Dagens PS

Stockholm har Europas största kontorskvarter

Garnisonen är än i dag Europas största kontorsbyggnad.
På det som en gång i tiden hette Ladugårdslands gärde låg både Göta och Svea Livgarde. I dag är det en helt annan verksamhet som bedrivs i kvarteret Garnisonen. (Foto: Wasakronan)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 31 mars 2024Publicerad: 01 apr. 2024

På en del av militärens gamla marker i Stockholm, ligger i dag Garnisonen – det kontorskvarter som räknas som Europas största.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Såsom varande Sveriges huvudstad, har Stockholm varit en central plats för Sveriges militär.

På den stadsdel som sedermera skulle omvandlas till dagens Östermalm, samsades ett antal regementen om platsen och övningarna på de stora fälten på Ladugårds gärde var många.

Men i takt med stadens omvandling och tillväxt, blev utrymmet allt trängre för militären. Regemente efter regemente lämnade innerstaden för andra geografiska placeringar.

Garnisonens pampiga byggnader mot Linnégatan.
Det var pampiga byggnader som Ernst Jacobsson ritade åt Svea och Göta Livgarde. Men vad skulle de användas till efter militärens flytt? (Foto: WikiCommons/Larssons Ateljé/Digitala stadsmuseet)

Kvar blev byggnader och till viss del även de gamla kaserngårdarna. Värdefull,stadscentral mark och välbyggda fastigheter. Men vad skulle de användas till nu?

Med fasaden mot Linnégatan låg de numera tomma byggnaderna efter Göta och Svea Livgarde. Vackra fastigheter, uppförda 1873-75 efter Ernst Jacobssons ritningar.

Försvaret stannade kvar

Försvaret behöll dock byggnaderna även efter att de båda regementena flyttat ut. Vissa fastigheter på platsen revs och ett nytt högt kontorshus uppfördes norr om de gamla fastigheterna.

Garnisonen förändras. En del rivs, men det mesta blir kvar.
Den gamla matsalen i fonden fick rivas, men annars fick stora delar av de gamla militära byggnaderna vara kvar. (Foto: WikiCommons/S. Kronberg/Digitala stadsmuseet)
ANNONS

Det nya huset ritades för FOA, Försvarets Forskningsanstalt, och stod inflyttningsklart 1963. Det blev en hel del debatt kring det nya huset då det stack upp hela tre våningar ovanför den kringliggande bebyggelsen.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Tom plats mot Karlavägen

Ytterligare mot norr gick Karlavägen. En av Stockholms långa boulevarder som går från Birger Jarlsgatan ända bort till Oxenstiernsgatan och just förbi kvarteret Garnisonen.

På den tomma sidan av Karlavägen planerades nu ett stort monumentalt kontorshus, som med sin storlek och uppförande, beräknades bli Europas största.

Är det tråkigt eller intressant? Åsikterna om Karlahuset är många.
Det är en mäktig fasad Karlahuset bildar mot Karlavägen. 350 meter lång och helt enhetligt bildar den en vägg mot den annars så luftiga gatan. (Foto: WikiCommons/Holger.Ellgaard)

1972 stod Karlahuset klart.

Arkitekten Tage Hertzell hade ritat en 350 meter lång fastighet som med sin enhetliga och upprepande fasad, kunde uppfattas som tråkig och enahanda, eller helt fantastisk.

Mäktig eller tråkig?

Med 289 likadana fönster mot Karlavägen är den än i dag uppseendeväckande på många sätt. Samtidigt som den uppfördes, kopplades det även till FOA-huset och de gamla regementsbyggnaderna så de alla bildade en gemensam fastighet.

ANNONS
Kvarteret Garnisonen är nu färdigbyggt. En mäktig och central anläggning i Stockholm.
Med den mäktiga Karlahuset i förgrunden, är kvarteret i dag färdigbyggt och Europas största kontorsplats. (Foto: Wasakronan)

I dag finns omkring 200 företag med 5000 arbetsplatser i fastigheterna som ligger på den 84 366 kvadratmeter stora tomten. Och faktiskt – Garnisonen är än i dag Europas största enhetliga kontorsfastighet.

Lär mer här om hur fastigheten används idag.

Natomedlemskapet ökar militärens närvaro. Dagens PS.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]