Dagens PS

Den osynlige bankiren - blev rikast och tappade nästan allt

Det finns många historier att gräva i kring denna osynliga bankir. Hans namn är Gunnar Kassman och är en av den svenska finanselitens stora doldisar. (Foto: Privat)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 06 aug. 2023Publicerad: 06 aug. 2023

På endast fyra år hann han vara med att bli en av Stockholms rikaste och samtidigt nästan bli av med allt.  Här är historien om en av Sveriges stora finansdoldisar – bankiren Gunnar Kassman

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bragevägen, en av de där små gatstumparna i Stockholm. En av de där gatorna som du knappt känner till om du inte bor på den.

På Bragevägen bodde emellertid tant Barbro. Det var så hon hette i min familj. Hennes fullständiga namn var Barbro Linton, men om detta brydde jag mig inget åt då.

Vi var där och hälsade på ibland när jag var liten. Hon var släkt med oss, förklarade pappa, och därför höll man kontakten.

Vad jag då föga visste, var att jag 20 år senare skulle koppla ihop tant Barbro med en båt på en åker utanför Söderköping och med Gunnar Kassman, en av Stockholms finansdoldisar.

Och så här hänger det ihop.

För att förstå denna historia, så börjar vi varken på Bragevägen eller på den där åkern. Historiens epicentrum ligger på en ö utanför Lidingö.

Storholmen heter den och är idag en av de många stadsnära öarna som sakta håller på att förvandlas från fritidshusparadis till permanent bostads-ö.

Mitt på Storholmen ligger det som idag kallas Slottet i folkmun, eller Villa Kassman som dagens ägare själva döpt det till.

En magnifik byggnad, som hade varit en av skärgårdens absoluta pärlor, om den inte varit illa nedgången.

ANNONS
Kassman

Idag är villa Kassman bara spillror av det den en gång var. En tragisk historia som nu kanske äntligen nått en vändning. En ny ägare har kommit till som nu försöker börja återställandet av den fantastiska fastigheten. (Foto: Omni.se)

Dess historia står i en klass för sig. Byggd ursprungligen som en pampig sommarvilla åt punschkungen Edward Cederlund d.ä., som köpt ön 1881 som sitt eget sommarparadis.

Men det var först efter att hela ön med tillhörande satellit-öar, köpts av doldisbankiren Gunnar Kassman 1917, som den stora förvandlingen skedde. Och det är också här som denna historia tar en annorlunda vändning.

Men låt oss byta plats ett ögonblick.

ANNONS

Senaste nytt

Flykten från St Petersburg

Året är dock fortfarande 1917 men platsen är St Petersburg och det är en kväll i början på våren.

I hamnen ligger en båt. Lastrummet är full lastad med antikviteter, konst och rikedomar  som inhandlats för mycket rimliga priser. Ombord på båten finns besättningen, men också den svensken Gunnar Kassman.

Båten lade ut. Men på kajen hördes snart allt högre myndighetsrop. Med släckta lanternor tog sig båten vidare ut i finska viken.

Förföljare saknades inte. De ombord hörde annalkande motorljud, men inget som kom i helt rätt riktning.

ANNONS

De klarade sig. Ända till Stockholms skärgård där lasten lossades. Förmodligen i smyg då detta torde varit av visst intresse även för svenska myndigheter.

Vem var Gunnar Kassman?

Vem var då denne finansman som via sina ryska kontakter lyckats köpa på sig en ansenlig mängd ryska antikviteter?

Googlar jag på Gunnar Kassman, blir resultatet magert. Ja, självklart kommer det upp mängder med träffar på Villa Kassman.

Den där slottsliknande fastigheten på ön Storholmen utanför Lidingö, som under de senaste 20 åren, varit tummelplats för stämningar, stridigheter och elände.

Kassman

En ung Gunnar Kassman tittar förbi fotografen på porträttet taget i Sundsvall. (Foto: Privat)

Men om jag försöker se bakom Villa Kassman, som jag ska återkomma till, hittar jag inte mycket om just Gunnar Kassman. Vem var han?

Hur kunde han slå sig fram?

