När regissören Lasse Schmidt gjort succé i Sverige med musikalen My Fair Lady, ville han ge sin älskade Ingrid Bergman en lite extra fin kärlekspresent.
Ingrid Bergmans kärlekspresent
Mest läst i kategorin
Musikalen My fair Lady har kallats den perfekta musikalen.
Den moderna tolkningen av klassikern Pygmalion gjorde braksuccé på Broadway och med kända världsskådespelare i huvudrollerna så blev inte suget hos publiken mindre.
Den svenske teaterregissören Lasse Schmidt såg föreställningen och förstod att denna också skulle kunna bli en succé i Europa.
Han lyckades förhandla fram ett avtal där han fick ensamrätt på alla uppsättningar av musikalen i Europa – något som han kom att utnyttja.
Många amerikanska succéer
My Fair Lady var emellertid inte den första musikalen Schmidt hade tagit till Europa genom sitt förlag Nordiska Teaterförlaget.
Innan dess hade även de stora succéerna Annie get your Gun, Teaterbåten och Kiss me Kate gett honom stora succéer och utsålda salonger Europa runt.
My Fair Lady kom emellertid att bli något speciellt. Lasse Schmidt kom att kallas handelsresande i My Fair Lady.
Efter att ha satt upp Europa-premiären på Oscarsteatern i Stockholm följde uppsättningar först i Nordens alla huvudstäder och sedan runt i Europa.
Detta blev självklart ytterligare ett mycket bra ekonomiskt uppsving för Schmidt som nu fick råd att kosta på sig det lilla extra i livet.
1957 hade han köpt den vackra lilla ön Dannholmen utanför Uddevalla. Hit kunde han och hans kärlek, skådespelerskan Ingrid Bergman, som han träffat i Paris året innan, dra sig undan och leva ett lugnt liv.
Skiljt från det annars så hetsiga och påpassade livet kring Hollywood och filmen. Men för att komma till ön så behövdes självklart en båt…
Senaste nytt
Det skulle bli en Chris Craft
På våren 1961 klev därför Lasse Schmidt in hos Chris Crafts svenske återförsäljare Owe Forslund på Norr Mälarstrand i Stockholm.
Lasse ville ha en ny båt för att bekvämt kunna ta sig från Uddevalla till Dannholmen.
Och med alla hans och Ingrids kopplingar så skulle det denna gång bli en amerikansk Chris Craft. Så mycket hade Lasse bestämt.
Tillsammans med Owe valde han ut en Chris Craft Cavalier 25 Custom Cruiser, en båt i företagets mellansegment.
Lasse Schmidt valde sedan till ett stort antal tillbehör innan ordern skrevs på och skickades över Atlanten till företages huvudkontor i Algonac, USA.
Försenad leverans
Men leveransen drog ut på tiden. Båten skulle kommit i juni men det blev problem vid lastningen i New Yorks hamn.
Lasse, som hade lovat båt till sommaren, önskade en lånebåt i väntan på Chris Craften så de skulle kunna ta sig fram och tillbaka utan bekymmer.
Owe hade just då fått in ett inbyte – en av de två Essbåtar med panoramaruta, som han byggt 1958. Det blev att lasta den på en trailer och på slingriga vägar ta båten ned till Fjällbacka.
Med hjälp av en ranglig hamnkran lyckades Owe till slut få båten i vattnet och paret Schmidt- Bergman kunde nu njuta av västkustens skärgård.
På hösten 1961 kom till slut båten från USA. Hon döptes självklart till My Fair Navy, och gavs av Lasse som en försenad kärlekspresent till Ingrid.
Båten kom att användas av paret Bergman-Schmidt under många år som passbåt mellan Fjällbacka och sommarhuset på Dannholmen samt för semesterturer utefter kusten.
1966 ersattes hon med en ny Coronet 24 DC som med dubbla motorer gav både mer fart och trygghet.
45 år senare hittas My Fair Navy i en lada utanför Halmstad, sliten men fortfarande ganska så komplett.
Hon räddas från sitt undangömda öde. Hon rustas av Museihusets Motorbåtsmuseum och ställs ut på båtmässan i Göteborg 2008 till stort jubel för de som mindes Ingrid Bergmans tid i Fjällbacka.
Idag har dock My Fair Navy åter hamnat i skuggan på en loge. Kanske, kanske hon åter kan få se solens ljus i en framtid.
Lästips:
Läs om Oscarsteaterns historia
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.