Medan folken led nöd, byggde kungar, kejsare och envåldshärskare palats som saknade motstycke. Här är listar vi världens topp tre.
Topplistan: Världens dyrbaraste palats
Mest läst i kategorin
I dag är många av världens största och mest påkostade palats, förvandlade till turistattraktioner. Men så var det absolut inte då de en gång blev till.
Fingertoppskänsla är inte en av de mest utmärkande dragen hos tidernas alla envåldshärskare, kungar och kejsare. Snarare verkar det som att ju fattigare landet var, desto större palats och slott byggde de, för att på något sjukt sätt visa att landet inte led någon nöd.
Här listar vi tre av världens mest värdefulla palats. Håll i hatten. Det är inga stugor det handlar om direkt.
3. Louvren, Paris – Frankrike
I dag ett av världens största konstmuseer och Frankrikes mest besökta turistattraktion. Det är här du bland annat kan se Leonardo da Vincis Mona Lisa, samt 100 000-tals övriga tavlor och historiska föremål.
Louvren byggdes dock ursprungligen som en fästning i staden, men transformerades under 1500-talet om till ett stadspalats för den kungliga familjen.
Senaste nytt
Kungliga samlingar
I Louvren samlades under århundraden mängder med antikviteter, konst och historiska föremål erövrade från landets kolonier.
När så den franska revolutionen 1789 ställde allt på ända, transformerades Louvren från privatbostad till konstmuseum och har sedan dess varit öppet för allmänheten.
Värde: Omkring 500 miljarder kronor.
2. Versailles – Frankrike
Det franska hovets liv på Louvren inne i Paris, blev allt mer utsvävande i samma takt som folket i Paris svalt.
Till slut blev det dagliga trycket från folket för stort på hovet, som istället fokuserade allt mer på palatset i Paris förort Versailles som från 1682 blev hovets permanenta bostad.
Här byggdes under Ludvig XIV:s tid en anläggning upp som saknade motstycke i Europa. Inga medel sparades för att skapa ett palats värdig den franska monarken.
Slottet förföll
Efter den franska revolutionen 1789 stannade både nybyggnationen och skötseln av den magnifika anläggningen av.
Konsten på slotten flyttades till Louvren inne i Paris och stora delar av den påkostade inredningen demonterades och såldes.
Efter en stor insamlingskampanj under 1960-talet återfanns en hel del av slottets ursprungliga inredning och det slott som i dag är en världsberömd turistattraktion har återfått mycket av sin historiska prägel tack vare detta arbete.
Värde: Närmare 550 miljarder kronor.
1. Förbjudna staden – Kina
Den förbjudna staden mitt inne i centrala Peking, är världens största palats med vad det sägs 9999,5 rum.
Denna märkliga siffra grundar sig på att det, enligt kinesisk gudatro, finns 10 000 rum i gudarnas boning, något som människan inte får utmana.
Staden är byggd helt i trä och stod klar 1421. Den användes sedan av 24 kejsare tills dess att kejsardömet störtades 1911.
Lång byggtid
Att bygga en slottsanläggning som den Förbjudna staden, är inget som sker på en förmiddag. De första tio åren ägnades åt att ta fram och frakta material till platsen. Först därefter kunde själva bygget sätta fart.
Med materialet på plats gick det fortare.
Tre år tog det att bygga upp staden för de 100 000 hantverkare som arbetade med byggnationen. Totalt beräknas en miljon personer på något sätt ha varit involverade i projektets helhet.
Sedan 1987 är den Förbjudna staden ett världsarv och ett Kinas populäraste turistmål.
Värde: Nästan 750 miljarder kronor.
Läs mer:
Charles III – här är kungens dyraste slott och palats. Dagens PS.
Kungens okända slott. Dagens PS.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.