Dagens PS

Vinodlare i kris – förstör sina skördar

vinprodktion
Det börjar sina i glasen hos vinproducenterna. Det är inte längre en lika framgångsrik bransch som tidigare. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 mars 2024Publicerad: 15 mars 2024

Den globala vinproduktionen kämpar just nu för att överleva. Ekonomin på många vingårdar håller på att krascha vilket lett till att det ibland är billigare att förstöra skördarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det råder tuffa tider för världens vinproducenter.

Förra året var det värsta året på över 60 år för vinproduktion, som Dagens PS berättat.

Vinets glansdagar över

Det stora problemet är att kostnaderna överstiger intäkterna i många fall. Borta är de gyllene dagarna då röda viner från spanska Rioja eller franska Bordeaux ansågs som något exklusivt.

Dagens unga väljer ofta bort rött vin, och häller hellre upp andra saker i glaset som alkoholfria alternativ, billiga spritsorter. Andra rullar en joint istället eller dricker cannabis, vilket Dagens PS kunnat rapportera.

Vinrankorna som planterats på vingårdarna ses ofta som långsiktiga investeringar, på minst 50 år framåt. När efterfrågan nu i många fall inte lever upp till utbudet skapar det stora problem.

ANNONS

Senaste nytt

Skenande kostnader

I många fall har de stigande kostnaderna på bränsle och gödsel dragit iväg och blivit för stora för tillverkarna att hantera. Dessutom skjuter försäkringarna i höjden i spåren av klimatförändringarna. Då är det ibland billigare att helt enkelt förstöra skörden, istället för att skörda druvorna.

En som har gjort just det är den australiensiske odlaren Tony Townsend. Han förstörde halva sin skörd i delstaten South Australia i fjol.

ANNONS

Ökade kostnader efter pandemin och kinesiska tullar på australiensiskt vin har drivit upp utbudet och pressat priserna i landet.

Om Townsend hade valt att istället skörda druvorna hade det inneburit minus på kontot med motsvarande 200 000 kronor.

Ingen framtid för vinodlare

“Jag njuter av att vara i vinbranschen, men det är ekonomiskt olönsamt att fortsätta på det här sättet”, säger han till CNBC.

Han får medhåll av Lyndall Rowe, chef på Riverland Wine, en organisation som representerar odlare i Australien.

“Det finns många människor som inte ser en framtid inom vinindustrin”, säger hon.

Läs även:

Svensk vinproduktion tjänar på klimatkrisen – Dagen PS

Fransk vinproduktion rasar – 30 procent i år – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]