På helgtemat klassiker tar vi denna vecka hjälp av matentreprenören Patrik Brunell som bjuder på halstrad råbiff med black garlic smör. Till det avnjuter vi en pinot noir.
Veckans klassiker: Halstrad råbiff med black garlic smör
Mest läst i kategorin
En svensk klassiker
Halstrad råbiff har genom åren blivit en svensk klassiker. Från början var det en rätt som man på restauranger serverade på måndag lunch då man hade råbiff med tillbehör kvar från helgen.
Ofta halstrades biffen direkt på en stekhet platta för att sedan serveras med pommes och en rå äggula på toppen. Patrik Brunell som ligger bakom den svenska smörsuccén Butter ger oss sitt bästa recept på denna klassiker.
Bästa vintipset till den halstrade råbiffen är en lätt pinot noir, Labouré-Roi, som passar denna klassiker perfekt. Det finns givetvis betydligt dyrare alternativ. Men den här är mycket prisvärd menar Patrik.
Halstrad råbiff med black garlic smör, tomatsallad och råstekt potatis
Ingredienser för fyra personer:
Råbiff
600 gram malt ytter- eller innanlår
1 gul lök
2 äggulor
2 stora matskedar dijon senap
100 gram kapris
1/2 dl gräslök
Svartpeppar
Salt
Tomatsallad
500 gram minitomater
1 silverlök
2 matskedar hackad persilja
Vinägrette
2 matskedar vitvins vinäger
1 tesked dijon senap
2 matskedar vatten
2 matskedar olivolja
Svartpeppar
Salt
Råstekt potatis
6 st stora potatisar
3 matskedar smör
Senaste nytt
Så här gör du:
1. Tärna rödbetor och hacka löken, blanda sedan alla ingredienser för råbiffen. Rör med en sked och salta & peppra efter smak.
2. Dela upp färsen i fyra delar och forma till bollar.
Tips! Blöt gärna händerna med vatten, så blir det lättare att arbeta med färsen.
3. Skiva potatisen tunt. Använd gärna mandolin eller osthyvel. Stek sedan potatisen i smöret. Salta och peppra efter smak.
4. Skiva tomaterna. Hacka lök och gräslök. Blanda samman tomater, lök och gräslök. Rör ihop en vinägrette på olja, dijon och vinäger.
3. Stek sedan biffarna 1.5 minut på varje sida. Tänk på att biffarna skall vara råa i mitten.
4. Servera med ett gott smör, förslagsvis BUTTER – Black Garlic.
Läs även: 5 vanliga frågor och svar om vin