Hur fick han sina kontakter och medel? Och hur kan hans existens vara så okänd?

ANNONS

Han föddes i Sundsvall 1878 och befanns snart vara begåvad med ett mycket utvecklat läshuvud och får bland annat Svenska Statens handelsstipendium på hela 10.000 kr.

Efter fyra års pratikvistelser i England, Tyskland och Frankrike, landar han 1903 i Stockholm för att börja jobba på Sundsvalls Handelsbanks kontor och gör där snabbt karriär.

Kassman

Här på Sundsvalls Handelsbanks kontor på Drottninggatan 17 i Stockholm, jobbade Kassman upp sig inom bankvärlden, innan han sade upp sig och startade eget. (Foto: Stockholmskällan)

Efter några år tillbaka i Sundsvall, blir han, endast 30 år gammal, bankens vice VD 1909, men blev ändå inte kvar på posten så länge innan storstaden åter lockade och det egna företagandet stod för dörren.

Gifte sig med kusinen

Han träffade också sin kusin Emmy Kassman i unga år. Trots släktskapet, så blev de ett par och kom sedan att hänga ihop på något sätt, genom alla de vindlingar och krokiga vägar som Gunnars liv skulle komma att ta.

1906 så gifte de sig och på den vägen blev det sedan.

Kassman

De unga tu – Gunnar och Emmy Kassman – vid giftemålet 1906. (Foto: Privat)

Kassmans nya bolag  fick det logiska namnet Gunnar Kassman AB och öppnade sitt första kontor på Drottninggatan 17 i Stockholm.

ANNONS

Verksamhetens huvudsyssla var att handla med valutor och där kom Gunnar snart på en intressant lucka i den officiella handeln.

Handel med rubel

En av de mer rörliga valutorna i mitten på 1910-talet, var den ryska rubeln. Osäkerheten, som hade börjat sprida sig i landet, påverkade handeln med rubeln på den internationella marknaden.

Som valutahandlare kände Kassman självklart till sina konkurrenter och deras styrkor och svagheter.

Kassman hade själv redan intresserat sig och läst in sig på den ryska marknaden, och upptäckte snart att flera av hans konkurrenter inte hängde med i de snabba svängningar som rubeln gjorde.

Kassman

Gunnar Kassman lärde sig den nyckfulla rubelns agerande på marknaden och tjänade stora pengar på växelkontor som inte hängde med. (Foto: SvD)

Hans affärsidé blev enkel. Att vara alert på den svenska rubelmarknaden och utnyttja de snabba svängningarna på rubelns värde. Han köpte billigt hos en valutahandlare, och sålde sedan med förtjänst till en annan.

Förtjänsten blev god och Gunnar Kassmans affärer växte. Med denna handel så riktad mot Ryssland, måste även kontakter ha hittats direkt till Ryssland, som gjorde det möjligt för honom att utvidga sina rysslandsaffärer till mer än bara rubel.

En av Stockholms rikaste

ANNONS

Det är här denna historia kliver in lite i skuggornas stigar. Inte för att försöka förstärka den, utan för att försöka förstå den. För utan ett eller annat antagande, blir detta som sedan sker, endast ett töcken av oförstånd och tomma blickar.

Kassman

På balkogen står han och tittar ut över sitt älskade Storholmen. Hans namn är Gunnar Kassman och är en av den svenska finanselitens stora doldisar. (Foto: Privat)

Att 1917 var ett år som ställde allt på ända i Ryssland, är något vi idag vet. Att Vladimir Lenin var i Stockholm i april 1917 är också något som är belagt.

Låt oss nu då också lägga till det faktum att Gunnar Kassman samma år, lämnar Ryssland med en last antikviteter, som momentant skickar honom på en rekordsnabb klassresa – från en välsituerad Stockholmare, till en av stadens rikaste.

Köpte Storholmen

För det är också 1917 som Gunnar Kassman köpte Storholmen av Edward Cederlund Jr, en annan herre ur Stockholms absoluta socité.

Ön hade Cederlunds  far köpt redan 1881 som sommarställe men också som bas för familjens stora seglarintresse. En central plats för KSSS seglingar och efter-partaj.

