Du som varit i USA och köpt plåster eller huvudvärkstabletter på Walgreens, har säkert funderat på om namnet har några svenska anor?
Walgreens – en svensk historia
Mest läst i kategorin
Walgreens är i stort sett lika självklart i den amerikanska gatumiljön som Walmart och McDonald’s. En logotyp som amerikanen vant sig att den ska finnas varhelst hen befinner sig i nationen.
Men vad har antagandet om att Walgreens har svenska rötter? Är det en lika självklar anglofiering av det svenska efternamnet Wahlgren som du lätt kan tro?
Svaret på frågan är faktiskt ja.
Charles Rudolph Walgreen, som såg dagens ljus den 9 oktober 1873 i Illinois som son till de svenska immigranterna Carl Magnus och Ellen Olofsson.
Charles växte upp i den lilla staden Dixon och fick som ung jobb på en skofabrik i staden. Vid en incident i fabriken, blev han av med en bit av ett finger.
Ett gott råd
Vid behandlingen av skadan hos en av stadens läkare, fick han tipset om att ett apotek i staden, behövde en lärling. Ett kanske mindre farligt jobb för en yngling, menade läkaren.
Charles Walgreen tog rådet som gott, besökte D.S. Horton som förestod apoteket och fick tjänsten som lärling.
Detta blev en brytpunkt i den unge Walgreens liv. Hos D.S. Horton väcktes hans intresse för läkemedlens kemi.
Senaste nytt
Flytt till Chicago
Efter militärtjänst under det Spansk-Amerikanska kriget, flyttade han till Chicago och öppnade där sin första butik. Som kom att följas av fler. Många fler.
1916 ägde han redan nio apotek som han drev under namnet Walgreen Co och antalet växte fort. 1927 hade han redan etablerat 110 butiker och namnet Walgreens började nu sprida sig över USA.
Vad som var unikt med Walgreens var att sortimentet inte endast bestod av läkemedel.
Här kunde du också köpa lunchlådor, egentillverkad glass och milkshake, som Walgreens introducerade på marknaden 1922.
Kraftig tillväxt
I dag är Walgreens USA:s näst största apotekskedja med 13 532 butiker och 240 000 anställda. Bolaget har vuxit kraftigt de senaste 25 åren genom aktiva uppköp av konkurrenter och närliggande verksamheter.
Inte illa för ett 125 år gammalt bolag, skapat av en ung svenskättling som “lyckligtvis” blev av med ett halvt finger och fick ett gott råd.
Den som lyder råd är vis. Vilket skulle bevisas.
Läs också om svensken som startade USA:s största bussbolag. Dagens PS.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.