Religion? Ja. Biologi? Ja. Tradition? Ja. Det finns ett antal anledningar till att vi äter ägg under påsken. Här får du samtliga.
Därför äter vi ägg i påsk
Mest läst i kategorin
Sex miljoner ägg i timmen. Så mycket beräknas gå åt påskaftons kväll.
I Sverige äter vi ungefär 4 000 ton ägg under påskveckan.
Ägg och påsk hör ihop i stora delar av västvärlden, och det av både religiösa och biologiska skäl.
Den religiösa bakgrunden är fastan. Under den 40 dagar långa fastan före påsk var det förbjudet att äta ägg.
Fritt fram
När fastan var över och påsken kom blev det fritt fram och det utnyttjade vi till fullo.
Tidsmässigt sammanföll det med att dagarna började bli ljusa, vilket signalerade till hönsen att det var dags att börja värpa igen efter vintermörkret.
Det gav ett äggöverskott till påsken och fritt fram att äta så mycket ägg man ville – vilket vi glatt gjorde och gör.
Att vi målar äggen har en religiös bakgrund.
Under medeltiden tog människor med sig korgar med dekorerade ägg till kyrkan för att låta prästen välsigna dem.
Senaste nytt
Färg för att markera
Att färga äggen var ett sätt att markera deras stora betydelse och det var även vanligt att man gav målade ägg till nära och kära för att visa dem sin uppskattning.
Konstgjorda ägg i glas och porslin och dagens pappägg vi fyller med godis är däremot mer nutida påfund.
Traditionen att smycka kokta ägg genom att måla dem lever däremot kvar, som bekant, även om vi sällan tar dem till kyrkan nu för tiden.
Nyttigt? Jodå
Är det nyttigt med ägg?
Livsmedelsverkets rubrik är ”Ägg – mycket näring i praktisk förpackning” och det indikerar väl svaret.
Ägg är fulla av protein och andra nyttigheter där gulan ger ett rejät tilskott av vitaminerna A, E, D och folat och dessutom järn och selen.
Livsmedelsverket påpekar dessutom att ägg är ett livsmedel som håller länge och är bra att ha hemma.
Om det är färskt kan man testa genom att kolla om det flyter. Ett färskt ägg sjunker till botten, ett äldre flyter.
Men säkraste sättet att kolla om ägget är okej är att knäcka det. Luktar det illa är det dåligt – gör det inte det kan du äta.
Läs även: Därför lindrar ägg din baksmälla
Kolesterol ingen fara
Kolesterol?
”Ägg innehåller kolesterol, men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt”, lugnar oss Livsmedelsverket.
När det gäller hållbarhet på äggen så försämrades den allvarligt när vi gick med i EU.
EU har nämligen bestämt att ägg är ”bäst före” 28 dagar efter att ägget har lagts av hönan.
Så är det inte i alla delar av världen. Många länder har en hållbarhet upp till fyra månader för ägg och i Hongkong har man regeln att ägg har en hållbarhetstid på 120 dagar, skriver Kronägg på sin hemsida.
Håller sämre inom EU
Innan Sverige blev EU-medlem 1995 hade vi en dubbelt så lång hållbarhet för ägg – men fick ändra på oss som medlemmar av unionen.
Om allt annat blev bättre så blev alltså i vart fall äggen sämre av att vi kom med i EU…
Det finns en orsak till den kortare EU-tidsrymden, påpekar Ekolådan.
”I de flesta EU-länder förvaras ägg traditionellt i rumstemperatur. Förvaras de i kylen, som normen är i Sverige, håller de betydligt längre än 28 dagar”.
28 dagar i rumsvärme
Det innebär alltså att det datum du ser på äggförpackningen i butiken gäller förvaring i rumstemperatur.
Just påskafton är det naturligtvis inget stort problem.
Med sex miljoner uppätna ägg i timmen är bäst före-datumet definitivt inte i fara.
Läs mer:
Så håller EU ordning på påsken. Dagens PS
Larmet: Ont om svenska ägg i påsk. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.