”Varför har nätterna inga namn?” Så heter en bok av Göran Palm från 1971. I dag är frågan om inte dagarna tvärtom har för många.
Kladdkakans dag – bara toppen på ett isberg
Mest läst i kategorin
Ur en konversation på sociala medier föddes idén om att fira Kladdkakans dag den 7 november, skriver Svenska högtider.
Där satte man igång en lavin som på en bana vallad med smör och honung födde nya dagar på varandra.
Under 2010 lanserades ”Fössta tossdan i mass”, då smålänningar äter marsipantårta, 2012 kom Rulltårtans dag (9 augusti), 2013 Mandelkubbens dag (3 mars), 2015 Kardemummabullens dag (15 maj) och från och med i år 2023, även Hallongrottans dag.
”Jag älskar ju hallongrottor och insåg att det inte fanns någon dag så jag bestämde, med hjälp av AI, att 17 mars skulle vara hallongrottans dag”, berättar gymnasieläraren Magnus Lilja som är skaparen bakom just hallongrottans dag.
Kladdkakans dag – ett fynd från Paris
När det gäller den här dagens kladdkakefirande, är det inte någon gammal, hävdvunnen dag, bemärkt genom svensk historia, vi firar.
Matskribenten Margareta Wickman, då på Veckojournalen, åt en väldigt god och kladdig chokladkaka på en restaurang vid en loppis i Paris i slutet av 1970-talet, berättar Ica.
Senaste nytt
Mycket kladdkaka
Hon fick med sig receptet hem, publicerade det i tidningen och genomslaget blev enormt.
Så enormt att vi inte bara anser kladdkakan svensk, utan alltså även förärar den en egen dag.
Därmed fick vi ju även en temadag mellan Frysrättens dag (6 november) och Infraservicedagen (8 november). Och det bara fyra dagar efter Lutfiskens dag (3 november).
Bara att tugga i sig…
För den som inte nöjer sig med detta finns under resten av året exempelvis Benbuljongens dag (18 november) och Wienerbrödets dag (22 november) att se fram emot – liksom Kåldolmens dag (30 november) och Pepparkakans dag (9 december).
Den som fått nog av det här, tycker att alla temadagar är trams och vill hålla allt av det slaget ute ur sin dator får vänta snällt till den 20 januari.
Då är det Lösenordsbytardagen.
Relaterad läsning:
Drink O’clock: Klassikern som firar 300 år
På kanelen: Så maxar du din kanelbulle
Läs även:
Ewa Meurk: “Hälsa är inte politik – det är vetenskap” – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.