Kinnevik är bolaget som blivit en självklar del av den svenska finansmarknaden. Men vem var mannen bakom framgången, och hur blev Kinnevik en sådan börsjätte? Här läser du om Hugo Stenbeck.
Så byggde Hugo Stenbeck upp Kinnevik
Mest läst i kategorin
Det finns alltid två historier som berättar om vägen till framgång. Den ena, den som berättas av dig och mig och har fått fäste i det allmänna snacket.
Tyvärr också den som ofta är kryddad med lite svartsjuka, avundsjuka och detaljer som på något sätt förminskar framgången.
Sedan finns den andra.
Den som berättar om slitet, hjärncellerna och risktagandet som ledde fram till att personen i fråga lyckades.
Eller misslyckades, vilket ytterst sällan berättas och snabbt glöms bort i historiens snabbt strömmande aktersvall.
Vinnarna berättar historien
Det är alltså vinnarna som lyfts fram. Eller de som först vunnit stort och sedan förlorat allt.
Historien om Kinnevik och dess medgrundare Hugo Stenbeck, är en historia som går att berätta på båda sätten enligt ovan.
Båda landar ändå i att Kinnevik har varit en av börsens stora spelare under så många år, att det inte kan bero på en händelse, en gång. För att få ett bra avstamp i denna fascinerande historia, börjar vi med den version som fått fäste i den allmänna folktron.
Senaste nytt
Sfären runt Ivar Kreuger
I korthet handlar den om att Hugo Stenbeck som ung, driftig och faktiskt ganska så skrupelfri advokat, kom i kontakt med sfären kring Ivar Kreuger.
När så Kreuger-imperiet rasade samman, höll sig Stenbeck framme och gjorde vad han kunde för att kapa åt sig så mycket kapital och ägande han kunde.
Självklart till skitpengar. Och med detta i portföljen kom han ut som en förmögen man efter städningen av kollapsen efter Ivar Kreugers bortgång.
Ungefär så har det låtit – och det med just den sura skadeglädjen: att visst går det lätt att bli rik om man är skrupelfri.
En helt annan story
Med det sagt behöver man inte skrapa så mycket på ytan för att förstå att versionen ovan, är den sure och avundsjukes.
Bakom Hugo Stenbecks gärning, finns nämligen en annan bakgrund, och en helt annan historia.
Hugo Stenbecks karriär kan kortfattat delas in i tre delar: Juristens, företagarens och industrialistens, där den första ligger och lade grund för de andra två.
Stenbeck utbildade sig till affärsjurist vid Uppsala Universitet. Under 1915, efter sedvanlig tingstjänst, kom han att ta anställning vid Erland Lagerlöfs advokatbyrå i Stockholm.
Valet av arbetsplats var synnerligen klokt, för en nyutexaminerad affärsjurist. Byrån hade specialiserat sig på det moderna industrisamhällets juridiska frågor och redan då skaffat sig ett antal mycket framgångsrika och viktiga kunder.
God kunskap av skogsaffärer
Som representant för Skandinaviska Bankens skogsaffärer i Norrland, skaffade sig den unge Stenbeck mycket kunskap om denna viktiga och tunga gren inom den svenska industrin.
Stenbeck visade sig också snart vara en skicklig förhandlare, och mycket klarsynt över att hitta affärsnyttan i bolagsfusioner och bolagsutvecklingar, vilket gjorde att hans status på finansmarknaden steg.
1923 avled Erland Lagerlöf. Stenbeck klev nu fram som huvudägare av advokatbyrån, och fick full tillgång till bolagets hela kundregister samt kontaktnät.
En av de stora uppgifterna för byrån var att agera förhandlare i större företagsaffärer. Som sådan kom Hugo Stenbeck för första gången i kontakt med Ivar Kreuger och dennes affärer bland annat kring LM Ericsson.
Bulvan för Ivar Kreuger
Stenbeck tillsammans med Ericssons vd Karl Fredrik Wincrantz grundade holdingbolaget Angsvik, genom vilket Kreugers till en början hemliga ägande i LM Ericsson sköttes.
Detta var bara början på ett antal företagsaffärer kring Kreuger som Stenbeck var inblandad i.
De stora skogsaffärer som skedde kring Kreuger, där Stenbeck var inblandad på olika poster, gjorde att Stenbeck fick en unik insyn i mycket av det som skedde inom den svenska sfären av storföretag.
Anade oråd
Kanske var han också en av de första som vid slutet av 1930 anade att allt inte stod rätt till finansiellt.
Efter Kreugerkraschen i mars 1932 anlitades Hugo Stenbeck för att vara behjälplig med att reda ut turerna kring sammanbrottet och försöka rädda vad som räddas kunde.
En av orsakerna till att han tillfrågades om detta, var just hans tidigare erfarenheter av affärerna som gjorts i slutet på 1920-talet och hur de var uppbyggda.
Hans engagemang varade dock inte så länge i detta. Istället gick Stenbeck vidare redan efter två månader till andra affärer.
Viktiga västgötska affärskontakter
En av advokatfirman Lagerlöfs viktigaste kunder sedan länge var familjen Klingspor från Västergötland. Stenbeck blev tidigt väl införstådd i familjens affärer och blev som rådgivare mycket uppskattad.
Inte minst då hans råd att tidigt vara försiktig med Kreuger-aktier, och redan 1931 råda familjen att avyttra deras innehav av dessa.
Kontakten med Klingspors intensifierades 1936 då Stenbeck tillsammans med Handelsbanken blev involverade i en serie affärer där även familjen Klingspors ägande, av bland annat Mellersta Sveriges Sockerfabriks AB, till slut omstrukturerades och omvandlades till det som blev starten på AB Kinnevik.
Affärerna mellan Wilhelm Klingspor, Stenbeck och även Robert von Horn, blev allt mer sammanflätade och Hugo Stenbeck hade nu klivit ur rollen som företagsjurist och plötsligt hamnat på motsatta sidan – som en stigande stjärna inom storfinansernas Sverige.
I och med detta var grunden lagt för den tillväxt som med tiden skulle innebära att Kinnevik blev det vi ser idag.
De bolag som Kinnevik varit inblandade i som ägare på olika nivåer, är allt för många för att listas på ett vettigt sätt.
Oräkneligt antal bolag
Några tål förstås ändå att nämnas.
Däribland skogsföretaget Korsnäs och stålföretaget Sandvik som båda, genom Stenbecks skickliga manövrar, klarade sig undan de större kriserna.
Stenbeck var också djupt inblandad under Andra Världskriget i det tyska storföretaget Robert Bosch, men drog sig ur engagemanget när han riskerade att svartlistas av USA.
Under Hugo Stenbecks aktiva år, blev han, utöver de egna bolagen, även engagerad i ett femtiotal styrelseuppdrag i andra bolag.
När han på grund av ålder lämnade företagandet, var det en mycket stark och livskraftig bolagssfär med Kinnevik i spetsen, som han lämnade efter sig.
Hur det gick sedan? Det är en helt annan, och kanske även mer känd, historia.
Vill du läsa mer om stora, svenska entreprenörer? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Relaterade artiklar:
Sveriges fem rikaste kvinnor
LM Ericssons historia Dagens PS]
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.