En viktig fråga om Leonardo Da Vincis målning med den hemlighetsfullt leende Mona Lisa, har nu fått sitt svar.
Hemligheten om Mona Lisa avslöjad
Mest läst i kategorin
Det ikoniska verket från 1503 upphör aldrig att fascinera.
Nu har forskare, genom röntgenbilder, kunnat avslöja sedan tidigare okända detaljer om vilken kemisk teknik som Leonardo Da Vinci använde när han skapade “Mona Lisa”.
Det rapporterar nyhetsbyrån AP.
Den berömde, nyfikne och uppfinningsrike mästaren i Italien tycks ha varit på ett särskilt experimentellt humör när han började arbeta på “Mona Lisa”.
Läs även: Mysteriet med Mona Lisa fortsätter – bron i bakgrunden
Älskade att experimentera
Forskningsresultatet, som publicerats i Journal of the American Chemical Society, visar att grundfärgen som Da Vinci använde i det första lagret, hade en helt egen kemisk komposition.
“Han var någon som älskade att experimentera, och alla hans målningar är helt olika, rent tekniskt”, säger Victor Gonzalez, kemist och huvudförfattare till studien.
I det undre färglagret fann forskarna en sällsynt kemisk förening, kallad plumbonacrite. Det är en förening som bland annat hittats i Rembrandts konstverk och i det antika Egyptens skrifter.
“Detta avslöjar att färgrecepten har förts vidare genom flera århundraden,” säger Victor Gonzalez.
Senaste nytt
Mona Lisa: finns mer att upptäcka
Det färgfragment som finns i basskiktet på “Mona Lisa” är knappt synligt för blotta ögat och är inte större än diametern på ett människohår, skriver AP.
“Det finns mycket, mycket mer att upptäcka”, fortsätter han.
Viktigt för konstvärlden
Carmen Bambach, specialist i italiensk konst och kurator vid Metropolitan Museum of Art i New York kallar forskningen för “väldigt spännande”.
Hon menar att alla vetenskapligt bevisade nya insikter om Leonardos målarteknik är “extremt viktiga nyheter för konstvärlden och hela samhället”.
Läs även: Hur hänger Mona Lisa ihop med världsekonomin?
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.