Dagens PS

Nazi-toppens exklusiva motoryacht

Görings Carin
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 29 apr. 2023Publicerad: 29 apr. 2023

Hans koppling till Sverige är vida känd och giftemålet med Carin von Kantzow gjorde hans band ännu starkare till det svenska. Och när han skulle ge sina två vackra motoryachter namn, så fick de självklart heta Carin.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En av dem finns kvar. Här är dess historia.

Det finns en historia om hur en unge tyske flygaren Hermann Göring, då verksam i Stockholm, fick i uppdrag att flyga hem den unge greven Eric von Rosen hem till dennes Rockelsta slott i Södermanland 1921.

Där på Rockelsta träffar han den unga Carin och blir blixtförälskad. Giftemål stod dem emellan 1922 och sedan stod Carin ständigt vid Hermann Görings sida under de stormiga kommande åren.

Görings Carin II

Det är ett vackert slott som familjen von Rosen ägde den dagen som Hermann Göring kom på besök. (Foto: Rockelstad.se)

Det berättas också om att det var i jaktstugan på Rockelsta som Hermann Göring såg det uråldriga soltecknet för första gången. En hågkomst som plockades fram några år senare när det Nationalsocialistiska partiet NSDAP skulle välja partisymbol.

Snabb karriär

Hermann Görings politiska karriär tog som känt ordentlig fart efter att Nazistpartiet skaffat sig makten i Tyskland 1933. I takt med de snabba karriärstegen växte hans förmögenhet samt hans möjligheter att på legala eller korrupta sätt, skaffa sig det han ville ha.

Görings Carin II

Finns det en Carin II, så fanns det logiskt nog också en Carin I. Här stävar hon framåt på omslaget till Die yacht 1936, då hon just sjösatts på Engelbrechts varv i Berlin. (Foto: Arkiv)

Omgivningen såg också nyttan i att hålla sig väl med den allt mer inflytelserike Göring. Därför mottog han 1937, som en “gåva”, från den tyska bilindustrins intresseorganisation (Reichsverband der Automobilindustrie) en 27,5 meter lång motoryacht, som döptes till Carin II.

ANNONS
Görings Carin II

Såhär såg ritningarna ut till Carin II, som sedan blev underlager för bygget under vintern 1936-37. (Foto: Arkiv)

Den exklusiva yachten var byggd på Hans Heidtmanns varv i Hamburg, med skrov i ek och Burmeisk teak och inredd i salongen men kaukasisk valnöt.

ANNONS

Senaste nytt

Turer i Östersjön

Carin II kom att bli Hermann Görings och hans andra fru Emmys privata båt. Många resor företogs i Nordsjön, bland annat till ön Sylt där Emmys familj hade ett fritidshus.

Görings Carin II

Det var ett mycket vackert fartyg som Hermann Göring fick i gåva. En perfekt blandning av privatyacht och representationsfartyg. (Foto: Arkiv)

Men yachten kom också att användas som offentlig representationsfartyg för NSDAP där bland annat Adolf Hitler var ombord vid några flottmanövrar.

Hemmahamn i Berlin

Hennes hemmahamn var innan kriget bröt ut, nära en Luftwaffe-bas i Gatow i västra Berlin, men kom att flyttas under kriget till en marina i Waltershof-Finkenwerder utanför Hamburg.

Görings Carin II

Det var ordning och reda ombord på Carin II under Hermann Görings befäl. Vita uniformer och ship shape. (Foto: Arkiv)

ANNONS

Där upptäcktes hon av Bernard Montgomery i april 1945, när de allierade gjorde militära framryckningar i området och beslagstogs av Royal Navy i augusti samma år och döptes om till HMS Royal Albert.

Hon fick ligga kvar i Tyskland i den Brittiska zonen och användes som bevakningsbåt i området för bland annat fisket runt ön Sylt.

Åter till familjen Göring

Efter att Hermann Görings änka Emmy, lämnat in ett yrkande om att yachten tillhörde henne som privat egendom och att den brittiska konfiskeringen inte var juridiskt korrekt, fick hon rätt och Royal Navy fick 1960 lämna båten åter till familjen Göring.

Görings Carin II

Det var ingen vacker jakt som Emmy Göring fick åter efter domslutet. Så Carin II såldes närapå omedelbart vidare. (Foto: UPI / Picture Alliance)

Efter att yachten återkommit till familjen Görings ägarskap, såldes hon och fick sedan några vingliga år innan journalisten Gerd Heidemann köpte henne 1973 för 160.000 Mark. Heidemann renoverade yachten tillbaka stil sitt ursprungliga  utseende.

Fester med gamla nazister

Många inredningsdetaljer hade under åren stulits från henne som artefakter från den nazistiska tiden, varav många lyckades Heidemann nu köpa tillbaka.

Görings Caring II

Efter några år som i stort sett övergiven, var det inte mycket kvar av hennes flärd och finess. (Foto: WikiCommons)

ANNONS

Yachten fick nu uppleva en andra period i glansljuset. Heidemanns stora och ofta nazi-färgade umgänge ombord på yachten blev vida känt. Dessutom var också Heidemann sambo med Edda Göring, vilket ytterligare skapade rubriker.

Görings Carin II

Om båtar kunde tala, så kunde nog Carin II berätta en hel del. Hennes proveniens är tung och hon är idag ett viktigt historiskt fartyg i den Europeiska båtkulturen. (Foto: WikiCommons)

Efter Gerd Heidemanns inblandning i bluffen med Hitlers dagböcker 1974, såldes Carin II på exekutiv auktion och hamnade sedan via omvägar vid El Gouna vid Rödahavskusten.

2009 köps hon i El Gouna av en företagare i Hamburg, som just avslutat en omfattande renovering av henne. Kanske hon snart återkommer till sina forna hemmavatten.

Görings Carin II

Efter en omfattande renovering är idag gamla Carin II åter lika vacker som den dagen hon lämnade varvet i Tyskland 1937. (Foto: WikiCommons)

Läs också:

Rockelsta slotts historia

Max Gumpels Mercedes Benz 540 K

 

ANNONS

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Jämför båtförsäkringar

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]