Många lockas av tester som utlovar svar på hur gammal kroppen egentligen är. Men hur tillförlitliga är de, och vad säger din biologiska ålder egentligen om din hälsa?
Hur gammal är du – egentligen?


Mest läst i kategorin
Marknaden för tester som påstås avslöja din kropps verkliga ålder växer snabbt.
Senast i fjol kunde News55 berätta om en grupp kvinnor som, genom att följa ett åtta veckor långt program, lyckades minska sin biologiska ålder med i genomsnitt 4,6 år.
Men hur exakta är egentligen dessa tester? En reporter från norska Dagens Näringsliv bestämde sig för att testa sin egen biologiska ålder – och resultatet var minst sagt spretigt.
Missa inte: Åldern sitter i naglarna – här är sex varningstecken. Dagens PS
Vad är biologisk ålder?
Medan din kronologiska ålder är den tid som gått sedan du föddes, mäter din biologiska ålder hur din kropp faktiskt mår och fungerar.
Biologisk ålder visar hur gamla våra celler är och hur de påverkas av faktorer som kost, stress, miljö och livsstil. Det innebär att två personer med samma födelseår kan ha helt olika biologiska åldrar.
Så kan man mäta biologisk ålder:
- Konditionstester: VO2 max (syreupptagningsförmåga) är ett vanligt sätt att bedöma fysisk kapacitet.
- Blodprover: Analyserar biomarkörer som inflammation, kolesterol och blodsocker.
- Epigenetiska tester: Mäter förändringar i DNA-metylering och används för att förutspå åldrande.
Senaste nytt
Testresultaten – en berg-och-dalbana
När reportern, vars kronologiska ålder är 54, testade sig med olika metoder blev resultaten minst sagt spretiga.
Ett test visade att hon hade en biologisk ålder på “under 20 år”, medan ett annat placerade henne på 49 år.
Den stora variationen väcker frågor om hur tillförlitliga dessa tester faktiskt är. Kan vi verkligen mäta kroppens ålder på ett exakt sätt?
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Forskning och skepticism
Trots den växande marknaden för biologiska ålderstester menar vissa forskare att vi fortfarande har långt kvar innan vi kan använda dem som en exakt indikator på hälsa och livslängd.
En av de största invändningarna är de enorma skillnaderna i testresultat. När en och samma person kan få en biologisk ålder på allt från 20 till 49 år beroende på testmetod, uppstår en grundläggande fråga: Vad mäter vi egentligen?
Professor Ulrik Wisløff vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) är en av dem som är skeptisk.
Han menar att många biologiska ålderstester bygger på osäkra metoder och att enklare konditionstester ofta ger en mer pålitlig bild av hälsan.
“En hög syreupptagningsförmåga (VO2 max) är det mest exakta måttet vi har på kondition- och hjärthälsa”, säger han till DN.
Läs även: 100-åring avslöjar sin hemlighet bakom ett långt liv. Dagens PS
Kan skapa falsk trygghet – eller onödig oro
En annan invändning gäller de epigenetiska testerna, som mäter förändringar i DNA-metylering – en process som påverkar hur gener uttrycks över tid.
Bara för att din DNA-metylering liknar någon som är yngre betyder det inte nödvändigtvis att du lever längre eller har bättre hälsa, säger forskare inom fältet.
Ett av problemen är att det saknas en tydlig koppling mellan biologisk ålder och sjukdomsrisk. Medan vissa tester kan visa att en person har en låg biologisk ålder, betyder det inte att den personen inte kan drabbas av hjärtsjukdom eller andra sjukdomar.
Dessutom finns en risk att testerna skapar en falsk trygghet – eller onödig oro.
En person som får beskedet att hen har en biologisk ålder långt under sin verkliga ålder kanske tror att hen kan slappna av med träning och kost. På samma sätt kan någon med en högre biologisk ålder bli stressad i onödan.
En trend eller framtidens hälsomått?
Att mäta biologisk ålder är en fascinerande idé, men resultaten bör nog – åtminstone fortfarande – tas med en nypa salt.
I slutändan är den bästa strategin för att hålla sig ung träning, bra kost, god sömn och stresshantering – något forskningen gång på gång visar är viktigare än siffrorna på ett test.
Så, hur gammal är du egentligen? Det beror nog på vem – eller vilket test – du frågar.
Läs också: Glöm 10 000 steg – det här tricket ger ännu bättre hälsoeffekt. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Passa på att få 30% rabatt på alla produkter – från och med 24 mars till 2 april! Erbjudandet gäller på hela sortimentet, förutom refill deodorant. Missa inte chansen att fylla på din hudvårdsrutin med naturliga och ekologiska produkter.