Illustratören, konstnären och tecknaren Gustaf Tenggren var en av de som låg bakom Disnesy fyra Oscar-statyetter i slutet av 1930-talet.
Den Oscarsbelönade okände svensken
Mest läst i kategorin
Du känner garanterat till Anders Zorn. Och Bruno Liljefors. Och Carl Larsson. Men har garanterat inte hört talas om Gustaf Tenggren.
Detta faktum är egentligen lite märkligt. För sett till kändisskap, är nog Tenggren lika känd som de andra tre tillsammans. I alla fall numerärt sett.
Hans konstnärliga talang var nog ett rent arvegods. Både far och farfar jobbade som dekorationsmålare i trakten kring Magra socken i Västergötland där Gustaf Tenggren föddes och växte upp.
Flytt till Göteborg
Snart flyttade dock familjen til Göteborg för att försöka hitta en bättre arbetsmarknad för familjen. Men fadern gav snart upp situationen i Sverige och emigrerade till USA när Gustaf bara var fyra år gamma.
I faderns frånvaro var det farfar Johan Teng, som blev Gustafs fasta punkt. Gustaf fick ofta följa med farfadern på dennes uppdrag och fick snart en god insikt i arbetet och i målerikonsten i synnerhet.
Snart upptäcktes den unge Gustafs stora tecknartalang och redan som 14 åring fick han börja studera vid Slöjdföreningens skola.
Sedan gick det fort. Som 20-åring hade han sin första utställning och 1917 efterträdde han den omåttligt populäre John Bauer som tecknare i tidningen Bland tomtar och troll.
Senaste nytt
Mot USA
1918 blev det giftemål med 91:an Karlsson-tecknaren Rudolf Peterssons syster Anna och två år senare emigrerade paret till USA.
Efter att ha tillbringat sina första amerikanska år i Cleveland, hamnade paret i New York där Gustafs karriär tog ordentlig fart som serietecknare bland annat för stora Life och The New York World.
Han började också framgångsrikt att teckna reklamaffischer och att illustrera böcker och hans namn som skicklig illustratör spred sig fort i kretsarna.
Mot Hollywood
Efter att ha försörjt sig som bonde under depressionsåren, flyttade sedan Gustaf med sin nya fru Mollie Forsberg till Hollywood. Här hade Gustaf fått det mycket prestigefyllda jobbet som art Director hos Walt Disney Studios.
Detta blev det verkliga genombrottet. Han fick nu det övergripande ansvaret för skapandet av storfilmerna Snövit, Den fula ankungen, Pinocchio, Fantasia och Bambi, där många av figurerna sades ha plockats från Tenggrens egen barndom.
Fick hela fyra Oscars
Arbetet med de banbrytande tecknade filmerna resulterade bland annat i att filmerna under Tenggrens tid, prisades med hela fyra Oscars. Utmärkelser som Gustaf Tenggren absolut kunde ta åt sig en del av äran från.
1939 avslutade han sin anställning och familjen kom framöver att bosätta sig på ett antal ställen runt om i USA.
Spikrak karriär
Karriären fortsatte dock rakt uppåt. Han kom att rikta in sitt skapande på barnböcker och blev med tiden så känd i USA att han gav ut en bokserie under eget namn.
The Tenggren books kom att bli storsäljare och i många av hans teckningar ses rester från hans svenska arv som han vårdade ömt.
Det stora vackra hemmet i Maine möblerades i stort sett uteslutande med svenska antikviteter och han var alltid noga med att berätta om sitt hemland, som han dock aldrig mera återkom till.
Donerade samlingar
Gustaf Tenggren dog 73 år gammal 1970. Hela hans samling av svenska antikviteter finns idag på Dalarnas museum. Hans stora teckningssamling donerades efter hustruns bortgång 1984 till University of Minnesota.
Läs gärna mer om denne fantastiske konstnär på hemsidan som lagts upp till hans minne. Du hittar den här.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.