Nu gör en ny alg entré i supermat-världen – och den sägs vara både näringsrik och hållbar. Frågan är bara om smaken går att uthärda.
Illasmakande supermat – kan bli nästa stora hälsotrend


Mest läst i kategorin
Många av oss har en komplicerad relation till gröna pulver. Vissa lovordar sina spirulinasmoothies, andra ryser vid tanken på gräsiga hälsojuicer.
För de förstnämnda kan Chlorella komma som en trevlig – om än en bitter – överraskning.
Missa inte: Matkrisen: Vi har inte längre råd med hälsa. Dagens PS
Massa nyttigheter
Chlorella vulgaris är en mikroskopisk grönalg som lever i sötvatten och påstås vara sprängfylld med nyttigheter.
Enligt forskare och näringsexperter är den laddad med protein, vitaminer, mineraler och omega-3-fetter.
Dessutom har den en miljövänlig fördel: den kräver minimalt med resurser att odla jämfört med traditionellt jordbruk.
”Chlorella är en näringsrik alg med potential att bli nästa stora supermat”, säger dietisten Roxana Ehsani till Fortune.
Senaste nytt
Smaken – en utmaning
Forskning pekar på att Chlorella kan ha flera hälsofördelar.
Den tros bidra till bättre immunförsvar och sänkt kolesterol. Därtill sägs den kunna skydda mot vissa sjukdomar, exempelvis Alzheimer. Enligt studier innehåller algen även viktiga näringsämnen som vitamin B12, järn och omega-3-fetter.
Men det finns ett problem: smaken.
Chlorella beskrivs som ”bitter”, ”gräsig” och ”fiskig”. Inte direkt en smakupplevelse som lockar till daglig konsumtion.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Så slipper du smaken
Det finns dock knep för att få i sig superalgen utan att lida.
Enligt Ehsani kan den blandas i apelsin- eller granatäppeljuice, gömmas i smoothies eller blandas i pannkakssmet. Andra knep är att rulla in den i energibollar med dadlar och kakao – eller helt enkelt ta den i tablettform.
Det japanska företaget Sun Chlorella har till och med börjat tillverka udonnudlar med algen.
Samtidigt pågår forskning för att ta fram mildare varianter av Chlorella som ska vara lättare att äta utan att behöva maskera smaken.
Läs även: “Får maten att alltid smaka exakt likadant”. Dagens PS
Supermat för framtiden?
Med tanke på det växande intresset för hållbar och näringsrik mat kan Chlorella mycket väl bli en del av framtidens kost.
”Genom teknologiska framsteg kan vi bana väg för en bredare användning av Chlorella”, säger Helen Onyeaka, forskare vid University of Birmingham.
Algen kommer dock med vissa utmaningar. Bland annat kan näringsinnehållet variera beroende på odlingsförhållanden. Dessutom bör personer som tar blodförtunnande mediciner vara försiktiga eftersom Chlorella innehåller höga halter av K-vitamin, som påverkar blodets koagulering.
Läs också: Populära kosttillskott kan kopplas till leverskador. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.