Inte kunde Thor Bjørklund ana att hans uppfinning skulle bli en dundersuccé på alla nordens frukostbord, men så blev det.
Osthyveln – en uppfinning som blev succé
Mest läst i kategorin
Första världskriget var slut. Freden hade kommit och med den, kärvare tider.
1920-talets första år var inte goda mot familjeekonomin i Norge. Det var fattigt och det gällde att spara där det kunde sparas.
De som hade lite råd, kunde ha möjlighet att kröna frukostbordet med en god och närande ost som skars i bitar med kniv. Ofta alldeles för tjocka, varför osten var snart ett minne blott.
Hemma hos Thor Bjørklund rådde samma situation, med samma funderingar och förutsättningar. Och just problemet med att få de ostkanter som fanns att räcka längre, höll Thor sysselsatt.
Van problemlösare
Som den möbelsnickare han var, löste han många verktygsbekymmer själv genom att skapa dem efter eget huvud. Just en sådan idé hade han nu fått gällande osten på bordet.
Han bad sin fru Karen att få potatis-skalaren från köket. Den plockades isär och byggdes om till en annan form och fason.
Skäret ställdes nu på tvären och förlängdes framåt med en slät läpp. Bakåt sattes ett uppåtböjt handtag, och vips så var den nya uppfinningen klar.
Provkörningen på familjens ost blev en succé.
Istället för att skära tjocka bitar till smörgåsarna, kunde Thors nya uppfinning leverera tunna skivor av osten.
Senaste nytt
Hårda prover
Efter många veckors provkörning hemma i det Bjørklundska köket med många finförändringar av verktyget, var Thor nöjd och gjorde en riktig ritning av det som han nu kom att kalla ostehøvel.
Thor Bjørklund ansökte om patent och 1925 blev det verklighet.
Försäljningen och produktionen sköttes först från familjens kök. Ganska snart insåg Thor och Karen dock att efterfrågan var långt större än deras möjligheter att möta den.
Produktionen ökade
1927 grundade Thor Bjørklund & Sønner AS med syfte att massproducera osthyveln, som den kom att heta på svenska.
Redan första året tillverkades hela 40 000 hyvlar och sedan dess har osthyveln blivit en av Norges mest kända exportprodukter.
I dag tillverkas fortfarande osthyveln i Norge under varumärket Bjørklund 1925.
Tillverkningen sker fortfarande ungefär på samma sätt som Thor Bjørklund en gång gjorde. Numera har dock produktionen ökat till hela 200 000 hyvlar per år.
Flera modeller
Sortimentet har dessutom vuxit till ett stort antal varianter med olika design, skaft och färger. Men i grunden är det två grundmodeller som fortfarande utgör basen: den för hårdare ostar och den utan framläpp för mjukare diton.
Marknaden för osthyveln har dock hållit sig till Norden, Nederländerna och USA. Resten av världen sitter fortfarande och lägger allt för feta ostskivor på mackorna i bristen på ett bra verktyg.
Stackars människor…
Läs gärna mer om fem uppfinningar du inte visste var svenska. Dagens PS
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.