Del 3: Med sonen John F Kennedy som omåttligt populär amerikansk president, syntes himlen vara fri från moln. Men en kula förändrade allt.
Kennedy – skotten som förändrade allt
Mest läst i kategorin
Detta är del 1 i historien om familjen Kennedy och hur de på bara några generationer blev en av USA:s mest inflytelserika familjer.
Del 1. Hur klanen Kennedy kom till USA från ett månghundraårigt välde på Irland.
Del 2. Så gick familjen från lokalkändisar till internationellt kända.
Joe och Rose uppfostran av den niohövdade barnaskaran pekade helt i rätt riktning. Ett efter ett klev både sönerna och döttrarna in på den väg som framför allt Rose hade banat för dem.
Och med Joes enorma kontaktnät, underlättades allas vidare karriärvägar – speciellt de politiska.
Två av nio döda
Men bägaren började smolkas när både äldste sonen Joe Jr dog 1944 under flygtjänst i WW2, och när dottern Kathleen omkom i en en flygolycka i krigets efterspel i Frankrike 1948.
Nu var det främst sonen John – eller Jack, som han kallades – som fick ta över Kennedy-klanens monter. Och det gjorde han med besked.
Efter en omåttlig snabb efterkrigskarriär, kunde han redan 1961, som den yngste någonsin, svära eden som USA:s 35:e president.
John F Kennedys populäritet var enorm.
Han kom från en familj som på alla sätt lyckats i USA. Hans öppna, glada och charmiga sätt passade perfekt in i efterkrigstidens USA, och stod som en motvikt till det tunga och ständigt gråa hotet från öster och Sovjetunionen.
Senaste nytt
Turbulent tid
Hans tid som president kom också att bli turbulent.
Grisbuktsinvasionen, Kubakrisen, byggandet av Berlinmuren, rymdkapplöpningen och den tidiga fasen av Vietnamkriget, var bara några av de politiska stora händelser som han fick på sitt bord att hantera.
Kubakrisen kom att bli det verkliga elddopet, där Sovjetunionen hotade med att sätta upp kärnvapen på Kuba.
Kennedy valde att spela högt.
Hans retorik höll, men under några dagar höll hela världen andan inför det som såg ut att bli ett kärnvapenkrig mellan de båda supermakterna.
Fångade åhörarna
Han var också en mycket god talare, vilken bland annat visade sig under ett besök i Västberlin 1963. Muren höll då på att byggas, och Kennedy talade till folket på båda sidorna om muren och sade de numera historiska orden: “Ich bin ein Berliner“.
Hur dagens USA hade sett ut om inte skotten i Dallas den 22:e november 1963 hade avlossats – det kan bara spekuleras i.
Men faktum är att med mordet på John F Kennedy, dog en del av framtidens USA.
Ingav hopp
Kennedys ungdomliga stil och öppna sätt ingav både väljarna och regeringen en känsla av hopp. Trots sin privilegierade bakgrund identifierade han sig med samhällets socialt utsatta grupper.
När John F. Kennedy dog i Dallas, blev han snabbt en kulturell ikon i USA.
Dels som ett resultat av genomslagskraften från amerikansk media, men också som en symbol för ett USA som så många längtade efter.
Och som många de facto fortfarande saknar.
Så blev Kennedy-klanen en bit av USA:s historia. Dagens PS
Kennedy-familjens makt växer Dagens PS
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.