Dagens PS

Julia Haglind: “Jag jobbar som bäst med kniven mot strupen”

Julia Haglind
Under många år var Nasdaq Julia Haglinds vardag. I dag driver hon den digitala plattformen North House. (Foto: Sandra Birgersdotter)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 06 maj 2023Publicerad: 06 maj 2023

“Det enda jag var riktigt säker på när jag var liten var att jag inte ville jobba på kontor, eller med ekonomi. Och se hur det blev”.
Så beskriver börsveteranen Julia Haglind, vd och medgrundare för den digitala plattformen North House, sina initiala tankar kring yrkesvalet som kommit att betyda allt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här berättar hon om åren på Nasdaq och delar sina syn på ledarskap och bolagsstyrning.

Julia Haglind älskar börsen.

Pulsen. Passionen. Kunskapen. Men också stressen, pressen och kraven på leverans som aldrig upphör att tänja på dygnets tjugofyra timmar.

En skräckblandad förtjusning som lockade henne till Nasdaq redan efter gymnasiet och tidigt i karriären visade henne vilken typ av företagsledare hon ville bli.

Då anlände hon på darrande ben till Hongkong, ett tomt skrivbord och en lika tom kalender, utan att ha en susning om vad nästa steg skulle bli.

Julia Haglind

“Börsen är en otroligt dynamisk miljö som tillåter dig att växa och konstant ger dig nya utmaningar. Det är aldrig tråkigt, och det lärde mig också vikten av kunskap inom de här marknaderna”, säger Julia Haglind. (Foto: Marilia Bognandi)

Skulle aldrig arbeta med ekonomi

I dag driver Julia den nystartade plattformen North House. En tjänst som hon själv beskriver som “ett hem och ett hus för styrdokument, där de bor, mår bra och frodas.”

En rolig vändning för vd:n, ekonomen och beteendevetaren som minsann aldrig skulle sitta på kontor, än mindre arbeta inom finans och bolagsstyrning, men också ett vägval hon aldrig behövt ångra.

ANNONS

“När jag kom hem från Hongkong kände jag yrkesmässigt att det nog inte fanns någonting som kunde stressa mig längre”, konstaterar hon.

ANNONS

Senaste nytt

Skolan som slår det mesta

Hon hade då arbetat med Nasdaqs teknologiverksamhet i Hongkong, och haft förmånen att jobba i Singapore, Thailand, Australien men också Kina och Tokyo, vilket följdes upp med en chefsposition för den operativa delen av de nordiska börserna.

En tuff skola som slår det mesta.

“Börsen är en otroligt dynamisk miljö som tillåter dig att växa och konstant ger dig nya utmaningar. Det är aldrig tråkigt, och det lärde mig också vikten av kunskap inom de här marknaderna”, säger Julia.

“Jag tycker mig ofta ha stött på missuppfattningen att snällhet förväxlas med att du inte är en tillräckligt tuff ledare. Jag tror att det är lätt att göra den tankevurpan, men ingenting kan vara mer fel. Tvärtom kan du vara väldigt snäll, stöttande och ödmjuk och ändå fatta tuffa beslut. För mig är det två helt olika saker.”

Vad gör en beteendevetare i finansbranschen?

Den insikten ledde till fortsatta studier i ekonomi men också en examen i organisationspsykologi, vilket tillsammans med erfarenheterna från Nasdaq krattat manegen för både bolagsstyrning och ledarskap.

“I grund och botten handlar allt om att få människor att trivas och må bra, och att sätta rätt kultur i bolaget. Så det känns lite som att cirkeln är sluten nu”, säger Julia.

ANNONS

Men vad gör en beteendevetare egentligen i finansbranschen?

“Jag är övertygad om att det behövs fler av oss där, både beteendevetare och organisationspsykologer. Tittar man på hur mycket underliggande psykologi det är i drivkrafterna på marknaden så finns det mycket att hämta”, säger hon.

Finansiella kunskaper viktigt verktyg

Hon är samtidigt noga med att de finansiella kunskaperna är en springande punkt när det kommer till att tidigt kunna påverka sina möjligheter, och att det redan i skolåldern behövs större insatser för att fler unga människor ska kunna bygga en stabil framtid.

En relevant tanke sett till hur många timmar i skolbänken 60-, 70-, och 80-talisterna, men kanske även generation Z, ägnat åt att sandpappra smörknivar eller brodera korsstygn till perfektion.

“Här kan vi alla göra mer, för att hjälpa till och distribuera den kunskapen och fördela den bättre. Lär du dig till exempel kapitalförvaltning eller att förstå aktiemarknaderna kommer det väldigt mycket annat på köpet, från problemlösning till riskhantering”, säger Julia.

