Dagens PS

Kom igång med träningen till sommaren

Komma igång med träningen 2021
Sommaren öppnar upp för nya aktiviteter utomhus. Här är tips på hur du får till en hållbar och regelbunden träningsrutin. (Foto: Unsplash)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 27 maj 2021

Många ser sommaren som en nystart för att komma igång med träningen. Här är bästa tipsen för att hitta en träningsrutin som fungerar även på lång sikt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en tidigare hälsoredaktör på Metro Mode som kommer med tipsen om hur du lyckas hitta en regelbunden och hållbar träningsrutin.

Nyckeln är att hitta en träningsrutin som fungerar i vardagen och som ger dig möjlighet att lyckas. Många sätter alldeles för höga mål som är svåra att uppnå.

Sätt upp rutiner steg för steg istället för att köra in i kaklet direkt. Här är en steg-för-steg-guide hur du skapar en träningsrutin under en månads tid.

Vecka 1

Målsättning
Använd första veckan till att analysera dina behov istället för att hoppa på första bästa träningsform utan plan. Det fungerar för vissa att komma igång direkt men har du en bra grund kan du luta dig mot något när motivationen tryter. Fundera ut ett långsiktigt mål men även flera mindre delmål.

Kom igång med träningen 2021

Skriv in träningen i kalendern och ha som rutin att planera in veckans pass på söndagar. (Foto: Unsplash)

Planering
Planera in kommande veckas träning i kalendern. Börjar du från början – undvik det klassiska misstaget att planera in sju gymbesök första träningsveckan. Är ditt mål att på sikt köra tre pass i veckan plus vardagsmotion – börja med att planera in ett pass och fundera ut var du kan få in lite extra vardagsrörelse. Om ett gympass och två snabba lunchpromenader känns rimligt så skriv ner det.

Vecka 2  

Utvärdering
Efter att du genomfört veckans pass – värdera om tidpunkten och platsen fungerade för dig. Tänk på att ge nya träningsformer, som kanske inte känns helt hundra, några gånger innan du avfärdar dem.

ANNONS
Kom igång med träningen 2021

(Foto: Unsplash)

Lägg till ett pass (om det är lämpligt)
Du kan öka med ytterligare ett pass inför vecka 3. Men skynda långsamt! Om tiden eller orken inte räcker till så fortsätt med det enda passet i en vecka till.

Träningspassen behöver inte betyda en hel timme på gymmet. Det handlar inte om att spendera flest timmar på gymmet utan hur du utnyttjar tiden bäst. Femton minuter flås är bättre än att strosa runt en timme bland vikterna. Till exempel är hemmaträning ett tidseffektivt alternativ.

Vecka 3

Håll motivationen uppe
Om du behöver extra pepp kan det vara en bra grej att gå med i en träningsgrupp på Facebook eller skapa en egen grupp med dina vänner. En grupp där ni kan ge tips, peppa och dela med er av framsteg. 

Planering inför vecka 4
Har du kört två pass de senaste två veckorna är det dags att ta fram kalendern igen. Planera in när dina två eller tre kommande träningspass ska utföras den fjärde veckan. Ha som rutin att planera träningen på söndagar, då behöver du inte fundera på det när veckan drar igång. Lägg gärna ett pass på måndagen och kicka igång veckan direkt.

Vecka 4

Träning på lång sikt
Även om du, utan problem, redan efter en månad nått upp till dina tre träningspass per vecka kommer det komma veckor då du inte får till det. Det är helt okej, du måste kunna missa pass utan att känna dig misslyckad för då är det lätt att tappa motivationen.

Tänk på att lite träning är bättre än ingen träning och det gör inget att du inte hinner med alla pass du siktat på. Du vill skapa en långsiktig och hållbar träningsrutin.

ANNONS
Träning, 2021

(Foto: Unsplash)

Fortsätt utvärdera
Det är bra att med jämna mellanrum utvärdera träningen och vilka förändringar du kan göra för fortsatta resultat. Du väljer själv hur ofta du ska utvärdera, det kan vara varje månad, kvartalsvis eller halvårsvis. Ta hjälp av en tränare eller träningskunnig kompis om du behöver extra kunskap eller pepp.

Visdomsorden är:

Skynda långsamt

Lite träning är bättre än ingen träning

Krångla inte till det mer än nödvändigt

Läs mer: Starka och synliga magmuskler – så här gör du

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS