Det börjar med 58 tunnlar genom Indiens östra bergskedjor. Men den verkliga resan handlar inte om utsikten – utan om kaffet.
Kaffet som förändrar livet för tusentals småbönder


Mest läst i kategorin
I Araku Valley, en bergsregion i östra Indien, växer ett kaffe som förändrat livet för tusentals småbönder – och som vunnit priser för sin unika smak.
Det hela börjar med ett långsamt tåg från kuststaden Visakhapatnam.
Ett tåg genom bergen
Det tar fyra timmar att resa de drygt 12 milen mellan Visakhapatnam och Araku, men ingen klagar.
Resenärerna i tågets särskilda vistadome-vagnar sitter vända mot panoramafönstren. De vet att de ska igenom 58 tunnlar, förbi dimhöljda toppar, branta stup och hängbroar utan räcken.
Tåget fungerar som en vanlig pendel för lokalbefolkningen – men också som en stillsam föreställning i ständig rörelse. Utsikten växlar mellan djungel, byar och skratt i mörkret när tunnlarna slukar vagnarna.
Senaste nytt
Araku – där tågresan byter spår
Väl framme i Araku möts man av en annan värld. Här, på över 40 000 hektar odlingsmark, produceras ett av Indiens mest hyllade specialkaffen – ARAKU.
Men det är inte bara smaken som sticker ut. Det handlar om en modell för hållbar utveckling. Bakom initiativet står Naandi Foundation – en ideell organisation som började arbeta med lokala bönder i början av 2000-talet.
“Den lokala befolkningen ville ha utveckling”, säger Manoj Kumar, vd för stiftelsen, till BBC.
De började med drygt 400 hektar. Idag odlas kaffe av över 90 000 småbrukare, ofta på bara ett tunnland var.
Världsunik modell – prisad internationellt
ARAKU-kaffet är det första i Indien som terroir-kartlagts – alltså smakprofilerats efter odlingsplatsens jordmån och klimat, precis som vin. Bönorna plockas för hand, odlas utan bekämpningsmedel och sorteras efter sex olika smakprofiler.
Resultatet? Kaffet har fått 91 av 100 i internationella poängsystem, och 98 procent av produktionen går till specialkaffeaktörer världen över.
Initiativet har blivit en exportmodell i sig – det prisades av Rockefeller Foundation inom ramen för Food System Vision 2050.
Läs även: Besök byn utan bilar – nu med världens brantaste linbana. Dagens PS
Kaffeblommor och filterbrygg i morgondimman
Besökare i Araku kan själva uppleva historien bakom bönorna. En favoritplats är Sunkarametta Coffee Plantation, där en träbro löper över kaffeplantorna, flankerad av höga silverekar. På våren doftar hela dalen av kaffeplantornas vita blommor – med en söt ton av jasmin.
I byns lilla kaffemuseum får man följa resan från böna till kopp. I det lilla caféet bredvid serveras ett mustigt filterkaffe – jordigt, pepprigt och perfekt i den kyliga bergsluften.
Rupiemiljonärer
När bönderna från Araku Valley började gå med i kooperativet bakom Araku Coffee förändrades mycket.
Genom utbildning och direktförsäljning kunde de höja kvaliteten på sina bönor – och priserna de fick för dem.
Enligt The Economist har omkring 2 000 av bönderna idag blivit rupiemiljonärer.
Genom hållbart jordbruk, rättvisa priser och möjlighet att odla mer än bara kaffe har tusentals familjer fått en stabilare inkomst och större självständighet.
Läs också: Studie avslöjar: Kaffet som är allra sämst. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.