Dagens PS

Koboltblå passion med precision

Dekoratören Birgitta Hansen visar Drottning Silvia hur man smyckar porslin under ett besök hos porslinstillverkaren Royal Copenhagen i Glostrup utanför Köpenhamn. I mitten står Royal Copenhagens VD Peter Lund. (Foto: TT)
Christoffer Andersson
Christoffer Andersson
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 10 sep. 2017

Redan 2 600 f. kr. färgade egyptierna glas och keramik i kobolt – den renaste och mest intensiva av alla blå nyanser – någonting som alla antika konstnärer var beredda att betala mycket för. Blå har representerat trohet och tillit i tusentals år och nu är det Royal Copenhagen som för det vidare i modern tid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stadsbesök i Danmark

Dekoratören Karen Thomasen (t.h.) visar upp porslin från Royal Copenhagen för Drottning Silvia (t.v.) I mitten står Royal Copenhagens vd Peter Lund. (Foto: TT)

Det är nästan 7 000 år sedan egyptierna använde “Lapiz Lazuli”, den blå stenen, som pigment för bland annat väggmålningar och smink. Stenen krossades tills den blev finkornig. Det skulle komma att dröja ända till medeltiden innan någon annan civilisation lärde sig att använda den.

Uttryck för känslor och rikedomar

Genom historien har civilisationer använt kobolt för att uttrycka olika saker. Där vissa använde färgen för att ge uttryck för stora rikedomar använde andra den för att uttrycka känslor. Yrkesrollen blåmålare – som med stor precision lägger på kobolt på Royal Copenhagens porslinprodukter – har under fyra år fått lära sig hantera pensel med kärlek och passion för den blå konsten.

Azurit, en koboltblå färgsten

Azurit, en koboltblå färgsten och ett mineral av mjukt kopparkarbonat. (Foto: Adobe Stock)

Porslinmålningen var som störst på 1700-talet. Europeiska porslinfabriker sneglade mot öst för att få en glimt av hur kineserna bearbetade sina konstföremål. Det är nämligen Kina som bär den mest omfattande historien kring porslinmålningar. Royal Copenhagens grundare, Franz Heinrich Müller, importerade av denna anledning ett kinesiskt stiliserat motiv som kom att utvecklas och förädlas för att senare bli det som utmärker Royal Copenhagens distinkta uttrycksfullhet i dag.

Handmålat med passion

Det är en fabrik i Norge som ansvarade för nästan 80 procent av hela världens koboltproduktion under 1800-talet. Därmed finns det flera faktorer som sätter ett stort historiskt värde på Royal Copenhagens koboltblå, rafflade porslinprodukter – handmålade på stadiga händer med passion.

produkter från norrman copenhagen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]