Det var brist på svenska ägg till julbordet 2023. Nu kan vi få en repris till påsk. Här är orsakerna till det – och lösningen.
Larmet: Ont om svenska ägg i påsk
Mest läst i kategorin
När vi firade jul för några månader sedan var det i det ovanliga läget att det var brist på svenska ägg.
Julen är en av de tidpunkter på året då konsumtionen av ägg stiger till exceptionella höjder och det är normalt inga problem.
Ägg är ett av de få livsmedel Sverige är självförsörjande på, men i julas låg en femtedel av den svenska äggproduktionen nere efter ett salmonellautbrott.
”Det är en ovanlig situation, svenska konsumenter är vana vid att det bara finns svenska ägg i butikerna. Nu har vi för första gången på länge sett ägg från andra europeiska länder”, sade Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska ägg, då.
Brist även i påsk
Det budskapet kan hon komma att få upprepa igen nu.
Efter tomma eller halvtomma hyllor i butikerna är nämligen beskedet att det blir brist på svenska ägg i påsk, den helg då vi äter flest ägg.
Ovan nämnda salmonellautbrott och en brand på en stor hönsgård utanför Linköping nyligen är de primära orsakerna.
Men det är svenska ägg det blir brist på till påsk, inte ägg i sig.
Senaste nytt
”Hittat vägar”
”Våra svenska packerier har hittat importvägar, så vi fyller upp tomrummet med import. Framför allt med ägg från de andra nordiska länderna. Det har funkat förvånansvärt bra”, säger Marie Lönneskog Hogstadius nu till SvD.
Sverige, normalt med drygt 8,6 miljoner hönsplatser, får vänta ett halvår innan vi är tillbaka till det normalläge där de svenska äggen räcker åt alla svenskar.
Nuvarande produktionsbortfall på cirka 20 procent, kompenserar med fler unga höns. Det tar dock 20-25 veckor innan de producerar ägg för fullt, enligt Svenska ägg.
70 miljoner ägg
Trycket är hårt under påskveckan, då vi i Sverige äter cirka 70 miljoner ägg eller i vikt ungefär 4 000 ton ägg.
Samtidigt äter vi även till vardags mycket ägg. Genomsnittssvensken konsumerar 5,3 ägg per vecka, enligt Smaka Sverige.
På ett år äter vi 247 ägg per person, mycket men långt efter Mexiko där man snittar på 380 ägg per person och år.
Natur och religion
Att påsken är den stora helgen är delvis på grund av naturens rytm och delvis styrt av religiösa påbud.
Den kristna traditionen förbjöd oss att äta ägg under fastan, men gav grönt ljus när den var över och påsken kom.
Samtidigt är det så att vårljuset får hönorna att sätta igång och värpa i normal omfattning efter vintern.
Därigenom sammanföll det kristna påbudet med naturens ”ägglossning” och det fanns ett överskott av ägg till påsk som man kunde frossa i.
1900-talsmat
Påskmaten i övrigt är en 1900-talsföreteelse men kom längs vägen att förutom äggen handla om lax, sill, köttbullar, prinskorv, Janssons frestele lamm och på dryckessidan snaps, öl och från 1910 påskmust.
Påsköl dricker vi också numera men den första i den genren dök upp i Sverige 1991.
Lammet är nytt på påskbordet, i varje fall relativt nytt och det beror på att lammen var för unga för att slaktas till påsk i stora delar av landet.
Ny teknik har förändrat det och gett påsklammet en plats på våra bord till påsk.
Läs även:
Så mycket must kan du dricka i påsk utan bli full. Dagens PS
Äggkris: Största producenten stannar helt. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.