Kassman

Familjen Cederlunds villa på Storholmen var pampig. Men Gunnar Kassman hade andra planer för ön. (Foto: Privat)

På ön fanns vid Kassmans övertagande ett stort antal hus med familjen Cederlunds  grosshandlarvilla i centrum.

ANNONS

Men Kassman hade andra planer med ön. Helt andra…

Med en nyfylld plånbok riktade sig nu hans blickar mot att skaffa sig ett sommarställe på Storholmen, betydligt större än de flestas och påkostat som de italienska internationella storheterna Villa d’Este och d’Aldobrandini.

Kassman

Det var verkligen inget anspråkslöst bygge som växte fram på Storholmen. Inga medel sparades för att skapa det allra vackraste som kunde byggas. (Foto: Privat)

Arkitektduon Josef Östlihn och Albin Stark, som under 1910-talet riktigt var i ropet,  anlitades för att rita om det existerande stenhuset på ön, till ett mindre sommarpalats.

Huvudbyggnaden hade 24 rum. I flyglarna som var förenade med huvudbyggnaden via loggior med platta tak, inrymdes gästvåning, teater, danssalong och bostadsutrymmen för tjänstefolket.

Med Solliden som förebild

Tillsammans med trädgårdsarkitekten Enoch Cederpalm skapades därefter en magnifik trädgård med Sollidens trädgård på Öland som förebild.

Kassman

Utsikten från balkongen var fantastisk, men parken som sträckte sig ända ned till vattnet. (Foto: Privat)

Parken förstorades ända ned till vattnet och tre dammar anlades och springbrunnar placerades ut i trädgården.

ANNONS

Till detta renoverades andra befintliga byggnader och ett stort båthus byggdes till den 15 meter långa salongsbåten Meteor, som Kassman köpt av byggmästaren John Håkansson.

Kassman

Den 15 meter långa Knut Ljungberg-yachten Meteor ritades 1913 till Georg Abrahamsson-Lundquist och kom att stanna tre år i Gunnar Kassmans ägo. (Foto: Sjöexpress arkiv)

Ett liv i lyx

På Storholmen börjar nu ett sommarliv som saknar motstycke. Ingenting saknas i familjens dagliga liv.

Gunnars stora seglingsintresse kan på riktigt blomma ut och till säsongen 1918, låter han bygga sig en otroligt vacker SK120 som får bära hans dotters namn Signe.

Kassman

Den vackra SK120 Signe under segling den första sommaren 1918. (Foto: KSSS)

Men något knakar redan i det Kassmanska drömprojektet. 1920 säljer han den vackra båten Meteor – kanske i ett försök att börja städa.

Men affärerna går inte längre som de ska. Gunnar Kassman & Co. Bankir Aktiebolag får det knepigt med ekonomin och 1921 blir det konkurs.

Snabb ekonomisk svängning

ANNONS

Vad som gjorde denna snabba omsvängning i ekonomin för Gunnar Kassman, är svårt att säga.

Men med konkursen så byts ägandet av Storholmen – från Gunnar Kassman privat till att AB Kreditinstitutet tar över – ett bolag som Kassman själv är delägare i.

Kassman

AB Kreditinstitutet lade in alla växlar för att sälja de över 100 tomter som styckades av på Storholmen. (Foto: Arkiv)

För att få ekonomin att bära sig för familjen, börjas nu en avstyckning på ön. 125 tomter skapas i en första vända vilka släpps på marknaden 1925.

Ett burget liv

Privat lever dock familjen vidare – inte på samma nivå som under de första åren – men med många av högreståndsmarkörerna kvar i familjen.

Förhållandet mellan Gunnar och Emmy blir dock allt mer ansträngt och långa tider lever de båda åtskiljda – den ena i våningen i stan och den andra på Storholmen.

Kassman

En enkel adress i ett mindre samhälle då än nu. (Foto: Privat)

Som ersättare till salongsbåten Meteor, köps den snabba racerbåten Emmy från en smugglarauktion vid Franska bukten 1925.

