Hur känns det egentligen att vara folklig och vilken låt ringar bäst in trettio år på scen? Möt Jill Johnson, artisten som lever för kontrasterna i livet och aldrig kommer sluta tro på mänsklighet och kärlek.
Jill Johnson: "Folklighet är creddigt"
Mest läst i kategorin
Jill Johnson har turnerat sedan hon var fjorton. Nästa år fyller hon femtio. Nu gör hon sig redo för sitt livs show, “Simply The Best”, som har premiär på Cirkus på nyårsafton i år och även kommer att gå upp på Göteborgs nya krogscen Draken under 2023.
En hyllning till musiken och det egna artisteriet med låtarna som följt Jill Johnson genom livet, vilket just nu upptar stora delar av hennes vakna tid.
“Det är sådan period då det bara går runt. Man repar, skriver mellansnack och manus och förbereder. Så det är ganska mycket”, säger Jill till Dagens PS.
En ynnest att jobba med de bästa
Mer än trettio år på scenen har dock lärt henne att släppa på kontrollen och låta alla människor i produktionen göra det de är bäst på.
“Jag tycker att när man har jobbat så här länge som jag har gjort så är den del av ynnesten också att jag jobbar med dem allra bästa”, säger hon.
Alla ess på det de gör med en gemensam nämnare i yrkesstoltheten och kärleken till musiken. Kärnan i showen som Jill vill förmedla via både låtval och manus.
“Det jag försöker göra själv är ju mellansnacket, för jag tror mycket på att hålla manus nära min person, där jag sedan försöker inspirera eller få folk att förhålla sig till det vi har gemensamt. För det är ju ganska mycket vi människor har gemensamt. Och hela musikens uppgift är att spegla det tycker jag”, säger hon.
Intimitet och ren och skär glädje
En stor del av utmaningen med showen ligger också i att precis som i det verkliga livet finna den perfekta balansen i ett känsloregister som myllrar av element och människor.
“Jag har ju levt ett liv som de flesta som innefattar både barn och äktenskap och skilsmässor. Och jag har träffat otroligt mycket människor, så det är viktigt för mig att den här showen har intimitet men att man också kan tillåta sig att bli lite berörd. Sedan ska showen också ha ren och skär glädje när man inte kan sitta still”, säger Jill.
“Har man en grundtrygghet och tror gott om människor så är det ganska lätt att resa sig. Då är man aldrig ensam. Det finns väl de som inte alls har det drivet och dem vet säkert inte varför de inte har det. Det är väl någonting man får med sig i modersmjölken.”
Från Bruce Springsteen till Olivia Newton John
En spännvidd som också definierat hennes egen karriär, och nu även låtarna till “Simply The Best”, som hon valt ut i samråd med vänner, kollegor och fans. En diger uppgift i en låtkatalog som spänner över både country, pop och rock och allt från Bruce Springsteen till Olivia Newton John.
“Jag har försökt att välja något oväntat. Till exempel mitt paradnummer när jag var fjorton. När jag faktiskt var ute och turnerade med musik som var skriven långt innan jag föddes”, säger Jill.
Sitter på två stolar
Hon beskriver det lustfyllda i att vara genreöverskridande och inte nödvändigtvis hålla sig till en musikstil. Lyxen i att få förvåna sin publik genom att framföra andra stycken än de uppenbart förväntade. Allt utan att förlora kopplingen till samtiden.
“Jag tycker att jag sitter på två stolar. Jag har en svensk singer-songwriterkarriär där jag står mycket för Nashville och den musikgenren som jag har älskat sedan jag var ung. Men sedan vill jag också så himla gärna vara den där underhållaren”, säger hon.
Ny tolkning av episk 80-talslåt
Något som hon definitivt lyckades med då hon nyligen framförde den tyska 80-talsgruppen Alphavilles monsterhit “Forever young” i TV4 Nyhetsmorgon.
En klassiker i syntpopens tecken som kanske inte alla förknippar med Sveriges största countrydrottning, men för Jill minner om uppväxten, den första kärleken och hela åttiotalet.
Det är samtidigt en högaktuell låt med en text som har bäring på det som händer i världen, även om kriget som nu utkämpas är ett annat.
“Den skrevs åt det kalla kriget och nu har vi Ukraina. Och där stod jag och dansade tryckare och trodde att den handlade om att man ville vara för evigt ung, för att jag inte orkade lyssna på texten”, säger Jill och tillägger:
“När kan en artist plocka en sådan låt och framföra den utan att liksom få tusen frågor och en massa smarta svar?! Det är det som är så häftigt med den här föreställningen – att jag kan unna mig. Jag kan ge mig själv den presenten, att få testa saker som kanske inte gjorts innan.”
