Visste du att plastpåsen är en svensk uppfinning, eller att den skapades som ett miljövänligt alternativ till papperspåsen? Här är dess historia.
Plastpåsen – världens mest bärande uppfinning
Mest läst i kategorin
Vilken är den mest spridda svenska uppfinningen?
Det blir lite av en kuggfråga när du ställer den vid middagsbordet ikväll. Det känns liksom i hela frågeställningen att de självklara svaren, som dynamiten, kylskåpet eller skiftnyckeln, inte är den uppfinning som du söker efter.
Och det är ju helt korrekt.
Att plastpåsen faktiskt är ett svenskt patent är något som gått under radarn på stora delar av den berättade svenska industrihistorien.
Bortglömd produkt
Detta geniala bärhjälpmedel, hopsvetsat av två plastfilmer, som burit hem 1000-tals ton matvaror, kläder och annat från dagligvaruhandeln till hemmets lugna vrå.
Det var också i hemmets lugna vrå som den första plastpåsen föddes. Vd på företaget Celloplast hette Curt Lindquist och var en påhittig och synnerligen driftig person.
Han hade börjat överväga möjligheten att skapa en ny konsumentvänligare produkt utifrån de plastfilmer företaget hanterade dagligen.
Senaste nytt
Enkel idé
Idén var enkel. Två identiska bitar av utskuren plastfolie, skulle smältas ihop i kanterna och sedan fungera som en bärkasse för allmänheten.
Filmer togs hem från jobbet. Hemma i lägenheten experimenterade han med att smälta ihop olika material med olika värmegrader på strykjärnet.
När han till slut var nöjd, både med materialet, sammanfogningen och hållbarheten på den plastkasse han tillverkat, sattes produktionen igång på Celloplast.
Godkänt patent
Patentansökan skrevs på av företagets försäljningschef Sten Gustaf Thulin och patentet godkändes i USA 1965 och i Sverige strax efter.
Det blev dock ingen rekordstart för den nya uppfinningen.
Tveksamheten till om en påse av plast var säkrare än motsvarande i papper, gjorde att försäljningen avvaktade.
Men när Systembolaget i april 1967, testade plastpåsarna från Celloplast under två veckor och ställde dem mot en förstärkt papp-påse, vann förstås plastpåsen.
Resten är historia.
Godkänd av Systemet
Godkänner Systembolaget plastpåsen som frakthjälpmedel för sina ömma varor, då duger produkten åt oss också.
Så var det nog många handlare som resonerade när den nya systemkassarna började ta plats i gatulivet.
Snart strömmade orders in till Celloplast i Norrköping och i slutet av 1960-talet producerades över 600 miljoner påsar per år av företaget vilket bara några senare hade stigit till närmare 800 miljoner påsar årligen.
Ännu en svensk succé-produkt hade erövrat markanden.
Läs mer:
Om Curt Lindquists gärning här
Oljekranarna vrids åt och oljepriset stiger… (Dagens PS)
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.