Nya analyser av Ludwig van Beethovens hår avslöjar varför han dog. Men de visar också orsakerna till hans sjukdomar, enligt forskare.
Blytunga uppgifter om Beethovens hälsa
Mest läst i kategorin
Ludwig van Beethoven dog av lever- och njursjukdomar vid 56 års ålder.
Så långt är slutet för den berömde kompositören oomtvistat.
Under sitt liv led han av dövhet, återkommande mag- och tarmbesvär, fick två attacker av gulsot och drabbades av en allvarlig leversjukdom.
Nu har forskarna gått vidare och gjort nya analyser av Beethovens hår och – översatt från medicinskt språk – konstaterat att han åt och drack sig till blyförgiftning.
Bidrog till dövhet
Höga nivåer av bly tyder på blyförgiftning vilket kan ha bidragit till alla de åkommor han led av, inklusive dövheten, skriver CNN när man refererar forskarna.
Det är ungefär ett decennium sedan ett internationellt forskarteam började studera en hårlock från Beethoven.
Nyligen kunde man publicera en rapport som visar att Beethoven hade ”betydande” genetiska riskfaktorer för leversjukdom och en hepatit B-infektion före sin död.
Senaste nytt
Bly, arsenik och kvicksilver
Men de bakomliggande orsakerna till hans dövhet, magproblem och annat hade man ännu inte kommit fram till.
Det har man nu – och insikterna överraskar. Höga halter av bly och dessutom arsenik och kvicksilver, är några av ledtrådarna, skriver forskarna genom Christian Reiter nu i Clincial Chemistry.
De höga blyhalterna har bidragit både till Beethovens dövhet och hans död, hävdar forskarna.
Den nya forskningen upptäckte ”otroligt höga nivåer” av bly hos Beethoven.
“Om du skulle gå in på en akutmottagning i dag med dessa nivåer skulle du bli inlagd direkt”, säger Nader Rifai, professor och huvudförfattare till den nya studien.
Åt och drack sig till det
Frågan är hur Beethoven fick så mycket bly, arsenik och kvicksilver i sig?
”Ämnena har troligen ackumulerats under årtionden av kompositörens liv genom mat och dryck”, är Nader Rifais svar.
Beethoven var förtjust i vin, drack en flaska per dag och ofta vanligt förekommande ”plumbed vine” där man lagt till blyacetat som sötnings- och konserveringsmedel.
Dessutom användes vid denna tid bly även vid glastillverkning, eftersom det gav störe möjligheter att ge glas ett mer tilltalande utseende.
Fisk ur förgiftad flod
Beethoven älskade även fisk och den kom ofta ur Donau, där avfall innehållande arsenik och kvicksilver var frekvent, enligt Nader Rifai.
Beethoven-forskaren William Meredith menar att blyförgiftning är den fjärde orsaken till de leverproblem Beethoven ådrog sig, vid sidan av hans gener, hans hepatit B-infektion och hans förkärlek för alkohol.
Det här bidrar till vår förmåga att förstå hans musik anser Meredith.
“Folk säger att musik är musik, varför behöver vi veta det här? Men i Beethovens liv finns det ett samband mellan hans lidande och musiken.”
”Fullt av förtvivlan”
“När du ser tillbaka på hans liv är det ett liv som är så fullt av förtvivlan. Han blev döv. Han hittade aldrig en kvinna som han kunde älska. Han har haft fruktansvärda magproblem ända sedan han var barn. Han hade svårt att upprätthålla relationer”, sammanfattar Meredith.
“Om du förstår vidden av hans smärta och den paranoia hans dövhet medförde, gör det hela hans historia så mycket mer komplex.”
Läs mer:
Kampen om 66 helt nya låtar av Marvin Gaye. Dagens PS
Från blandband till Spotify: Kassettbandets odödliga arv. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.