Ett hus för styrdokument

En annan form av trygghet driver Julia Haglind sedan ett drygt år tillbaka tillsammans med medgrundarna och rådgivarna Sofia Beckman och Alice Hammarroth. Sedan nyligen även Clara Haglind – Julias syster, som är operativ i North House.

”Det är en sådan lyx att få jobba med sin syster på daglig basis”, säger Julia.

ANNONS

North House är en startup som syftar till att förenkla bolagsstyrning genom att digitalisera och förankra styrdokument, och göra dem lättillgängliga.

Det senare en utmaning för de flesta styrelser och företagsledningar, vilket historien återkommande visat.

“Jag tänker att det vi egentligen vill är att hjälpa till att undvika kriser och navigera den här ganska svåra djungeln med lagstiftning som har vuxit fram sedan den förra finanskrisen”. säger Julia.

Julia Haglind

Systrarna och kollegorna Haglind. Clara till vänster, Julia till höger. (Foto: Sandra Birgersdotter)

Proffs på kris

Just krishantering råkar vara en av teamets starkaste grenar.

”Vår styrelseordförande, Anna Romberg, har värdefull erfarenhet från arbetet efter mutskandalen inom Telia, precis som Ann Grevelius, en av våra investerare och även strategisk rådgivare, som i detta nu är en del av det pågående arbetet med att återupprätta förtroendet för Alecta, ett i grund och botten väldigt fint bolag”, säger Julia.

Även Julia har gedigen erfarenhet från krishantering och omfattande förstärkningsprogram i tidigare roller.

”Det är ett sådant privilegium att få arbeta med så kompetenta personer och all den här erfarenheten när vi nu går in i arbetet med att hjälpa andra bolag med det proaktiva arbetet som minskar riskerna för att problem uppstår”, säger hon.

ANNONS

Snubblade över dolda problem

Idén till North House fick Julia när hon efter flera lärorika år på Nasdaq snubblade över venture buildern Hidden Dreams som specialiserat sig på det som brukar kallas “dolda problem” inom organisationer.

Surdegar inom företagandet, som få anställda egentligen vill ta ansvar för, men som ändå måste finnas på plats för att verksamheten ska kunna bedrivas i linje med de lagar och regler som råder på marknaden.

Hit hör till exempel styrdokument som policys och riktlinjer. Ett aber som äter upp mycket tid i en organisation. Särskilt sedan studier visat att 50 till 70 procent av all viktig dokumentation i dag hanteras manuellt.

Det har lämnat styrdokumenten åt sitt öde, och gjort bolagen till ett lovligt byte för tillsynsmyndigheten under de senaste åren.

“Ingen blir lycklig av den där administrationen, men i grund och botten är det ju enormt viktiga frågor det handlar om. Skrapar du lite på ytan handlar det i förlängningen om huruvida vi faktiskt följer viktig lagstiftning som finns där av en anledning”, säger Julia.

”Lyckopiller för compliance officers”

En stor del av North House affärsidé bygger därför på att avlasta bolag och styrelser, så de slipper bolla runt viktig information, eller grubbla över vilken version av ett dokument som faktiskt gäller vid en eventuell granskning.

En dröm för vilken administratör som helst under tidspress. Eller som Julia och hennes medgrundare valt att kalla det “ett lyckopiller för compliance officers”.

ANNONS

Men varför ska det vara så förbaskat svårt att ha sina papper i ordning?

“Jag tror det är en kombination av komplexitet och regelverk, men också att kraven ökat i snabb takt. Det som utåt sett framstår som penningtvätt, handlar oftast i grund och botten om bristande styrning och kontroll. Just därför att det är så svårt”, säger Julia.

“Jag brukar tycka att det är lättare att hitta inspiration i dåligt ledarskap. Så jag brukar invertera det och titta på vad han eller hon inte gjorde särskilt bra, och sedan vänder jag det helt och hållet.”

Van att arbeta dygnet runt

Själv har hon alltid haft förmånen att jobba i extremt strikt reglerade och professionella miljöer, där alla jobbat dygnet runt, vilket sannolikt lagt grunden för hennes syn på dokumentation, men även arbetsdisciplin.

“När jag stått i kontakt med bolag som inte jobbar så, förstår jag verkligen ingenting. Varför mailar inte folk klockan ett på natten?” säger hon.

Hon skrattar och tillägger:

“Man blir lite biten av det där också. Särskilt om du har haft roller som är ganska operativa i en verksamhet där ingenting får gå fel.”

Krishantering som DNA

ANNONS

Hon berättar att kris- och incidenthantering länge var en del av hennes DNA, och hur adrenalinet höll henne flytande. Allt i en intensiv inramning som kan ha en avskräckande effekt, men för Julia tvärtom varit sporrande.

“Jag tror kanske att det är en av mina styrkor att jag är ganska uthållig och motståndskraftig och även om jag kan känna i vissa situationer att det känns läskigt eller asjobbigt, biter jag ihop och kavlar upp ärmarna lite längre och skottar till det är över.”

