Sverige har sedan 1850 ständigt legat på 10-topp-listan över världens mest innovationsdrivna länder. Men det är inte bara på hemmaplan som svenskar gjort framsteg. Här läser du om entreprenörskapet bakom Texas Instruments.
Utvandraren bakom teknikjätten Texas Instruments
Mest läst i kategorin
Grovt beskrivet sägs det att 1,2 miljoner svenskar utvandrade till USA. Och att dessa idag har “skapat” en svenskättling-koloni av cirka 12 miljoner “svenskar” i USA.
De svenskar som emigrerade, bort från svälten och missväxtens Sverige, var drivna individer som jagade förändring och förbättring. De var beredda att kämpa för att komma över till USA och fortsätta att göra så när de väl kommit dit.
Under 1890-talet emigrerade John Peter Jonsson och Ellen Charlotte Palmquist var och en för sig till USA.
De båda bosatte sig i New York-stadsdelen Brooklyn där de träffades och gifte sig.
År 1901 fick de sonen John Erik, som snart visade sig vara begåvad med ett mycket dugligt läshuvud.
Bra läshuvud
Eriks skolgång gick utmärkt och redan 1922, endast 21 år gammal, examinerades han som mekanisk ingenjör vid Rensselaer Polytechnic Institute i New York.
Han fick snart jobb på Aluminiumtillverkaren Aloca, där han snabbt arbetade sig upp till titeln som överintendent.
Efter några olika befattningar och egna affärsförsök, fick han en dag en fråga från J. Clarence Karcher, Erics mammas kusins man, om Eric ville vara med på ett nytt företag som Karcher tillsammans med några andra hade startat.
Nystartat bolag
Företaget hette Geophysical Service Incorporated, GSI, och var pionjärer inom tillverkningen av seismologiska instrument till oljeindustrin.
Jonsson arbetade sig snabbt in i företaget. När det omstrukturerades 1934 med ett nytt huvudkontor i Dallas, flyttade han med och blev samtidigt ansvarig för företagets hela administration och marknadsföring.
Ett lyft under kriget
Under 1942 blev han vald till vice vd för den snabbt växande koncernen som nu också hade börjat sälja elektronik till den amerikanska försvarsindustrin – en mycket god affär under brinnande krig.
Affärerna gick nu lysande och företagets inriktning mot elektronik visade sig vara ett lyckokast.
1951 kändes det gamla företagsnamnet mossigt och ett nytt namn togs fram, Texas Instrument, som hela företaget nu bytte till.
Eric blev samtidigt styrelseordförande och vd för bolaget som med tiden kom att växa till den jätte inom tillverkning av bland annat miniräknare (uppfanns av Texas 1967) och halvledare, som vi känner det i dag.
Som en av de mest framgångsrika företagarna i Texas, engagerade sig även Eric i sin hemstad.
Han ansåg bland annat att utbildningsfrågorna i regionen var oerhört viktiga, och grundade bland annat University of Texas i Dallas, UTD.
Jonsson engagerade sig också i politiken. Strax efter att John F. Kennedy mördades i Dallas 1963 valdes han till Dallas borgmästare.
För att tillväxten skulle fortsätta i regionen var kommunikationen en mycket viktig fråga. Därför argumenterade Jonsson mycket för att bygga ut flygplatsen Dallas-Fort Worth International Airport.
Omtyckt satsning
Detta blev en så pass omtyckt satsning att Jonsson omvaldes hela tre gånger på posten som borgmästare i Dallas.
1995 avled J. Eric Jonsson i lunginflammation efter en synnerligen framgångsrik karriär inom näringslivet samt en mycket stor och omtyckt samhällsinsats.
En av de svenskättlingar som satt det svenska arvet på kartan USA.
Läs mer:
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.