All lycka och framgång har sitt pris
Det för oss in på den något udda frågan om vilken låt som bäst beskriver Jill Johnson, eller hade kunnat utgöra soundtracket till hennes liv?
“Jag tycker att jag har så himla många sidor och har varit med om så himla mycket. Jag kan tycka att jag skulle kunna välja en låt som är partylåten med sprudlande glädje, för jag har fått så mycket i mitt liv. Men det finns också en underliggande sorg i att jag offrat mycket i mitt liv”, säger hon.
Hon är noga med att det inte ligger något martyrskap i det. Bara att all lycka, glädje och framgång kommer med ett pris. Paradoxala värden som hon finner mycket inspiration i, både som människa och artist.
“Jag brukar säga att jag känner mig lyckligast i kontrasterna”, säger hon.
En riktig gråtlåt
Vi kommer fram till att låten som bäst ringar in hennes person är Eva Cassidys “Autumn leaves”. En riktig gråtlåt. Särskilt för en kvinna som egentligen inte gråter särskilt ofta.
Det är samtidigt en låt som speglar ett stort mått av saknad för en artist som under sin karriär både själv saknat och varit saknad.
Jill Johnson nämner sina barn. Vänner världen över som hon stött på under sin karriär, tillsammans med de som inte längre är med oss. Hon adderar sedan ytterligare en låt till sitt livs soundtrack.
“Du ska få “Thats life” också. Därför att jag är väldigt krass som person. Och jag tycker också att när jag blir nedskjuten i skorna så är jag skitbra på att ta mig upp och hitta en ny lösning. Och det betyder den låten för mig”, säger Jill.
“Det har alltid funnits en liten extra behållare med någonting i mig. När jag inte orkar eller något har gått emot mig, hittar jag nya vägar. Jag tror det är kärleken i musiken och människorna omkring mig som ändå ger mig den kraften.”
Trygghet något man får i modersmjölken
Själv tror hon att hennes överlevnadsinstinkt närmast kan förklaras med tillit.
“Har man en grundtrygghet och tror gott om människor så är det ganska lätt att resa sig. Då är man aldrig ensam. Det finns väl de som inte alls har det drivet och dem vet säkert inte varför de inte har det. Det är väl någonting man får med sig i modersmjölken”, säger hon.
Hon understryker dock att det inte gör henne perfekt, bara mer envis.
“Det har alltid funnits en liten extra behållare med någonting i mig. När jag inte orkar eller något har gått emot mig, hittar jag nya vägar. Jag tror det är kärleken i musiken och människorna omkring mig som ändå ger mig den kraften.”
Allt handlar om musik
Så hur viktig är då den urkraften i hennes entreprenörskap?
“Som entreprenör skulle jag säga att jag är streetsmart och inte mer. Men jag förstår ekvationen att man kan inte leva på sin musik om man inte är entreprenör. Men jag drivs inte av pengar och har aldrig gjort det. Jag har låtit allt handla om musik”, säger hon.
Med det sagt vill hon inte glorifieras bara för att hon har ett offentligt jobb.
“Jag förstår att vi ser ut som superwoman som reser och hanterar barn och är företagare och giggar. Och vi är snygga och så där, men herregud jag ser ut som ett ras när jag vaknar, precis som vem som helst”, säger hon.
Ödmjukhet receptet för att förstå andra
Hon återkommer till mötet med andra människor. Kärleken som bor i det.
“Jag älskar människor. Mötet med människor. Och det låter så himla präktigt, klyschigt och platt men det är det inte. För att skriva en låt som betyder något för mig och “terapeutar” mig, som jag sedan får stå på scen och sjunga och sedan se göra skillnad för någon annan, det är ju för fan en gåva.”
På frågan hur hon upplever det att vara en av Sveriges mest folkkära artister, blir svaret att det är svårt att ta till sig fullt ut.
“Men jag tänker också så här, vad är alternativet liksom? Alternativet är att inte älska, eller att inte förstå andra människor,” säger hon och tillägger:
“Jag tycker att vara sympatisk och jordnära och försöka vara ödmjuk, det är ju liksom hela receptet för att se andra och få tillbaka samma sak.”
Folklighet som är creddig
En självklarhet som säkert kan svida för dem som inte vågar löpa linan ut i ett klimat där det är viktigt att vara “rätt”.
“Jag kommer ihåg en tid i min karriär då jag ville vara creddig”, säger Jill.
En önskan som inte var lätt att tillgodose under en tidsperiod då folkliga artister inte stod särskilt högt i kurs och Melodifestivalen inte var tillräckligt coolt. Det var då Jill Johnsson slog igenom. I dag ser spelplanen annorlunda ut och Mello är en av få plattformar för nya artister att etablera sig på.
