Stonehenge har fascinerat människor i tusentals år, men det är inte bara dess enorma stenar och mystiska design som förbryllar arkeologerna.
Nya rön bakom Stonehenge mysterium
Mest läst i kategorin
För 4 500 år sedan var Stonehenge ännu mer imponerande än idag.
Flera ståtliga stenpar markerade solens bana vid vintersolståndet och hela cirkeln var en genomtänkt hyllning till ljuset och årets rytm.
Men många av de stenar som en gång skapade denna fantastiska syn saknas nu skriver BBC.
Försvunnen cirkel
Ursprungligen omringades den centrala strukturen av en yttre stencirkel, större än den vi ser idag, och förstärkte monumentets storslagenhet.
Spåren av denna cirkel som nu är helt försvunnen, men hittades redan på 1600-talet då antikvarien John Aubrey identifierade fem gropar.
Han trodde att groparna skapats genom att stenar hade förflyttats.
Senare utgrävningar avslöjade 56 gropar, numera kallade Aubreyhålen, som tros ha burit mindre stenar, troligen blåstenar.
Dessa skulle ha utgjort en cirkel med en diameter på hela 85 meter.
Senaste nytt
Vad hände med stenarna?
Arkeologiska fynd tider på att stenarna kan ha flyttats, brutits ner eller använts för andra ändamål under århundradena.
Gropar i marken och gamla ritningar avslöjar att monumentet en gång var mer komplett – och kanske ännu mer storslaget.
Vad hände då med stenarna? På 1800-talet sägs det att besökare kunde hyra hammare för att slå av souvenirbitar från stenarna.
Laserundersökningar visar att nästan alla stenar har skador från sådana verktyg.
Ett världsarv i fara
Andra teorier tyder på att stenarna bröts ner för att användas i byggprojekt, eller att delar av monumentet redan förstördes under romartiden.
En särskilt spännande upptäckt är att en av blåstenarna, altarstenen, härstammar från nordöstra Skottland.
Den långa resan vittnar om Stonehenge som ett projekt med stor betydelse, inte bara för sin tid, utan för hela regionen.
Samtidigt står Stonehenge inför ett nytt hot, planerna att bygga en vägtunnel under området.
Tunneln är tänkt att minska trafikträngseln på vägen A303, men kritiker, inklusive Unesco, menar att projektet kan hota monumentets status som världsarv.
“Tänk om vi hörde att de skulle bygga en förbifart över de egyptiska pyramiderna eller en övergång över ett hörn av Versailles trädgårdar? Vi skulle tycka att det var extraordinärt”, säger John Adams, ordförande för Stonehenge Alliance.
Dessutom riskerar en halv miljon arkeologiska artefakter från bosättningar kring Stonehenge att gå förlorade.
Fler frågor än svar
Trots århundraden av forskning lämnar Stonehenge fortfarande fler frågor än svar.
Varför skapades det? Hur såg det egentligen ut när det var färdigt? Och var är de saknade stenarna idag?
Kanske kommer vi aldrig att veta hela sanningen – men kanske är det just det som gör Stonehenge till ett av historiens största mysterier.
Läs även: Hittade 5 000 år gammal okänd huvudstad. Dagens PS
Läs även: Mystisk varelse från havets djup chockade forskare. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.