandlar den senaste lasertekniken arkeologin.
Laser avslöjar vårt förflutna
Mest läst i kategorin
Under de senaste åren har arkeologer börjat använda laser i ökad omfattningen.
Tanken med tekniken är att hitta forntida civilisationer och spår dem, vilka tidigare varit osynliga.
Med laser från himlen och ladarpulser penetrerar Lidar tät vegetation och avslöjar gamla, av människor byggda strukturer vi tidigare aldrig upptäckt, skriver Business Insider.
Lidar är en teknikoch en förkortning för ljusdetektion och avstånd. Med den tränger man igenom tjocka, djupa skogar och ger forskare tredimensionella kartor under växtligheten, kartor som avslöjar strukturer byggda av människor.
En mayastad, komplexa byar inne i Amazon och så vidare.
Här är fem upptäckter som gjorts via Lidar-tekniken.
Dold 2 000 år gammal mayacivilisation i norra Guatemala
Med hjälp av laserpulser upptäckte forskare en 2 000 år gammal mayacivilisation i norra Guatemala med nästan 1 000 arkeologiska enheter.
Man har kunnat fastställa att civilisationen bestod av mer än 417 städer och byar, spridda över 650 kvadratkilometer.
Nästan 500 Maya- och Olmec-ceremoniplatser i Mexiko
I oktober 2021 upptäckte forskare 478 mesoamerikanska platser som de uppskattade var mellan 2 000 och 3 000 år gamla.
Platserna är utspridda över ett 32 800 kvadratkilometer stort område i de mexikanska delstaterna Tabasco och Veracruz, där Olmec- och Maya-civilisationerna blomstrade.
Fyndet hjälper arkeologer att koppla samman Olmec- och Mayakulturerna.
“Det var otänkbart att studera ett så här stort område tills för några år sedan, säger Takeshi Inomata, antropolog vid University of Arizona.
61 000 strukturer gömda i Guatemalas djungel
Under 2018 använde forskare laserteknik för att kartlägga Petén, Guatemala, där mayafolket en gång bodde.
De upptäckte 61 480 försvunna vägar, grunder för hus, militära befästningar och förhöjda gångvägar. De går alla tillbaka till 650 och 800 e.Kr., under Maya-tidens sena klassiska period.
81 markarbeten, befästa byar och vägar i Amazonas
I Brasiliens Mato Grasso-region använde arkeologer Lidar för att hitta bevis på 24 platser med 81 markarbeten, som inkluderar sammankopplade vägar och befästa byar byggda på högar.
De tror att strukturerna kan ha stöttat en komplex civilisation som innehåller en befolkning på upp till 1 miljon människor mellan åren 1250 och 1500, rapporterade Insider tidigare.
Det kan finnas hundratals fler platser gömda i djungeln i en “kontinuerlig sträng av bosättningar”, sade Jonas Gregorio de Souza till Wall Street Journal 2018.
En övervuxen forntida civilisation i bolivianska Amazonas
I det som nu är Bolivia avslöjade Lidar de dolda ruinerna av 26 inhemska bosättningsplatser, varav nio var nya upptäckter, vilka frodades i Amazonas regnskog för mer än 600 år sedan.
Bosättningarna var från Casarabe-kulturen, som ockuperade ett område på cirka 1 700 kvadratkilometer mellan 500 och 1 400 e.Kr.
Läs även: Så går du under med stil – lyxbunker för superrika
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.