“Någonstans där på mitten och Melodifestivalen 1998, började jag sakta förstå att det är ju folkligheten som är creddig och cool. Det är ju där man på något sätt verkligen har lyckats”, säger hon.
Den känslan kom sedan att förstärkas med SVT:s programserie “Jills veranda” 2013, där människor för första gången fick möta en mer avskalad och privat Jill Johnson.
“Innan dess hade man kanske sålt in sig själv på det bästa, präktigaste sätt man bara kunde i intervjuer och liknande. Men med ålder och trygghet och att folk fick se en annan sida så kom det så otroligt mycket kärlek emot mig”, säger Jill.
Ny säsong av Jills veranda
Under 2023 kommer en ny säsong av det hyllade programmet som Jill efter en intensiv inspelningsperiod ännu inte hunnit se, men i likhet med tidigare år njutit av att få göra.
“Den första inspirationen med verandan som inspirerar mig fortfarande det är ju någonstans att ge upprättelse åt och påminna människor om musikens berättande. Och det är inte av pretentiösa skäl. Det mer det här att om man bara lyssnar och förstår att det bor en människa bakom varje textrad som har skrivit låten, kan man inte kalla en hel musikgenre för banal”, säger hon.
Ännu en gång kontrasterna och de mjuka värdena som musik ändå bottnar i.
“Jag tycker det är så häftigt när man med ganska enkla medel kan vara något bra för någon annan”, säger hon.
“Det är ju folkligheten som är creddig och cool. Det är ju där man på något sätt verkligen har lyckats.”
Tacksam över att få stå på scen
Snart femtio år fyllda har hon lättare att parera livets toppar och dalar.
“Jag tror att jag har landat på en ganska plan mark, där jag för tillfället känner mig ganska så lugn och trygg. Och där jag för första gången i livet kanske känner aha, den där känslan känner jag igen. Den vet jag vad den står för. Och det kommer gå över”, säger Jill.
Det gör dock inte känslorna inför den förestående premiären av “Simply The Best” mindre nervkittlande. Tvärtom.
“Det skulle vara alldeles för självgott och fel och sitta här och tro att det här är det bästa man gjort. Då har man ju inte ansträngt sig tillräckligt liksom”, konstaterar hon.
Med andra ord, ett ganska klassiskt tillstånd, där hon någonstans ändå behöver befinna sig med veckor kvar till premiären, även om hon innerst inne vet att hon kommer ro även det här projektet i hamn.
Störst av allt är ändå tacksamheten och glädjen över att få stå på en stor scen igen.
“Att få vara på toppen, som jag upplever att jag är nu det är helt otroligt”, säger hon.
Jill Johnson
Gör: Artist. Singer-songwriter. Programledare.
Aktuell med: “Simply The Best” med premiär på Cirkus på nyårsafton. En föreställning som även kommer att hållas på nöjesscenen Draken i Göteborg. En ny säsong av Jills veranda under 2023.
Karriär i korthet: Slog igenom i Melodifestivalen 1998 med låten “Kärleken är”. Har sedan dess släppt tjugo egna skivalbum, varav flera countryalbum. Har även tilldelats Hans Majestät Konungens medalj ”Litteris Et Artibus” för framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv och erhållit “Kristallen” för “Jills veranda” på SVT.
Tre favoriter ur den egna låtkatalogen: “This is your last song” som släpptes efter två separationsplattor och en skilsmässa. “Ja må hon leva” den första och enda låten Jill skrivit på svenska som initialt var ett uppdrag för Bröstcancerförbundet. “Your still mine” en hyllning till hennes äldsta dotter och en del av albumet “Dear Havanna.”
Om Borås: “Jag bodde faktiskt i Borås i hela tjugosju år vilket ju är helt svindlande. Jag tänker att jag måste ha räknat fel.”
Favoritcitat: “Jag tror att raden är Love will build a bridge around you. Jag tänker väl att om man inte har den där man står, bland sina sina närmaste, så finns det alltid en bro över till någon annan.”
Om pandemin: “Det går inte att sticka under stol med att pandemin har vält mig lite grann. Jag tror aldrig att jag kommer bli densamma riktigt igen.“
Om kärlek: “Det är så jävla enkelt egentligen, att få människor att må bra. Det är så lätt att bara ge någon ett leende när man går på en öppen gata i Stockholm där folk knappt hälsar på varandra. Jag tycker det är så jävla lätt.”
Vill du läsa mer om kultur, nöje och underhållning? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Läs även: Danny Saucedo: ”Jante det dummaste som finns”
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.