Dagens PS

Kineser investerar hellre i lyxklockor än i fastigheter

Kinesiska fastighetsinvesterare vänder blicken mot exklusiva lyxklockor när den ekonomiska tillväxten avtar
Kinesiska fastighetsinvesterare vänder blicken mot exklusiva lyxklockor som Rolex och Patek Philippe när den ekonomiska tillväxten avtar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 22 dec. 2021

Kinas en gång så entusiastiska fastighetsinvesterare ser nu lyxklockor som bättre investeringar än fastigheter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

När Kinas president Xi Jinpings kampanj mot fastighetsspekulationer gör att den ekonomiska tillväxten avtar vänder kinesiska fastighetsinvesterare nu i stället blicken mot exklusiva lyxklockor som Rolex och Patek Philippe.

Flera återförsäljare av exklusiva klockor har berättat för Financial Times att verksamheten har fått fart de senaste månaderna när förmögna personer har börjat spendera pengar på lyxklockor i stället för på nya bostäder.

Ökat med 40 procent

Enligt experter har klockshoppandet under årets första tio månader bidragit till en 40 procentig ökning av Kinas import av Schweiziska klockor. Enligt Camille Gaujacq, analytiker vid den Shanghai-baserade marknadsundersökningsfirman Daxue Consulting, har nedgången på fastighetsmarknaden gjort att den förmögna klassen i Kina börjat leta efter investeringsalternativ.

“Lyxklockor kan vara svaret”, säger hon till Financial Times.

Sedan Kinas urbana bostadsmarknad liberaliserades i slutet av 1990-talet har fastigheter varit en vinnande satsning i de flesta av Kinas städer, men kollapsen av China Evergrande Group och andra högt belånade fastighetsbolag, kombinerat med Xi Jinpings beslutsamhet i att skapa ett “gemensamt välstånd”, har de senaste månaderna lett till en extraordinär nedgång i fastighetspriserna.

Försäkring mot inflation

Både fastighetsköpare och analytiker förväntar sig att nedgången kommer fortsätta och Politbyrån i Kinas kommunistiska parti hävdade nyligen att: “hus är till för att bo i, inte för spekulation”, skriver Financial Times.

Den ekonomiska nedgången i Kina har påverkat konsumentefterfrågan negativt, men lyxklockor har ökat i populäritet bland de förmögna. När det Hong Kong-baserade konsultbolaget CSG Intage gjorde en undersökning bland 1 500 kineser med en årlig hushållsinkomst på cirka 716 000 kronor, fann de att 88 procent av de svarande planerade att behålla eller öka sin konsumtion av lyxklockor.

ANNONS

För många som köper lyxklockor är de inte bara en markör för social status utan också en försäkring mot inflation.

Läs mer: Kina ökar kontrollen över privata bolag – “gyllene aktier”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]