ANNONS

En hypersnabb racer som med en 160 hk Benz flygmotor toppade 36 knop.

Men det är som att något hela tiden stör i bakgrunden. Då 1920-talet var en tid då marknaden fullständigt gick bananas, borde Gunnar med sin ekonomiska kunskap och nätverk, kunna göra lysande affärer.

Kassman

Racerbåten Emmy, en av Stockholms skärgårds snabbaste med en toppfart på 36 knop. Tyvärr brann den vackra racern redan 1927. En tragisk olycka där två personer omkom. (Foto: Privat)

Men han syns inte alls till på marknaden som han borde. AB Kreditinstitutet säljer av avstyckningarna på Storholmen, och fortsätter sin styckningsverksamhet genom att köpa in Nora gård, strax väster om Danderyds kyrka.

Gårdens marker styckas till ungefär 250 villatomter. Ett centrum kring Nora torg byggs, där affärer och andra samhällsinstallationer skapas.

Klarade Kreugerkraschen

Tack vare, eller är det på grund av, att Kassman inte är aktiv på den ekonomiska spekulationsmarknad som skenade i slutet på 1920-talet, drogs han inte med i den omfattande Kreuger-kraschen 1932.

Men det ryska spöket verkar lura i hans livs kulisser. I slutet på 1930-talet hyrs det lätt bedagade “slottet” på Storholmen av ryska legationen för deras Stockholms-ambassadör madame Aleksandra Kollontaj.

Kassman

Aleksandra Kollontaj i sitt arbetsrum i slutet på 1920-talet. Vem var hon egentligen? Och hur nära knutna var hon och Gunnar Kassman varandra? Hade hon en gammal hållhake på honom som gjorde att hans förväntade lysande karriär kom av sig… (foto: TT)

ANNONS

Om madame Kollontaj kan sägas mycket. Men det som är intressant i denna historia, är att hon hade varit med i sfären runt Lenin och Josef Stalin före revolutionen 1917.

Och blev sedan var hon den enda politiskt närstående som överlevde Stalins utrensningar.

Slumpen. Eller…?

Om det är en slump att Gunnar Kassmans tidigare ryska affärer och kontakter förföljer honom. Eller är det så att han under sina uppköp i Ryssland 1917, råkade kliva snett i något skeende, som gav någon en livslång hållhake på honom?

Men med madame Kollontajs inträde på Storholmen, slocknar platsens flärd alltmer. Skötseln av huset och trädgården är minimal och när det återlämnas till Kassman efter kriget, är det bara en spillra av sitt fornstora jag.

Livets glans falnade

Gunnar Kassmans glansperiod i livet är nu definitivt över. Via en komplicerad försäljning av Storholmen, bränner han mycket av sitt sista kapital på advokatkostnader, och tappar mycket av livsglansen i sinnet.

När Gunnar Kassman dör 1970, är det en man utan större ekonomiska resurser som går ur tiden. Dessutom går en livshistoria förlorad med förmodligen nog så många spännande bitar i, som vi nu aldrig riktigt kommer få klarhet i.

Vilken roll spelade Gunnar Kassman under den ryska revolutionen? Vem trampade han på tårna under resan, som gjorde att hans kommande liv lite blev den bakbundnes?

ANNONS

Och hur inblandad var han i familjen Nobels oljeaffärer i Baku? Om detta får vi nog nu aldrig veta.

PS. Båten på åkern som jag nämnde i början, var självklart de sorgliga resterna av Gunnar Kassmans vackra Meteor. Den båten är numera bärgad och snart återställd till en vacker yacht igen. Och Barbro Linton var självklart släkt med Gunnar Kassman, genom att hennes svågers svärfar var just denne Kassman. Världen är liten…

Läs mer om:

Aleksandra Kollontaj här
Cederlunds lustjakt Arona

Storholmen och Gunnar Kassman finns också omskrivna i Eric Erfors utmärkta bok Storholmen. En verk om livet på och kring Storholmen och kringliggande öar, samt alla de människor som genom åren bott och på olika sätt verkat på öarna. Kan varit rekommenderas. Beställes på [email protected]

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS