Dagens PS

Målning såld för 39 miljoner dollar – räddar museum

Målning
Paul Cézannes verk "Frukt och ingefärskruka" från 1890-93 såld till auktionshuset Christie's. (Foto: Christie's)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 10 nov. 2023Publicerad: 10 nov. 2023

Målningen överträffade alla förväntningar – trots detta känner museichefen sorg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Franska målaren Paul Cézannes stilleben “Frukt och ingefärskruka” från 1890-93 såldes nyligen för 39 miljoner dollar av Langmattmuseet i Baden, Schweiz.

Försäljningen överträffade förväntningarna om att kunna få den såld för åtminstone 35 miljoner dollar och var en del av museets insamlingskampanj för att renovera villan och skapa en fond, skriver Wall Street Journal.

Målningen, som avbildar en ingefärskruka inslagen i en korg bredvid flera äpplen och päron, sticker ut tack vare Cézannes banbrytande, postimpressionistiska stil med korta penseldrag som förvandlar naturliga objekt som frukt till skulpturala färgstudier.

Läs mer: Höstauktion: 1 200 föremål som piggar upp

Tre tavlor för 53 miljoner

“Frukt och ingefärskruka” väckte också uppmärksamhet eftersom Langmattmuseet tecknat ett nytt försäljningsavtal med auktionsbyrån Christie’s. Detta innefattar målningen samt ytterligare två andra verk av konstnären: “Fyra äpplen och en kniv” från 1885 som gick för 10,4 miljoner dollar och “Havet vid l’Estaque” som såldes för 3,1 miljoner dollar.

Totalt uppnådde försäljningen av Cézanne-tavlorna cirka 53 miljoner dollar.

Läs mer: Michelangelos hemliga rum visas för allmänheten

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Museirådet: “Skandalöst”

ANNONS

Museichefen Lukas Breunig-Hollinger uttryckte ånger över att behöva sälja alla tre konstverken, men betonade nödvändigheten för museets finansiella stabilitet och planerade renoveringar.

Beslutet att sälja verk ur en museumsamling är dock kontroversiellt. Internationella museirådets schweiziska avdelning har offentligt fördömt museets beslut och kallar det “skandalöst”.

Överskottet från försäljningen kommer delvis att tillfalla arvingarna till Jacob Goldschmidt, en judisk samlare vars verksamhet förbjöds under nazistregimen.

Läs mer: Hemligheten om Mona Lisa avslöjad

Flera andra storverk klubbades

Flera andra framstående försäljningar klubbades under auktionen, som Claude Monets målning “Vattenliljeträdgård” som gick för 74,1 miljoner dollar och Francis Bacons verk “Figur i rörelse” som såldes för 52,1 miljoner dollar.

Arshile Gorkys målning “Förkolnad älskade I” och Mark Rothkos “Obetitlad (Gul, orange, gul, ljusorange)” såldes också för betydande summor.

Läs mer: Monets okända målning till salu – för hisnande summa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]