Dagens PS

Hotet mot de populära vinerna

Klimathot hot även mot chilenska viner
Chilensk vingård. I Chile har man gjort vin sedan spanjorerna introducerade konsten på 1500-talet. Nu skapar klimathoten frågetecken även här. (Foto: Luis Hidalgo/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 jan. 2025Publicerad: 03 jan. 2025

Svenskar dricker gärna viner från Chile. Det kan bli problem framöver. Nu slår klimatförändringarna igenom hos de chilenska vinproducenterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskarna är som bekant numera ett vindrickande folk. Vin står i dag för 43,7 procent av vår alkoholkonsumtion, följt av starköl som har en andel på 31,6 procent.

Om än geografiskt placerade i spritbältet så står sprit i dag för 18,4 procent – mindre än en femtedel – av vår konsumtion, enligt Systembolagets siffror från 2023.

Även om svenskt vin tagit för sig de senaste åren importerar vi förstås lejonparten och då från världens stora vinproducerande länder.

De tre jättarna är, nu som tidigare, Italien, Spanien och Frankrike men fyra på listan är faktiskt Chile.

En miljon liter i månaden från Chile

Chilenska viner är populära även i Sverige. Även om Chile endast når sjätteplatsen bland länder vi importerar vin från, konsumerade vi ändå 3 002 842 liter inköpta hos Systembolaget tredje kvartalet i år, vilket gav chilenska viner en marknadsandel på 5,7 procent.

Frågar någon dig vilka länder – förutom de tre jättarna ovan – vi importerar mer från än från Chile, kan du berätta att det är Sydafrika och Australien.

Nu börjar man i Chile bekymra sig över framtiden. Det gäller klimatförändringar, mindre mängder tillgängligt vatten och en temperaturer som stiger – alla tre faktorer som påverkar den chilenska vinindustrin, skriver chilenska El Mostrador.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

”Stora olikheter”

Klimatförändringarna skapar nya utmaningar, inte minst för att förhållandena år från år blir allt mer ”lynniga”, säger Yerko Moreno vid universitetet i Taica.

ANNONS

“De senaste 5-6 säsongerna har vi aldrig haft en exakt likadan som en annan och det medför en betydande grad av osäkerhet för producenterna”, konstaterar han.

Temperatur och vattenbrist har även ändrat sätten man kan förvalta jord och egendom på, menar han.

“Inför klimatförändringarna är det första man måste göra att diversifiera förvaltningsmetoderna. Den andra fasen av denna anpassning skulle kunna vara att ändra sorterna och den tredje att skapa vingårdar i nya produktiva områden, även om det inte ger effekt förrän på många års sikt”, säger Moreno.

Mognar för snabbt i Chile

Klimatförändringarna skapar problem genom att vissa sorter gror och slutför sin tillväxtcykel snabbare än de tidigare gjort.

Det mousserande vin Chile producerar är ett exempel. Det görs på druvor i norr som nu skördas i januari men för att vara i samklang med produktionscykeln i övrigt borde skördas en månad senare.

Samma sak händer i vissa vingårdar i centrala Chile, enligt Moreno.

Ökar procenten också

Klimatförändringarna påverkar dessutom alkoholhalten, förklarar Yerko Moreno.

ANNONS

En högre temperatur förändrar druvorna och det finns en ”dissociation mellan ansamling av sockerarter, minskningen av surhet och fenolmognad hos vinstockarna, som slutar med viner som är mer alkoholhaltiga och lite svårare att accepter för konsumenterna”.

När samtidigt konsumtionen minskar, landar Chiles vinindustri nu i att minska produktionen av röda viner och producera mer vitt.

Fräcka stölden: Köpte årgångsvin med falska sedlar. Dagens PS

Känner du skillnad på dyrt eller billigt vin? Dagens PS

Därför säljer alkoholjätten flera vingårdar. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]