Dagens PS

Lisa Larson: Keramikens mästarinna

Lisa Larson
Lisa Larsons stil blev med tiden en del av det svenska kulturarvet. Hennes runda och vänliga figurer är i dag eftertraktade samlarobjekt på världens kulturmarknad. (Foto: Gustavsbergs porslinsmuseum)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 15 mars 2024Publicerad: 15 mars 2024

Den 11 mars 2024 gick konstnärinnan Lisa Larson ur tiden. Hennes mycket speciella keramik är i dag en del av det svenska konstnärsarvet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du kanske inte känner till Lisa Larsons namn. Men du känner garanterat igen hennes mycket speciella keramiska figurer som skapat en egen plats i det svenska konstnärsarvet.

Lisa Larsons stil är egen.

Figurerna som ofta föreställer människor eller djur, är alltid lite lätt uppblåsta och går inte att missta sig på. De känns snälla och står i dag gärna i bokhyllan i lunga och trivsamma hem.

Studerade i Göteborg

Hennes keramiska bana började på slöjdföreningens skola i Göteborg där hon studerade keramik under åren 1950-54 där hon också började forma sig egna stil.

Lisa Larson figurer
“Jag har alltid avskytt när mina grejor betraktas som gulliga”, lär Lisa Larson ha sagt. Men hur går det att undvika att falla för hennes varma och vänliga konstnärsskap? (Foto: Auctionet)

Därefter blev det flytt till Stockholm för jobb på den då stora Gustavsbergs Porslinsfabrik där hon fick jobba tillsammans med det store och välkände keramikern och designern Stig Lindberg.

ANNONS

Senaste nytt

Framgångsrika serier

Under tiden på Gustavsberg föddes också några av hennes stora succéer som “Lilla zoo” 1955, “ABC-flickor” 1958 och “Larsons ungar” 1961.

ANNONS
Lisa Larson och Stig Lindberg
Lisa Larson fick arbeta länge tillsammans med keramikern Stig Lindberg på Gustavsbergs porslinsfabriker. (Foto: WikiCommons/Bent K. Rsamussen)

Lisa Larson kom att bli Gustavsberg trogen ända fram till 1981 då hon avslutade sin anställning för att arbeta fritt på egen hand.

Frilansande konstnär

Hennes rykte var grundmurat och det kom inte att saknas jobb. Uppdragen blev många.

Bland annat arbetade hon under de kommande åren med Rosenthal, KF, Höganäs, Skrufs glasbruk, Duka och Åhléns.

1992 grundade hon Keramikstudion i Gustavsberg och kom under många år att vara dess konstnärliga ledare.

Lisa Larson och Astrid Lindgren
Lisa Larsons Pippi Långstrumpsfigur var svår att göra och blev därför bara tillverkad i en liten serie. Är i dag hett eftertraktad på marknaden. (Foto: Hilding Engströmer, Gustavsbergssamlingen/Nationalmuseum)

Hennes verk och konstnärskap kom inte bara att uppskattas i Sverige. I Japan har hon under åren blivit oerhört omtyckt och hennes figurer är heta samlarobjekt på den japanska marknaden.

Utställning i Japan

ANNONS

2014 arrangerades en stor utställning med hennes verk i Tokyo, som besöktes av hela 70 000 personer under två veckor.

Lisa Larson blev 93 år gammal.

Lisa Larson - Gunnar Sträng
Figuren av den gamle finansministern Gunnar Sträng som sparbössa blev ett av hennes mest kända verk (Foto: WikiCommons/Holger.Ellgaard)

Läs mer:

Här kan du köpa din egen Lissa Larson-figur

Om Estrid Ericson – kvinnan bakom Svenskt Tenn (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]