I en 4,25 meter lång roddbåt har många av världens dignitärer tagit en roddtur tillsammans med Sveriges statsminister. Här är historien bakom Harpsundsekan.
Så blev Harpsundsekan ett internationellt begrepp
Mest läst i kategorin
Det finns egentligen två starter på historien om Harpsundsekan. Båda behövs dock för att bygga storyn runt denna lilla båt, som tillsammans med roddslupen Wasaorden, är Sveriges enda officiella fartyg.
När svenska staten fick erbjudande om att överta godset Harpsund efter industrialisten Carl August Wicanders frånfälle 1952, var det efter en lång tvekan hos dåvarande statsministern Tage Erlander.
Att det socialdemokratiska Sverige skulle få en av de större gårdarna i Södermanland som representationsgård, skrämde Erlander som var rädd att det skulle sticka allmänheten i ögonen.
Beslutet blev ändå ett ja. Då gården låg vackert beläget vid Harpsundsjön, väcktes tanken på att nyttja även sjön som ett väldigt privat sammanträdesrum.
Ingen lyxbåt
För att mildra bilden av flärd och exklusivitet, var det inte något lyxbåt som Erlander hade i tankarna. Här skulle det vara en farkost som matchade hans politiska grundvärderingar.
I Kvarsebo utanför Norrköping, vid Bråvikens norra strand, har familjen Forsberg byggt båtar sedan i slutet av 1800-talet. Företaget lever än men har i dag gått över till plast som huvudsakligt material att jobba med.
Länge var det trä som var grunden i verksamheten. När företaget gick som bäst på 1950- och 1960-talen, byggdes det i runda slängar 400 båtar per år i båtbyggeriet. Däribland en liten roddbåt som kallades Harpsundsekan.
Byggd i Kvarsebo
För det var hos Forsbergs lilla båtbyggeri i Kvarsebo som beställningen på en lättrodd eka till Harpsund så småningom landade.
Sedan dess har det blivit några byggda och levererade i takt med att deras föregångare tjänat ut.
Tage Erlanders tanke var lika genial som problematisk för säkerhetstjänsten. Med statsministern ute i en liten roddbåt tillsammans med någon internationell höjdare, gavs ingen riktig ro.
Till en början bar inte ens de ombordvarande flytväst, men i takt med att Olof Palme tog över statsministerposten på 1970-talet blev flytväst obligatoriskt.
Skapar lugn och förtroende
Harpsundsekans påverkan på ett spänt möte, går dock inte att överskatta. Att få en stunds privat samtalsrum ute på sjön, har släppt många diskussionsknutar och skapat möjlighet för förståeliga diskussioner.
Ekan har genom årens lopp fått bjuda på roddturer till många nationellt och internationellt kända namn.
Vid årorna har bland annat Indira Ghandi, Willy Brandt, David Cameron, Nikita Chrusjtjov, Kofi Annan, Carl XVI Gustaf och Angela Merkel i sakta mak flutit runt på sjön.
I dag får Harpsundsekan ses som Tage Erlanders bidrag till att göra Harpsund till en plats där alla kan mötas – oavsett politisk färg, inriktning eller plats i samhället.
Ombord på ekan är alla lika,
Lär mer:
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.