Kryptomiljardären Justin Sun köpte ett konstverk som bestod av en banan för 67 miljoner kronor – och åt upp den. Här är fler exempel på svindyr och löjlig konst.
Käkade en banan för 67 miljoner – här är mer löjlig och dyr konst
Mest läst i kategorin
Tycker du att konst är konstigt? Du är inte ensam. Den nigerianska nyhetssajten Pulse kallar en spade för en spade och har gjort en lista med beskrivningen “dessa konstverk är de mest löjliga men dyra som någonsin sålts”.
“I grunden färgglada linjer”
Förstaplatsen hos Pulse tas av Jackson Pollocks “Nr. 5” från 1948 som år 2006 såldes för 140 miljoner dollar som det dyraste konstverket någonsin, ett rekord som stod kvar i fem år. Ett klassiskt mästerverk i den abstrakta expressionistiska stilen, enligt konstkännare.
“Detta konstverk är i grunden färgglada linjer utspridda på en svart duk”, enligt Pulse.
Godare än andra bananer?
Plats nummer två går till “Orange, Red, Yellow”, som skapades av Mark Ruthko 1961 och såldes på auktion 2012 för 86 miljoner dollar. Den består av tre fält i färgerna orange, rött och gult.
Plats nummer tre går till “Black Fire I” av Barnett Newman, som kostade 84,2 miljoner dollar efter ett budkrig 2014. “Det här är bara en målning av en svart låda och en vit låda”, skriver Pulse.
På fjärde plats hamnar konstverket Comedian av Maurizio Cattelan, som är en banan som silvertejpats upp på en vägg. Den köptes av kryptoentreprenören Justin Sun för 6,2 miljoner dollar, motsvarande 67 miljoner kronor. Han åt upp den på en presskonferens under fredagen.
“Det är mycket bättre än andra bananer”, säger Justin Sun om smaken enligt The Guardian.
Obäddad säng kostade 47 miljoner
På femteplatsen hamnar konstverket “My bed” av Tracy Emin. Hon spenderade fyra dagar i sängen 1998 på grund av depression och krossat hjärta innan hon kom fram till att den obäddade sängen var ett representativt konstverk för hennes mentala tillstånd och konkade den till ett galleri. 2014 såldes konstverket för 4,3 miljoner dollar, motsvarande 47 miljoner kronor.
Läs även: Konsten kan konsten att sätta ett pris (Dagens PS)
Läs även: Konst till havs – ingen vattentät plan (Dagens PS)
Läs även: Konsthandel – en riskfylld konstart (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.