”Önskar jag kunde svara något coolt”

Och hur kraftsamlar hon?

“Bra fråga. Jag önskar att jag kunde säga att jag gjorde yoga, gick ut och sprang eller något annat coolt, men det stämmer tyvärr inte. Jag tror att jag förbereder mig mentalt utan att veta om det själv. Så det dåliga svaret på frågan blir nog att jag rustar mig för svåra situationer i sista sekunden. Jag jobbar som bäst när jag känner att jag har kniven mot strupen.”

Sitt eget ledarskap beskriver hon som lyhört och ödmjukt med fokus på individen.

“Jag tycker mig ofta ha stött på missuppfattningen att snällhet förväxlas med att du inte är en tillräckligt tuff ledare. Jag tror att det är lätt att göra den tankevurpan, men ingenting kan vara mer fel. Tvärtom kan du vara väldigt snäll, stöttande och ödmjuk och ändå fatta tuffa beslut. För mig är det två helt olika saker”, säger hon.

Inspireras av dåligt ledarskap

Hon förklarar samtidigt att hon byggt sitt ledarskap på en slags anti-inspiration.

ANNONS

“Jag brukar tycka att det är lättare att hitta inspiration i dåligt ledarskap. Så jag brukar invertera det och titta på vad han eller hon inte gjorde särskilt bra, och sedan vänder jag det helt och hållet.”

Med det sagt har hon alltid välsignats med stöttande chefer, som trott på henne mer än hon själv.

“Jag har fått sköta mitt jobb efter eget huvud. När jag har behövt stöttning har jag fått det, men annars har jag haft fria händer att göra det som jag tror är bäst för teamet och bolaget, och det har varit den största inspirationen för mig. Det tror jag väldigt mycket på. Låt dina medarbetare få rätt mycket frihetsgrader, men se till att du finns där när de behöver support”, säger hon.

Bolag som vill göra rätt

Nu är målet framöver att fortsätta bygga upp teamet bakom North House och få fler organisationer att sälla sig till det trygga “hus” som hon byggt upp. En resa hon verkligen ser fram emot.

“Det som är så härligt med våra kunder är ju att det är bolag som verkligen vill göra rätt och som värderar de här frågorna väldigt högt, som sätter bolagsstyrning och god intern kontroll högt på agendan. Och då är vi väldigt stolta över att få hjälpa till”, säger Julia Haglind.

Julia Haglind

Gör: Vd, entreprenör och beteendevetare.

Aktuell med: Vd och grundare av den digitala plattformen North House.

Karriär i korthet: Utbildad beteendevetare vid Stockholms Universitet med en examen i organisationspsykologi. Fick efter gymnasiet in en fot på Stockholmsbörsen. Under några år arbetade hon för Nasdaq Technology i Hongkong. Därefter chef för den operativa delen av de nordiska börserna och de senaste fem åren vd för Nasdaq Clearing. Sedan ett år tillbaka vd för North House som hon grundat tillsammans med Sofia Beckman, Alice Hammarroth, sin syster Clara Haglind och bolagsbyggaren Hidden Dreams.

Om entreprenörskap: “Jag tror mycket på att etablera en god företagskultur, titta på hur man bygger livskraftiga bolag, men också glada och livskraftiga anställda. Det hänger ju väldigt tätt ihop och det har nog varit den röda tråden både i min tidigare karriär och det bolag som jag nu startat.“

Magkänsla: “I den sfären jag jobbar nu tror jag det är lite som att svära i kyrkan att säga det, men jag tänker göra det i alla fall. Jag går mycket på magkänsla. Jag tycker att den har tjänat mig väl. Samtidigt tror jag att väldigt mycket av magkänslan består i samlade erfarenheter och data, och liksom hela livserfarenheten som finns där inkorporerad i dig själv och är kraften i magkänslan.”

Perspektiv: “När man återkommande lyssnar på superentreprenörer som berättar att de går upp klockan 03.00, kör både träning, yoga och mindfulness och pratar med sin mamma innan klockan slagit 09.00, går på promenad, håller några möten, och däremellan bygger upp femtio bolag, är det klart att man undrar man lite hur tiden går ihop. Särskilt om man själv har tre barn, man och en hund som man verkligen vill ha tid till också. Det är ju liksom det som är det viktiga i livet på riktigt.”

Drömmer om just nu: “Min önskan är att vi blir den naturliga leverantören för alla bolag som sätter bolagsbildning, god bolagsstyrning, good governance högt på agendan.”

 

Vill du läsa mer om spännande entreprenörer som Julia Haglind? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

ANNONS

Relaterade artiklar:

Michaela Berglund: Kvinnor investerar i andra kvinnor

Bodil Ericsson Torp: ”Det finns en plats för good enough”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS