När nyhetsflödet domineras av det som just nu sker i våra grannländer är det naturligt att känna sig både rädd, ledsen och orolig. Här är 5 tips från vår beteendevetare och karriärcoach Nina Jansdotter som hjälper dig sortera dina tankar i en svår tid.
Karriärcoachen tipsar: Så hanterar du din oro i tider av kris
Mest läst i kategorin
1. Anpassa nyhetsflödet
Vi reagerar alla olika på negativa nyheter. För dig som just nu upplever att omvärldsrapporteringen tar över jobb eller vardag, kan det vara läge att ta en paus från de delar av nyhetsbevakningen som påverkar dig för mycket.
Det behöver inte innebära att du avskärmar dig helt från omvärlden utan snarare att du styr om eller pausar de delar av nyhetsflödet som gör dig mest upprörd och orolig, säger Nina Jansdotter beteendevetare och karriärcoach.
Du kan också aktivt välja att fokusera på positivt innehåll som gör dig glad.
Senaste nytt
2. Engagera dig
Att sitta passiv på läktaren och betrakta vad som händer i världen kan kännas frustrerande och hopplöst. Att tvärtom vara delaktig dämpar känslan av vanmakt och oro.
Genom att bidra till någon form av hjälparbete tar du kontroll över din egen situation samtidigt som du hjälper andra.
Det kan till exempel handla om att hjälpa till att samla in pengar, kläder eller medicin till krigets offer, eller aktivt dela inlägg i sociala medier som rör stöd och bistånd.
Vill du engagera dig mer än så kan du undersöka möjligheten att ansluta dig till ett politiskt parti på lokal nivå eller söka dig till styrelsen i en hjälporganisation. Det inger en känsla av gemenskap och bygger kunskap.
3. Prata med andra
I tider av kris är det mycket saker som är svårt att förstå. Att bära alla dessa frågetecken inombords kan bli väldigt tungt.
Genom att lufta dina rädslor och berätta hur du känner för kollegor, familj eller vänner slipper du sitta ensam och grubbla. Framförallt kommer du märka att många andra precis som du känner en osäkerhet inför framtiden.
Att våga visa känslor är inte farligt. Ibland kan det tvärtom vara befriande att gråta en skvätt, eftersom det dämpar oron som trycker på inifrån, säger Nina Jansdotter.
Med det sagt kan det vara värdefullt att ta hjälp av en terapeut eller coach om du återkommande upplever att sorg, rädsla, kraftig oro eller ångest blir en mer beständig följeslagare i din vardag som är svår att hantera. Då kan ni tillsammans gå på djupet med vad det är som triggar dig.
4. Bibehåll dina rutiner, ät och sov
När hela världen är upp och ned är det viktigare än någonsin att upprätthålla bra rutiner, säger Nina. För att du ska vara i så bra balans som möjligt bör du därför prioritera näringsrik mat och god sömn och undvika överdriven konsumtion av alkohol och koffein.
Att äta bra mat på regelbundna tider och vara utvilad gör det också lättare att hålla modet och ångan uppe, både privat och på jobbet. Försök även att hålla igång din träning. Det dämpar ditt stresspåslag och främjar din sömn, samtidigt som det frigör endorfiner.
5. Lev i nuet
Att leva i nuet och ta en dag i taget gör framtiden mindre oöverstiglig. Med hjälp av yoga, meditation och övningar i mindfulness bygger du upp en lugn och trygg bas mentalt och undviker att fastna i katastroftankar, säger Nina.
Öva dig på att avsätta tid för dig själv och unna dig avslappning och återhämtning. Även massage kan ha en lugnande effekt och frigöra spänningar, både mentalt och fysiskt.
Nina Jansdotter är beteendevetare och karriärcoach. Ta gärna del av fler av hennes tips här!
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.