Går du i tankarna att investera i en klocka? Då kan det vara kul att ha en så sällsynt en som möjligt – om du lyckas hitta det vill säga. Här är några av de absolut mest ovanliga klockorna på marknaden.
Riktiga rariteter: Klockor från 50 000 till en miljon
Mest läst i kategorin
Grand Seiko, en gren av Seiko som har uppnått ikonstatus i lyx-urvärlden, erbjuder en rad imponerande klockor som har fångat samlarnas intresse.
Här är en översikt över sju Grand Seiko-modeller som många anser vara värda att samla på, tack vare deras unika design, innovativa teknologier och höga hantverkskvalitet.
Experterna på Robb Report redogör för de mest sällsynta Grand Seiko-objekten som urmakarna någonsin skapat.
Grand Seiko 4420-8000
Grand Seiko 44GS, även känd som 4420-8000, anses vara ursprunget till den stil som Grand Seiko är känt för i dag.
Denna modell är designad av Taro Tanaka som kom till Seiko 1960. Målet var att ge Seiko en unik stil som skiljde sig från de schweiziska klockor företaget tidigare försökte efterlikna.
44GS har en 38 mm boett som är polerad med Zaratsu-teknik, vilket ger den en spegelblank yta som drar blickarna till sig. Klockan har ett manuellt uppdraget urverk som är både tillförlitligt och exakt.
Om du skulle ha turen att hitta denna modell på en auktion, kan du förvänta dig betala runt 50 000 kronor.
Grand Seiko 6145-8000 – 18k guld
Även om märket lanserade denna vackra klocka för mer än 50 år sedan, är den högst relevant än i dag.
Denna Grand Seiko-klocka är speciell eftersom den är tillverkad av solid 18-karats guld. Något som ger den både tyngd och en känsla av lyx. Den har en rörelse som slår 36 000 gånger per timme, vilket ger den en mycket hög precision och stabilitet.
Boetten av rent guld gör att klockan verkligen sticker ut när den bärs, och det är en av de faktorer som gör den så åtråvärd.
Priset för ett välbevarat exemplar ligger runt 85 000 kronor.
Grand Seiko Chronometer
Grand Seiko Chronometer, eller First som den även är kallad, är en klockmodell som märket släppte första gången 1960. Namnet förklarar det faktum att detta var den första modellen av klocka som Grand Seiko släppte.
Eftersom det finns många olika typer av urtavlor och övergångsmodeller kan det vara svårt att hitta rätt exemplar, så det är starkt rekommenderat att köpa från betrodda vintagehandlare eller auktioner.
Om du slår till på en, får du vara beredd att betala runt 105 000 kronor.
Neufchatel Observatory Chronometer 4520-8020
Den näst dyraste klockan på listan är en Neufchatel Observatory Chronometer 4520-8020. Den är extremt sällsynt och eftertraktad, så mycket att de till och med tog bor Grand Seiko-logotypen för att öka exklusiviteten.
År 1968 skickade Seiko 103 urverk till Neuchâtel Observatoriet för certifiering, varav 73 blev godkända och därför släppta som en begränsad upplaga av Observatory Chronometer-klockor. Dessa klockor har boetter i massivt 18k guld med en unik “Florentinsk” finish, något som var ovanligt för Grand Seiko på 1970-talet.
Trots deras ursprungliga begränsade antal dyker de fortfarande upp på marknaden och har ett pris runt 475 000 kronor.
Imperial VFA
Här har vi den riktigt tungviktaren – en av de absolut mest sällsynta klockorna som märket skapat.
Denna extrema raritet skapades exklusivt för kejsarhuset i Japan. Informationen som finns kring denna klocka är knapp och något kryptisk.
Den är baserad på modellen 4580-7010 men har en unik urtavla med kejsarens krysantemum-symbol. Endast tre sådana klockor har dokumenterats, och de tros ha givits bort av kejsaren Hirohito under statsbesök på 1970-talet.
Två av dessa klockor hittades i England samt en i Tyskland, vilket antyder att fler sådana klockor kan finnas i Europa och USA.
Försäljningspriserna för de få dokumenterade exemplaren är okända, och den exakta värderingen är baserad på både modellen den är baserad på och dess unika proveniens, till minst en miljon kronor.
Se även:
Tre måsten för den smarta klocksamlaren. Dagens PS.
Okända lyxklockorna som ligger rätt i tiden. Dagens PS
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.