Från den lilla byn Nyby i Västerbotten till Hollywoods scener är vägen lång. En som gick hela vägen var dock svensken Werner Öhlund.
Werner Oland: Hollywood-stjärnan som försvann
Mest läst i kategorin
“Jag ska bara dricka ett glas vatten.”
Den meningen kom att bli svensk-amerikanen Werner Olands sista sagda ord på amerikansk mark. Efter att dörren stängts bakom honom, mitt under filminspelningen av filmen “Charlie Chan at the Ringside”, försvann han spårlöst.
Historien om Werner Oland är fantastisk.
Född i den lila byn Nyby utanför Bjurholm i Västerbotten, kom han att ta sig ända in på Hollywoods stora scener.
Emigrerade till USA
Han föddes 1879 och redan som 13-åring beslutade sig familjen Öhlund, som de ursprungligen hette, att lägga svälten hemma i Sverige bakom sig och pröva lyckan i USA.
Familjen hamnade på den amerikanska östkusten och snart började ett teaterintresse att spira i den unge Werner. Efter genomförd skolgång studerar han därför teater i Boston.
Samtidigt hade hans intresse väckts för August Strindbergs författarkonst och idén föddes att försöka introducera Strindberg på den amerikanska scenen.
För att få den privata ekonomin att gå runt, tog han mindre jobb på Broadway i New York där han ofta fick roller i Ibsen- och Shakespeare-pjäser.
Premiären på vita duken skedde 1912 i filmen “Pilgrim’s Progress”. Därefter rullade filmjobben in i en jämn takt. Hans lite speciella utseende gjorde att han ofta sattes i roller som kines.
Senaste nytt
Inga kineser på scen
Lite märkligt kan tyckas, men Hollywood hade som policy att inte ha asiater i filmproduktionerna, och därför välkomnandes Werner Olands lätt Asien-inspirerade utseende.
Filmkarriären fortsatte sedan med ett 70-tal filmer där han fortsättningsvis oftast fick axla manteln som elak kines.
I den första ljudfilmen “Jazzsångaren” hade han en liten roll där hans enda replik var att säga ordet “Stop”.
Det stora genombrottet
Det stora internationella genombrott kom när han erhöll rollen som den snälla kinesiska detektiven Charlie Chan, som han sedan spelade i en serie om 16 filmer.
Werner Oland blir därmed världsberömd och fick spela mot filmvärldens allra största. Greta Garbo, Boris Karloff och Marlene Dietrich är bara några av de stjärnor han fick dela scen med under sin karriär.
Drömmen försvinner
Men kändisskapet och livet på filmduken tärde allt jämt på Werner Oland.
Hans dröm om att introducera Strindberg i USA var nu långt borta. I slutet på 1930-talet var han både trött, sliten och inne i ett djupt alkoholmissbruk.
Så kom den där dagen i Hollywood 1937 då Werner Oland sade att han skulle gå och dricka ett glas vatten och aldrig mer kom tillbaka.
Småningom hittas han i Stockholm dit han återvänt. I spåren av sitt alkoholmissbruk, drabbades han 1938 av en allvarlig lunginflammation som kom att ta hans liv.
Werner Oland är i dag i stort sett helt bortglömd i skuggan av våra andra stora svenska Hollywood-stjärnor.
Men faktum är att han var den första svensken som gjorde succé i drömfabriken och kanske också var den genom tiderna största?
Läs gärna mer om denna bortglömde svenska skådespelare här.
Läs också om historien bakom den världsberömda och klassiska skylten.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.