Dagens PS

Kris med kaffe – en svensk historia

Kaffe
Den svenska livsstilen är hotad när priset på kaffe rusar, enligt en artikel i The Guardian. (Foto: RON KUENSTLER/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 apr. 2025Publicerad: 17 apr. 2025

Kaffe i Sverige har överlevt förbud, krig och maskrosor – nu hotar rekordpriser. Svensk fikakultur skakar när kaffepriset rusar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priset på kaffe rusar, som Dagens PS och andra medier rapporterat om frekvent den senaste tiden. Enligt BBC är priserna de högsta på nästan 50 år.

Det beror bland annat på att importtullar har blivit ämnet som alla talar om, men framför allt extremt väder som stör ut produktion i Brasilien och Vietnam. Efterfrågan ökar varje år, men samtidigt minskar produktionen. Vilket förstås talar för betydligt dyrare kaffe framöver.

Importerat kaffe i hundratals år

Sverige har importerat kaffe i hundratals år och det var inte alltid bättre förr – läget har varit betydligt värre, med både totalförbud och brist som tvingat svenskarna dricka maskros istället.

Att svenskar skulle vara det mest kaffedrickande folket är en seglivad myt som inte stämmer (det är Finland, Sverige kommer på sjätte plats), men sant är att drycken har en lång historia i vårt avlånga land.

Karl XII
Karl XII populariserade kaffe i Sverige. Här som staty i Kungsträdgården i Stockholm. (Foto: Claudio Bresciani/TT)

Det första dokumenterade kaffet i Sverige importerades från Amsterdam till Göteborg 1685, 485 gram. Det ska dock ha varit Karl XII som förde med sig vanan att dricka kaffe hem från det osmanska riket när han återkom till Sverige 1715 efter sin exil hos Sultanen. När kungen och hans stora sällskap med militärer, ämbetsmän och tjänstefolk vistades i Lund 1716–1718 importerades cirka 600 kilo kaffebönor från Rostock, skriver museet Kulturen i Lund. Sedan dess har importen ökat till 100 000 ton per år.

Den bittra drycken var dyr och exklusiv på karolinernas tid – men slog igenom bland eliten som hade råd i början av 1700-talet. 1756 förbjöd adel, präster och borgare brännvinstillverkning i hemmet. Bönderna hämnades genom att driva igenom ett förbjud mot de högre ståndens dryck, kaffe.

ANNONS

Senaste nytt

Ledde till diplomatisk kris

ANNONS

Kaffeförbudet var impopulärt och avskaffades, men återkom flera gånger om. Det kanske mest kända exemplet är under Gustaf Adolf Reuterholms förmyndarregering för Gustav IV Adolf, då kaffe totalförbjöds i 1794 års överflödsförordning med böter som följd. Logiken påminner om Donald Trumps – statens dåliga finanser berodde enligt regeringen på alltför mycket pengar till utlandet för inköp av vad man kallade “onödige produkter”, som Herman Lindqvist rapporterat om i Aftonbladet.

Det förbudet höll i sig ett par år och ledde bland annat till en diplomatisk kris, där de utländska sändebuden vägrade rätta sig efter förbudet och fick lämna landet. Politiken avskaffades och diplomaterna återkom – men det gjorde kaffeförbudet också. Nya förbud gällde mellan 1799–1802 och 1817–1823.

Kaffe
Kaffe rusar i pris. (Foto: Johan Nilsson/TT)

Sedan dess har det varit tillåtet att dricka kaffe i Sverige – när det har gått att få tag på. Kring 1900-talets början slog drycken igenom på bred front och importerades i stora mängder, men särskilt under första och andra världskriget blev kaffe en bristvara, och ransonerades. Så kallade kaffesurrogat fick ersätta och tillverkades av bland annat ekollon, maskrosrötter och cikoria.

Tio gånger dyrare på svarta marknaden

SVT testade häromåret maskrosvarianten, vilket smakar bra och kan vara ett alternativ till fikat om krisen kommer för den som inte har råd med handeln på svarta marknaden, där kaffet kostade tio gånger mer än i butik under andra världskriget.

Det stigande kaffepriset är förstås ett globalt fenomen, men även brittiska The Guardian lyfter fram hur det slår extra hårt mot svenskarna som får skära ner på sitt fika – ett hårt slag mot hela vår kultur och vår livsstil.

”Både kaffe- och fikakulturen är en central del av hur svenskar utvecklar både personliga och arbetsrelationer, så kostnaden för kaffe har hög prioritet”, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet, till The Guardian.

Läs även: Kaffe blir dyrare igen – men råder verkligen brist? (Realtid)

ANNONS

Läs även: Så mycket drev kaffe och choklad upp svenska inflationen (Dagens PS)

Läs även: Kaffebomben slår på måndag: “Fortfarande billigt” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS