Framgångsrik konstnär? Definitivt. Framgångsrik affärsman? Lika självklart. Lars Lerin är på väg in i kulturens definitiva storfinans.
Lars Lerin spränger alla ramar
Mest läst i kategorin
På fem år har han sålt entrébiljetter för över 40 miljoner kr till sitt eget museum.
Tavlor har han, enligt boksluten, sålt för över 100 miljoner kr under samma period.
Nyligen slog han auktionsrekord – två gånger om.
Lars Lerin är, enkelt uttryckt, en succé.
Konstnärens fasta bas är Sandgrund, konstmuséet i Karlstad. Det är en publiksuccé sedan Karlstad kommun lät Lerin ta över driften. Att på fem år ta in mer än 40 miljoner kr i biljettintäkter är en prestation i sig.
100 miljoner på fem år
Samtidigt är konstnären Lars Lerin, vid 70 års ålder en av världens mest framstående akvarellister, en mäktig kommersiell framgång.
Hans akvareller säljs normalt för mellan 100 000 och 700 000 kronor styck och de senaste åren har Lerin sålt tavlor för över 100 miljoner kr, enligt sina bokslut.
Förra helgen slog för övrigt Lerin dubbla rekord på auktion när han lät sälja verk via Auktionsverket i Karlstad.
Lerin auktionerade ut 150 verk och de två dyraste stack iväg rejält i pris, faktiskt till nya auktionsrekord för konstnären.
Senaste nytt
Amerikanskt intresse växer
Det första var en stor Mårbacka-målning för 720 000 kronor, det andra ett landskap från Lerins hemtrakter på Hammarö som gick för 780 000 kronor.
Inklusive avgifter var det senare verket uppe och nosade miljonvallen då totalbeloppet landade på 936 075 kronor.
Köparen bor i USA och är anonym. Den andra dyrgripen, Mårbacka-motivet, var även det nära att hamna i USA, näst högsta budet kom därifrån.
”Så har det varit på de andra dyra verken också. Där har det hänt något”, konstaterar auktionisten Peter Pettersson hos NWT.
Drar en ny publik
På auktionen tog sig ett enda verk av någon annan konstnär över halvmiljon-strecket och det var ”Solbelyst Rimfrost, Wermland” från 1916 av Gustaf Fjaestad som gick för 505 000 kronor.
De billigaste Lerin-verken på auktionen var träsnitt som gick för 5 000 kronor och Peter Pettersson konstaterar att Lerin drar nya kundkretsar till konstauktionerna – och att det är bra.
”Man mår ju bra om man har en Lars Lerin att titta på innan en går ut”, menar han.
Aktuell i Stockholm
Lars Lerin är aktuell med en utställning på Konstakademien, hans första i Stockholm sedan 2018, och ställer där ut drygt 70 verk.
”Jag orkar inte arbeta oavbrutet lika länge som förr, men ett par tre timmar på förmiddagen och lika många på eftermiddagen blir det”, säger Lerin till Di.
Han håller med om det fridfulla i att betrakta en tavla och säger att han gillar att köpa andras konstverk.
”Jag har ju lite blick för det. Det ger så mycket mer att titta på en tavla än en aktie”.
Det tänker Lars Lerin ge fler tillfälle att göra.
Hans nästa projekt är en ny konsthall, den här gången i södra Norge. Ingivning i sommar och ”man kanske kan kalla det för en investering”, säger Lerin.
Äntligen – nu får Mona Lisa eget rum. Dagens PS
Norske diktatorns tavla såld – för 40 miljoner. Dagens PS
Unika utställningen: Maffians stulna konst. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.