Svenskar dricker gärna viner från Chile. Det kan bli problem framöver. Nu slår klimatförändringarna igenom hos de chilenska vinproducenterna.
Hotet mot de populära vinerna
Mest läst i kategorin
Svenskarna är som bekant numera ett vindrickande folk. Vin står i dag för 43,7 procent av vår alkoholkonsumtion, följt av starköl som har en andel på 31,6 procent.
Om än geografiskt placerade i spritbältet så står sprit i dag för 18,4 procent – mindre än en femtedel – av vår konsumtion, enligt Systembolagets siffror från 2023.
Även om svenskt vin tagit för sig de senaste åren importerar vi förstås lejonparten och då från världens stora vinproducerande länder.
De tre jättarna är, nu som tidigare, Italien, Spanien och Frankrike men fyra på listan är faktiskt Chile.
En miljon liter i månaden från Chile
Chilenska viner är populära även i Sverige. Även om Chile endast når sjätteplatsen bland länder vi importerar vin från, konsumerade vi ändå 3 002 842 liter inköpta hos Systembolaget tredje kvartalet i år, vilket gav chilenska viner en marknadsandel på 5,7 procent.
Frågar någon dig vilka länder – förutom de tre jättarna ovan – vi importerar mer från än från Chile, kan du berätta att det är Sydafrika och Australien.
Nu börjar man i Chile bekymra sig över framtiden. Det gäller klimatförändringar, mindre mängder tillgängligt vatten och en temperaturer som stiger – alla tre faktorer som påverkar den chilenska vinindustrin, skriver chilenska El Mostrador.
”Stora olikheter”
Klimatförändringarna skapar nya utmaningar, inte minst för att förhållandena år från år blir allt mer ”lynniga”, säger Yerko Moreno vid universitetet i Taica.
“De senaste 5-6 säsongerna har vi aldrig haft en exakt likadan som en annan och det medför en betydande grad av osäkerhet för producenterna”, konstaterar han.
Temperatur och vattenbrist har även ändrat sätten man kan förvalta jord och egendom på, menar han.
“Inför klimatförändringarna är det första man måste göra att diversifiera förvaltningsmetoderna. Den andra fasen av denna anpassning skulle kunna vara att ändra sorterna och den tredje att skapa vingårdar i nya produktiva områden, även om det inte ger effekt förrän på många års sikt”, säger Moreno.
Mognar för snabbt i Chile
Klimatförändringarna skapar problem genom att vissa sorter gror och slutför sin tillväxtcykel snabbare än de tidigare gjort.
Det mousserande vin Chile producerar är ett exempel. Det görs på druvor i norr som nu skördas i januari men för att vara i samklang med produktionscykeln i övrigt borde skördas en månad senare.
Samma sak händer i vissa vingårdar i centrala Chile, enligt Moreno.
Ökar procenten också
Klimatförändringarna påverkar dessutom alkoholhalten, förklarar Yerko Moreno.
En högre temperatur förändrar druvorna och det finns en ”dissociation mellan ansamling av sockerarter, minskningen av surhet och fenolmognad hos vinstockarna, som slutar med viner som är mer alkoholhaltiga och lite svårare att accepter för konsumenterna”.
När samtidigt konsumtionen minskar, landar Chiles vinindustri nu i att minska produktionen av röda viner och producera mer vitt.
Fräcka stölden: Köpte årgångsvin med falska sedlar. Dagens PS
Känner du skillnad på dyrt eller billigt vin? Dagens PS
Därför säljer alkoholjätten flera vingårdar. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.