Det är protein som byggde våra kroppar och utvecklade våra hjärnor. Det har tidigare forskning visat. Nu kommer dock nya uppgifter som pekar på att kolhydrater har en viktigare roll i människans utveckling än vi tidigare trott.
Ny forskning: Kolhydrater formade människan
Mest läst i kategorin
Grillade knölar.
Människan började äta kolhydrater långt innan vi började odla grödor.
Det handlar om Homo Sapiens som redan för upp emot 45 000 år sedan hade en stärkelserik diet. Det står klart i ny forskning som nu läggs fram i publikationen Science.
Kunde bryta ner stärkelse
Där har amerikanska forskare gått igenom arvsmassan hos sammanlagt 68 forntidsmänniskor och kommit fram till att de kunde bryta ner sockret i stärkelsen, och därmed använda det som en viktig energikälla.
Samlar-och jägarfolken kunde därmed grilla några knölar eller rötter till köttstycket eller fisken – och få i sig kolhydrater tillsammans med det livsviktiga proteinet.
Därmed har alla tidigare uppgifter om att människans utveckling har varit beroende av protein nu fått konkurrens – då den nya forskningen visar att vår svaghet för kolhydrater började långt tidigare än vi trott, berättar CNN Science.
Långt innan vi odlade marken
Det handlar om att människan bryter ner stärkelse genom enzymet amylas, och forskarna har hittat spår av amylas som alltså går tillbaka 45 000 år i tiden.
Därför är det möjligt att forntidsmänniskan åt stärkelserik mat för flera hundra tusen år sedan, vilket är långt innan de stadgade sig och började odla marken för runt 12 000 år sedan.
Harvardforskaren Christina Warinner som är delaktig i den nya forskningen beskriver den nya studien som “oerhört imponerande”.
“Den avslöjar ledtrådar kring mänsklighetens långa kärleksaffär med stärkelse.”
Läs även:
Ny forskning: Så kan demens förebyggas. Dagens PS
Ny forskning: Så får barn en rikare framtid. Dagens PS
ANNONS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.